Hafta sonu nereye gidelim sorusuna Karadeniz desem ne dersiniz?  Cumartesi gidiş pazar dönüşlü program arayanlara gelsin o zaman bu plan. Bu yazımda hem hafta sonu hem de eylül ayında gerçekleştirdiğim Karadeniz tatilinin detaylarına videolu ve yazılı şekilde ulaşabileceksiniz. 

Karadeniz
Karadeniz | Fotoğraf: Unsplash / Aram Sabah

Peki nasıl mı? İlk öncellikle cumartesi uçağını erkene alarak daha sonra da pazar uçağını geç saate alarak bizim planladığımız programı gayet rahat sığdırabilirsiniz. 

Konum

Evet ilk durağımız Çamlıhemşin’in Şenyuva Köyü’nde bulunan Zua Coffee. İçeriden mis gibi kahve kokuları gelirken biz kahveler olana kadar mekanın içini incelemeye daldık. Minik ve sempatik atmosferiyle hem ısınıyoruz hem de kahvelerimizi içiyoruz.

Daha sonra geçen sefer kaldığımız Toşi Pansiyon’a uğruyoruz. Gerçek bir bungalov deneyimi yaşamak istiyorsanız kesinlikle Çat Köyü’nde bulunan Toşi Dağ Evi’ni öneririm.

Toşi Dağ Evi
Toşi Dağ Evi | Fotoğraf: Larissa Bapuçoğlu

Konum

Hava biraz durduktan sonra kar görmek için sabırsızlanan biz, Elevit Yaylası’na doğru yola koyuluyoruz. Her taraf bembeyaz, o kadar ses yok ki etrafta sadece kendi sesimizi duyuyoruz. Yukarı çıktıkça geride bıraktığımız manzara daha da büyülü hale geliyor. Yürüyüş yapıp kara doyduktan sonra Ortan Köyü’ne doğru ilerliyoruz. Karadeniz’e kışın gittiğimizde nerede kalalım diyenlere kesinlikle önerim Platoda Mola. Yazları yaylada, kışları da Ortan Köyü’nde hizmet veriyor. Kendinizi evinizde hissetirecek ortama sahip olan Platoda Mola’nın yemekleri efsane. Kahvaltıda da akşam yemeğinde de her şey organik ve ev yapımı. Yemekten sonra sobanın yanında  keyif yapmak da yemeklerin bonusu.   

Platoda Mola
Platoda Mola | Fotoğraf: Larissa Bapuçoğlu

Konum

Aa unutmadan tatlı olarak da sütlaç anlatılmaz yaşanır! Sabah uyanınca Ortan Köyü’nde mini bir yürüyüş sonrası evdekilerle vedalaşıp yazın yayladaki yerlerinde görüşmek üzere sözleşiyoruz. Asıl macera şimdi başlıyor. Kar görme sevdamız ve merakımız bitmediği için Ayder Yaylası‘na çıkmadan dönmeyelim dedik. Araba camını açıp bir dakika bile  ellerimizi dışarıya tutsak buz tutuyordu hani soğuk belki biraz gözünüzde böyle canlanabilir. Ardeşen merkezden başlayan trafik bile keyfimizi bozamadı. Ayder Yaylası’na çıkarken buzlanma sebebiyle sıkıntılar ve belki her zaman hatırlayacağımız heyecanlar yaşadık. 

Karadeniz’e giderken nerelere dikkat etmeli ve 2018 Karadeniz Yayla Turu Rehberi’ni hem yazılı hem videolu şekilde anlattım;

youtube play youtube play

Karadeniz’e Giderken Nelere Dikkat Etmeli?

Pokut Yaylası
Pokut Yaylası | Fotoğraf: Larissa Bapuçoğlu
  1. Öncelikle, kesinlikle kaymayan yürüyüş ayakkabısı almalısınız! “Yok ya ben normal ayakkabımla yürürüm.” demeyin.
  2. Sosyal medyada görsellere kapılıp her bungalow evini doğa içinde sanmayın. Ne yazık ki yol kenarına yerleştirilmiş bungalow evini öyle bir açıdan çekiyolar ki “Doğanın içindeki huzuru buldum.” oluyorsunuz ama ne yazık ki kandırılmış oluyorsunuz. 🙁 
  3. Yaylara çıktıkça navigosyana elveda diyorsunuz yani internetle aranıza bir müddet mesafe koymak zorunda kalıyorsunuz. O yüzden yolları bilmeden Karadeniz turunu şahsi araçla yapmak oldukça zor ve tehlikeli. Bir anda basan sis bulutuyla da göz gözü görmüyor. Bu yüzden yolları bilen sürücü koltuğunda olacak şekilde hem de arabanın yollara dayanaklılığını da göz önünde bulundurarak araba kiralamak ideal olabilir.
  4. Yaylalar için ideal olan mevsim sonbahar. 
  5. Ayder Yaylası ne yazık ki kalabalığa maruz kalıp yayla hayatından çok şehir hayatına evrilmiş durumda. O yüzden kış mevsiminden sonra gidenlere Pokut Yaylası‘nı tavsiye ederim.

2018 Eylül Ayı, Yayla Turu Mini Rehber 

Nasıl gittim? Patika Travel ile gittim. Ulaşım, konaklama, yemek, uçak her şey tura  dahildi. 

Favori konaklama yerlerim hangileri oldu? Makrevis Pansiyon‘u kesinlikle not etmenizi öneririm. Kökü eskilere dayanan konak hem ortam hem de yemekler açısından bizi %100 memnun etti. Gerçek bir bungalow deneyimi yaşamak istiyorsanız da Çat Köyü’nde bulunan Toşi Pansiyon’u öneririm. Sadece yemekleri biraz daha çeşitli ve lokale yönelik olabilir.

Favori mekanım neresi? Rize’ye indiğiniz anda kesinlikle Rize Liman Lokantası. Tane tane tereyağlı pilavı yanında kuru fasulyesi… Tereyağlı dediğime bakmayın her şey o kadar doğal ve organik ki midenizi hiç rahatsız etmiyor. Karadeniz’e gitmişken pide ve kara lahana dolması yememek olmaz. Yemekten sonra da kavrulmuş fındıklı sütlaç da kesinlikle denenmeli. Herkesten uzak, doğanın tam ortasındaki Pilunç Çay Evi... Burada sizi Kadir abi karşılıyor. İster ekmekte sucuk ister sahanda… Yemekten sonra buranın da sütlacını denemelisiniz; ben bayıldım. 

Evet yazımın sonuna geldik, sormak ve eklemek istedikleriniz olursa her zaman!

Hafta sonu rotamız olan Karadeniz’in nasıl geçtiğini izlemek isteyenler için;

youtube play youtube play

Şimdiden iyi tatiller ve keşifler 🙂

Kapak fotoğrafı: Larissa Bapuçoğlu

İlginizi çekebilir: WanderMagger’dan Karadeniz Bungalov Evler