Lezzetli Yöresel Yemekler Bulabileceğiniz 10 Lokanta
Farklı mutfakları denemeyi çok sevsek de, Türk mutfağının yeri ayrıdır her zaman. Mutfağımız, konumu ve tarihi sayesinde medeniyetlerin olduğu kadar farklı mutfakların da kesişim noktası ve Ege’den Orta Doğu’ya, Akdeniz’den Karadeniz’e sınırsız lezzete sahip. İşte İstanbul’da bu sınırsızlığı keşfedebileceğiniz, sıradan bir öğle yemeğini lezzet fırtınasına çevirebileceğiniz yöresel lokantalardan size tavsiyelerimiz!
Üsküdar’dan Beyoğlu’na, Tarihi Yarımada’dan Kadıköy’e, her İstanbullunun bilmesi ve uğraması, İstanbul’u ziyaret eden herkesin de İstanbullular tarafından sürüklenmesi gerektiğini düşündüğümüz 10 yöresel lokanta:
İstanbul’un En İyi Yöresel Yemekleri Burada!
Bankalar Lokantası, Karaköy Konum
Fotoğraf: bankalarlokantasi.com
İstanbul’un yöresel yemekleri dendi mi aklımıza ilk gelen yerlerden biri Tarihi Bankalar Lokantası! Adını yanıbaşındaki Bankalar Caddesi’nden alan lokanta, 1947 yılında Ermeni asıllı Gasper Yazıcı tarafından kurulmuş, 1987’den beri ise eski çalışanlarından biri olan Hacı Recep Karacan tarafından işletiliyor. Her gün değişen menüsünde çorba ve haşlamalar, zeytinyağlılar, salçalı yemekler, et yemekleri ve ızgara çeşitleri var. Burada yalnızca karnınızı doyurmakla kalmıyor, bir yandan da içinde bulunduğu tarihi binanın güzelliğiyle büyüleniyorsunuz. Unutmadan, menüde Ermeni mutfağının izlerine de rastlamak mümkün; sütlü bir tatlı olan havidz, bunlardan biri!
Çiya Sofrası, Kadıköy Konum
Fotoğraf: gezelimgorelimbilelim.com
Kadıköy çarşısındaki Çiya Sofrası ‘nda Güneydoğu Anadolu, Mezopotamya, Osmanlı, Balkan ve Kafkas mutfaklarından seçenekler bulmak mümkün. Kapıdan girer girmez sizi karşılayan tezgahta onlarca tencere dolusu, günlük ve mevsimsel olarak değişen, çoğunun adını ilk kez duyacağınız leziz yemek, çorba ve pilav; diğer yanda ise salata ve meze çeşitleriyle dolu bir bar göreceksiniz. Vişneli Köfte, Kuru Patlıcan, Enginar ya da Ayva dolması, Analı Kızlı, Falafel, Borani gibi yemeklerden azar azar tatmalı, finali zahter çayının eşlik edeceği Kabak Tatlısı, Ceviz Tatlısı ya da baklava çeşitleriyle yapmalısınız.
Fasuli, Karaköy Konum
Fotoğraf: fasuli.com.tr
Tophane Çeşmesi’nin sokağındaki mekanı dışında Çapa, Cerrahpaşa, Sirkeci ve Vatan Caddesi şubeleri de bulunan Fasuli, bir Karadeniz lokantası. Karalahana sarma gibi Karadeniz lezzetleri ve çorbaları bir yana, asıl uzman olduğu konu ise kuru fasulye. Meşhur Akif Usta’nın dünyaca ünlü kuru fasulyesinin sırrı, bol tereyağı! Kuru fasulye, pilav, yoğurt ve turşu sipariş ettikten sonra hâlâ bir şey yiyecek gücünüz kaldıysa enfes tatlıların da tadına bakmayı unutmayın.
Fıccın, Beyoğlu Konum
Fotoğraf: Fıccın, Instagram
Fıccın, kıymalı böreğe benzeyen, tadına bayıldığımız bir Çerkes yemeği! Burası da Çerkes ve Kafkas mutfağının eşsiz örneklerini sunan bir mekan. Kallavi sokaktaki Fıccın’ın lezzet girdabına kapılmış birkaç farklı dükkandaki masalarda oturup, günlük olarak değişen menüden seçim yapmak biraz zor olabilir. Tülen çorbası, Çerkes tavuğu, Çerkes mantısı ve haşhaşlı revani Fıccın’ın alametifarikaları, lezzetli günlük sebze yemekleri ve zeytinyağlıları da öğle menüleri için ideal.
Hacı Abdullah Lokantası, Beyoğlu Konum
Fotoğraf: haciabdullah.com.tr
Tarihi 1888’e uzanan bu köklü Beyoğlu lokantası, sadece çeşit çeşit ev yemeğiyle değil, şıklığıyla da göz kamaştıranlardan. İçeriye girdiğinizde hiç karnıyarık yiyecekmişsiniz gibi hissetmiyorsunuz! Hacı Abdullah Lokantası‘nın menüsünde karnıyarık dışında aklınıza gelebilecek birçok geleneksel tat var tabii ki: türlüden dolma çeşitlerine, kuzu tandırdan beğendili kebaba… Eğer karar vermekte zorlanıyorsanız ki bizce zorlanacaksınız. Üç farklı çeşit seçebileceğiniz Özel Hacı Abdullah Tabağı ya da dört farklı çeşit seçebileceğiniz Karışık Zeytinyağlı Tabağı doğru tercih olabilir.
Hayvore, Beyoğlu Konum
Fotoğraf: theguideistanbul.com
Hayvore, Lazca’da “Ben buradayım.” anlamına geliyormuş, burası da Karadeniz mutfağı dendiğinde aklınıza gelebilecek tüm yemeklerin bulunduğu bir mekan. Öncelikle, tabii ki hamsi: Hamsi tava, hamsi mücver, hamsili pilav, hamsili kaygana… Menüde ayrıca karalahana çorbası, Akçaaabat köftesi, Çayeli kuru fasülyesi ve karalahana sarması gibi yöresel lezzetler mevcut. Aynı zamanda birçok ev yemeği çeşidini de bulabileceğiniz Havyore’de tatlı olarak da Hayvore Bohçası, Giresun Ezmesi ya da Laz Böreği gibi tatlarla tanışabilirsiniz. Yemeğin yanında masaya gelen mısır ekmeği bile, tek başına buraya gelmeniz için bir sebep!
Hünkar Lokantası, Nişantaşı Konum
Fotoğraf: hunkarlokantasi.com
Hünkar, 1950 yılında Fatih’te hizmet vermeye başlamış ve o günden beri saray mutfağının en güzel lezzetlerini burada bulmak mümkün. Hünkar’ın en büyük lezzeti, adı üzerinde, Hünkar Beğendi! Kuzu tandır veya dana tas kebabı da öne çıkan ana yemekleri arasında. Bunlar dışında çorba çeşitlerinden (İstanbul’un en iyilerinden olduğu söylenen) kelle-paça çorbası, puf böreği ve mantı gibi hamurişleri ve çeşit çeşit mezelerden, sebze yemeklerinden birkaç çeşit tatmanız şart. Kaymaklı ekmek kadayıfı ve irmik helvasının da Hünkar’ın tatlıları arasında en sevilenlerden olduğunu ekleyelim.
Kanaat Lokantası, Üsküdar Konum
Fotoğraf: poycafe.wordpress.com
Anadolu Yakası’nda bulunan köklü restoranlardan Kanaat Lokantası, Üsküdar Meydanı’ndaki merkezi konumu nedeniyle de tercih ettiğimiz bir yer. Kanaat Lokantası’nın uzmanlaştığı konu, saray ve İstanbul mutfağı. Şehriyeli tavuktan işkembeye, beğendili kebaptan arnavut ciğerine, kuzu tandırdan enginar dolmasına onlarca yemek seçeneği bulabilirsiniz burada! Özellikle dönerini mutlaka deneyin, pişman olmayacaksınız.
Borsa Restaurant, Harbiye Konum
Fotoğraf: borsarestaurant.com
Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın Boğaz manzaralı bölümünde yer alan Boğaziçi Borsa Restaurant, zengin menüsü ve lezzetleriyle klasik Türk yemeklerini batılı bir sunumla servis ediyor.
İçeri girdiğiniz anda, mekan ünlü ressamların tablolarının süslediği duvarları ve nostaljik ambiyansıyla hemen sizi büyülüyor. Lezzetlerine gelecek olursak; özel tarifleri Borsa Köfte, etli karalahana sarma, hünkâr beğendisini denemenizi tavsiye ediyoruz. Afyon kaymağıyla ekmek kadayıfı ve Borsa usulü hurmalı incir tatlısı da yemek sonrasında damakları şenlendirmek için mükemmel.
Konyalı Lokantası, Sultanahmet Konum
Fotoğraf: konyalilokantasi.com
Saray mutfağının eşsiz lezzetlerini gerçekten de bir sarayda sunan bir mekan önerisiyle karşınızdayız: Konyalı Lokantası! 1969 yılından beri Topkapı Sarayı’nın İstanbul Boğazı’na bakan terasında hizmet veren Konyalı, Osmanlı – Türk mutfağından lezzetli seçeneklerin yanında özel tarifli Osmanlı saray şerbetini de tadabileceğiniz bir mekan. Menüde öne çıkan yemekler arasında tas kebabı, incik kebabı, Konyalı kebabı, kuzu dolması, beğendili kebap ve islim kebabı var, tabii bir de şehrin en güzel İstanbul Boğazı manzarası!
İlginizi çekebilir: İstanbul’un En İyileri
İlk yorumu siz yazın!