İlk yorumu siz yazın!
Filmin İyisini İzleyin: İstanbul'daki Film Gösterimleri/Programları
Pandemi öncesi dönem için konuşmak gerekirse, İstanbul’daki sinema izleyicisini ilkbahar ve sonbahar aylarında, bir hafta boyunca günde neredeyse iki-üç kez sinema salonlarına doldurabilen film festivalleri, hem yarattıkları kolektif izleme ve tartışma ortamı hem de sunduğu, yılın merakla ve heyecanla beklenen filmlerini herkesten önce izleme fırsatıyla takipçisi bol etkinlikler olarak öne çıkıyor. Festivaller bir yana, şehirde kaliteli, ilginç ve keşiflerle dolu programlarıyla dikkat çeken, üstelik tüm yıla yayılan film gösterim programları olduğunu da unutmamak ve bunları takip etmek gerekiyor aslında. İstanbul’un farklı kültür ve sanat kurumları kapsamındaki film gösterimleri ve film programları, dünya sinemasının ve dünya sinema tarihinin öne çıkanlarını bir araya toplayan içerikleriyle oldukça önemli ve değerli. Üstelik hepimizin mümkün olduğunca evde kalmaya özen gösterdiği şu günlerde, çevrim içi programlar da büyük avantaj sağlıyor.
Pandemi etkisi sürerken, kimi titiz önlemlerle yeniden fiziksel olarak gerçekleşmeye başlayan, kimiyse çevrim içine taşınan güncel programlar aracılığıyla festival ruhunu evinize taşımanız, geçtiğimiz iki yıl içinde festivallerde adından söz ettiren, ödüller alan filmlerle buluşmanız ve iklim krizi ve göçmen işçiler gibi küresel ve toplumsal meselelere ışık tutan belgeseller izlemeniz mümkün.
İstanbul’daki Film Gösterim Programları
İstanbul Modern Sinema
İstanbul’un ilk ve en büyük modern sanat müzelerinden İstanbul Modern, henüz kuruluş yıllarından beri İstanbul Modern Sinema kapsamında film programlarına yer veriyor. İstanbul Modern Sinema gösterimleri cumartesi ve pazar günlerinin yanı sıra müzenin ücretsiz olduğu perşembe günleri de yapılıyor, yani perşembe günleri müzeyi ve sergileri ücretsiz ziyaret edebileceğiniz gibi film gösterimlerine de katılabiliyorsunuz. İstanbul Modern film gösterimleri 18 – 30 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki Bahar Nöbeti başlıklı film programıyla, içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle çevrim içi olarak devam ediyor.
İstanbul Modern’in platformunda izleyiciyle buluşacak program, 2020’de festivallerde adından söz ettiren, ödüller alan, kimi ilk kez izleyiciyle bulaşacak filmlerden bir seçki sunuyor. Programda 70. Berlin Film Festivali’nden üç film var ve bunların biri festivalin büyük ödülü Altın Ayı’nın sahibi olan, İran’dan Mohammad Rasoulof’un There Is No Evil / Sheytan vojud nadarad (Şeytan Yoktur) filmi. Film, dünyada en çok ölüm cezasının uygulandığı ülke olan İran’da, bu sistemin son halkası olan görevlileri merkezine alan dört farklı hikâye anlatıyor. Avrupa sinemasının usta yönetmenlerinden Agnieszka Holland‘ın son filmi Charlatan, Çekya yakın tarihinden adı az duyulmuş bir figüre, şifacı Jan Mikolášek‘in yaşamına odaklanıyor. Sırbistan’dan, çaresiz bir babayı merkezine alan The Father / Otac ise, geçtiğimiz yılın en çarpıcı filmlerindendi. Bahar Nöbeti‘nde ayrıca Frank Zappa’nın hayatını anlatan Zappa, Jason Segel, Dakota Johnson ve Casey Affleck‘i buluşturan, Esquire dergisinde yayımlanmış bir makaleden uyarlanan Our Friend ve uzay hayalleri, büyüme sancıları ve sosyal gerçekçiliği birleştiren Fransız filmi, Türkiye’de ilk kez gösterilecek Gagarine de var.
İstanbul Modern Sinema’da, sergilerin kavramsal çerçevesine paralel olarak planlanan gösterimler, konuk festivaller ve dünya sinemasının farklı bölgelerine odaklanan programların yanı sıra yıllardır süren, gelenekselleşmiş birkaç seri de benim favorimlerim arasında: Benim için bunlardan en ilgi çekicisi, yılın ilk aylarındaki Oscar’ın Yabancıları programı – Oscar adaylarının açıklandığı dönemde, birçok ülkenin o yıl En İyi Uluslararası Film kategorisi için seçtiği filmlerden bir seçki gösteriliyor ve aralarında bu kategori için kısa listeye kalmış hemen hemen tüm filmlerin yanı sıra, daha önce Türkiye’de gösterimi yapılmamış birçok film de bulunuyor. İstanbul Modern Sinema’nın diğer serileri ise şöyle: Dünya sinemasının yönetmenlerinin tüm filmlerini bir araya toplayan Hakkında Her Şey, Türkiye’den bir yönetmenin tüm filmlerini ve yönetmenle bir söyleşiyi kapsayan Yönetmenlerle Buluşma ve Türkiye sinemasının en güncel örneklerini bir arada sunan Biz de Varız!.
Perşembe Sineması
SALT‘ın Perşembe Sineması, adı üzerinde, her perşembe akşamı gerçekleşen film gösterimlerinden oluşuyor. Açıkçası her film için tek bir şans veren bu program biraz fazla planlı olmayı gerektiriyor ama belgesel ve kurmacaya eşit alan sağlayan, belli temalara ilişkili olarak özenle seçilmiş filmler için buna değiyor. SALT Beyoğlu‘ndaki Açık Sinema‘da gerçekleşen gösterimler ücretsiz ve herkesin katılımına açık. Genellikle SALT’ın sergileri ve araştırma programlarının da önemli bir parçası olan mimari, şehir yaşamı, kent hafızası ve kent tarihi gibi konular etrafında şekillenen Perşembe Sineması da pandemiyle beraber geçici ama önemli bir değişim geçirdi. İlk olarak, 2020 sonbaharında, Evde başlıklı bir program, her perşembe SALT Online‘da ücretsiz ve çevrim içi yayınlandı. SALT Online‘daki çevrim içi gösterimler, şimdi de yeni bir programla devam ediyor: Bu son şansımız mı?
Bu son şansımız mı?, SALT’ın ilk kez 2015 Paris İklim Konferansı paralelinde hazırladığı bir gösterim programının adı; program iklim değişikliğine dikkat çeken, konuya ilişkin ilgi çekici, merak uyandırıcı ve harekete geçmeye teşvik eden belgesellerle sürdü ve bir geleneğe dönüştü. Her gün daha da kritik ve acil hâle gelen bir sorun olarak dünyamızı ve geleceğimizi tehdit etmeye devam eden iklim krizine ilişkin 10 belgesel film daha, 26 Nisan – 4 Temmuz tarihleri arasında, her biri birer hafta süreyle SALT Online‘de ücretsiz erişime açılacak. Seçkide bu yıl, insanlar, hayvanlar, doğa ve şehrin uyum içerisinde nasıl bir arada var olabileceği sorusuna yanıt arayan belgeseller yer alıyor ve bunlar Güney Afrika’dan Norveç’e, Fransa’dan Kanada’ya, Bolivya’dan Balkanlar’a uzanıyor.
Pera Film
Pera Müzesi de 2008’den bu yana Pera Film‘in programlarıyla İstanbul’daki film gösterim programları arasına neredeyse her ay bir yenisini ekliyor. Sergilerin kavramsal çerçeveleri ve müzenin kalıcı koleksiyonundan yola çıkarak hazırlanmış film programlarının yanı sıra Pera Film, deneysel sinema ve video sanatını da oldukça destekliyor. Örneğin geçmişte birkaç kez tekrarlanan Kendin Çek Kendin Göster etkinliği, Türkiye’de deneysel sinemayla ilgilenen genç yönetmenleri buluşturan, esprili bir etkinlik olarak müzeyi bir geceliğine farklı bir paylaşım ortamına dönüştürmüş akılda kalıcı bir etkinlik serisiydi. İstanbul Film Festivali‘ni de düzenli olarak konuk eden Pera Film, gösterim programlarını pandemi döneminde çevrim içine taşıdı.
Pera Film‘in güncel programı Dijital Duygular, müzede süren Zevk Meselesi başlıklı sergiye paralel olarak hazırlanmış. Sergi, ortaya çıktığı on dokuzuncu yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanan bir çerçeveye sahip. Bu sergiden yola çıkan programda da sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, estetik anlayışın Doğu ve Batı’ya atfedilen değerlerinin, yüksek sanata karşın kitle kültürünün yükselişin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin sinema ve video sanatındaki yansımalarından beş örnek bir araya geliyor.
Kundura Sinema
Beykoz Kundura Fabrikası, bildiğiniz gibi erişimi pek de kolay olmayan lokasyonuna rağmen sanatın farklı dallarını yakından takip eden İstanbulluları kendine çekmeyi başaran, özellikle atmosferiyle büyüleyen bir yer. Kundura Sinema da bu atmosferi özenle hazırlanmış film programlarıyla zenginleştiriyor. Sinema tarihinden mutlaka izlenmesi gereken filmlerin özel gösterimlerinin yanı sıra farklı kavramsal çerçevelerdeki tematik programlar da tüm yıla yayılıyor.
Kundura Sinema da pandemi döneminde çevrim içi platformu Kundurama aracılığıyla bizi sinemasız bırakmamak için çabalayan kurumlardan biri. Kundurama’da şu an izleyebileceğiniz film, Güney Koreli yönetmen ve sanatçı Sung-a Yoon’un ödüllü belgeseli Overseas / Denizaşırı Hizmetçiler. 16 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak izleyebileceğiniz belgesel film, kısa adı OFW’ler olan, Denizaşırı Filipinli İşçiler adlı devlet destekli göçmen işçiliğin perde arkasında yatan sömürgeciliği ve uluslararası ekonomik eşitsizliği de anlatıyor.
Akbank Sanat Film Gösterimleri
Türkiye’nin en önemli kısa film festivallerinden birini, Akbank Kısa Film Festivali‘ni düzenleyen Akbank Sanat da yıl boyunca, özellikle belli coğrafyalara odaklanan film gösterimleri ve programlarıyla dikkat çekiyor. İstanbul’daki çeşitli ülkelerin kültürel temsilciliklerinin desteğiyle düzenlenen bu gösterimlerde farklı ülkelerden ve dillerden birçoğu daha önce Türkiye’de gösterilmemiş filmleri izleyebiliyoruz. Akbank Sanat pandemi döneminde fiziksel film gösterimlerine ara vermiş olsa da, Akbank Kısa Film Kanalı ile Akbank Kısa Film Festivali’nde yer alan kısa filmlerin çevirimiçi olarak izlenmesine olanak tanıyor. Seçkide ödüllü, yerli ve yabancı 8 kısa film yer alıyor.
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Film Önerileri
Güzel Bir İçerik Olmuş..