Nefes alıp, sakinliğin ve uçsuz bucaksız beyaz kar örtüsünün tadını çıkarmak için harika bir alternatif Kars…

Uzunca bir süredir istediğim ancak fırsat bulamadığım Kars gezisini sonunda gerçekleştirmeyi başardım. Asıl amacım Doğu Ekspresi ile güzel bir seyahat sonunda Kars’a ulaşma kısmı zaman darlığından dolayı gerçekleşmemiş olsa da, keyifli birkaç gün geçirdiğimiz gerçeğini gölgelemedi.

Cuma sabahı Pegasus’un 7.15 uçağı ile Kars’a uçmak için hazırlıklarımızı tamamladık ama sağ olsun Pegasus sabah ilk uçuşa bile 2 saat rötarı yapınca seyahat rötarlı başladı. Saat 11.00 gibi havaalanında bizi bekleyen grubumuzla buluşup hemen Ani’ye yola çıktık. Hava kararmadan ve iyice soğuk bastırmadan sınırdaki bu muhteşem antik kenti görmeliydik.

Çıldır Gölü – Balıkçı
Çıldır Gölü – Balıkçı

Ani Konum

Ani Antik Kentinin tarihçesi M.Ö. 5000 yıllarına kadar dayanıyor. 960 yılından itibaren Ermeni, Bizans ve Selçuklu yönetimlerinden geçen kentin nüfusunun 100.000’lere ulaştığı rivayet ediliyor. Bu küçük tarihi bilgiyi bilmek bile kentin içerisinde insana inanılmaz bir his yaşatıyor. Karlar altındaki kente 12.00 gibi giriyoruz, içeride İpekyolu köprüsü, Büyük Katedral (Fethiye Camii), Tigran Honents (Resimli Kilise), Abukhamrents Kilisesi, hamamlar ve daha birçok yapı bulunuyor. Uzun bir gezinti yaptık kentin içinde. 3-4 saat bol bol fotoğraf çekip incelemeler yaptık. Yoğun kar nedeniyle İpekyolu köprüsünün bulunduğu nehir kenarına inemesek de çok yaklaştık. Beyaz örtünün etkisiyle yamaçlar ve çevre harika bir görüntü sunuyordu. Tek kelimeyle huzur verici.

(Ani’ye giriş 8 TL ancak Müzekart’a ücretsiz.)

image (1)
Ani Harabeleri
Ani – Ermenistan sınırı
Ani – Ermenistan sınırı

Çıldır Gölü Konum

Kars’ta ikinci gün istikamet Çıldır Gölü ve yetiştirebilirsek Şeytan Kalesi. Çıldır ile Kars merkez arası yaklaşık 70 km. Ocak sonu, yolların durumu düşünüldüğünde epey bir zaman alıyor. İlk durağımız meşhur Atalay’ın yerinden önce Günay’ın yeri oluyor. Atalay kadar meşhur ve popüler olmayan bu mekanda balıkçıların gölün üzerindeki buzu keserek balık tutma süreçlerini izleyip fotoğraflıyoruz. Kıyıdan buzun kesilip balıkların çekileceği gölün ortasına ulaşmak için 10-15 dk lık bir yürüyüş gerekti. Etrafınızda alabildiğine uzanan kar örtüsü, altınızda donmuş göl ve uzaklarda görülen köy evleri dışında hiçbir şey yok. Güzel bir tecrübe ve mutlak denenmeli.

Çıldır – Kızakçı çocuk
Çıldır Gölü

Sonrasında daha önceden rezervasyon yaptırdığımız Atalay’ın yerine yemek için geçtik. Oldukça kalabalıktı. Rakı-balık yaparak bir yandan yorgunluk atıp diğer yandan manzaranın keyfini çıkardık. Çalışanların ilgili ve nazik olmasına karşın mekandaki kalabalık etkiliydi. Balık benim damak tadıma göre oldukça yağlıydı. Dışarıda kızaklarla göl turu atma imkanınız var.

Çıldır
Çıldır Gölü

Kars Kalesi Konum

Kale şehir merkezinden 10-15 dk.lık bir yürüme mesafesinde. Son gün uçak saatinde kadar olan sürede hem kaleyi görmek hemde şehre yukarıdan bakmak için gittik. Aslında kale surları Kümbet Camii yada 12 Havariler Kilisesi olarak geçen yapının çok yakınlarına kadar uzanıyor. Ancak zaman içerisinde hem yapılaşma hemde korunmasızlık surların büyük bölümünün yok olmasına sebep olmuş. Kaleye giriş ücretsiz. Arka tarafındaki tepede askeri alan bulunuyor. Kale ile askeri alan arasındaki vadi içerisinde Ruslardan kalma eski yapılar mevcut. Günümüzde buralar Kafkas Üniversitesi tarafından kullanılıyor. Yakın geçmişte adından çok söz edilen ve hatta bazı siyasiler tarafından “ucube” olarak adlandırılan İnsanlık Anıtı da kalenin tam karşısındaki tepeye yapılmış. Ancak malum süreç sonunda yıkıldı.

Ani Harabeleri
Ani Harabeleri

Bunun dışında şehir merkezinde Emniyet müdürlüğü, Defterdarlık binası vb birçok Rus döneminden kalma yapı bulunuyor. Şehirde 1-2 saatlik gezintiyle rahatlıkla görülebilir. Kaleye çıkmadan önce yine eski bir köprü ve hamamlar görülmeye değer. 10-15 sene öncesine kadar aktif olduğu bilgisini aldığımız hamamlar uzun süredir bakımsız ve atıl halde duruyor.

Kars’a gelip tren garını görmeden dönmek düşünülemez sanırım. Tren ile geliyorsanız trendeki son Kars’taki ilk durağınız kaçınılmaz.

Alışveriş için şehir merkezinde birçok alternatif var. Kaşar, gravyer ve bal akla ilk gelenler. Yerel arkadaşlardan aldığım öneriyle Aydar Ticaret ve Zavotlar’ı alışveriş için önerebilirim.

Konaklama için Kars Kale Oteli tercih ettik. Kale manzaralı ve Kars’a göre beklentilerimi tatmin eden bir oteldi. Çalışanların ilgisi, odaların durumu ve yemekleri oldukça başarılıydı.

Yemek konusunda şehir merkezinde çok fazla fırsatımız olmadı. Ayrılacağımız gün adını çokça duyduğumuz Dilek Hanım’ın yeri olan Hanımeli restoranını denedik. İyi ki de denemişiz. Dilek hanımın ilgisi, ortam ve yemekler çok keyifliydi. Evelik aşı çorbası, kaz eti, kuzu eti, yöresel pilav, reyhan mantı ve sarma denedik. Fiyat-değer olarak bence oldukça tatminkardı. Yemekle birlikte ikram ettiği reyhan aromalı içeceği de mutlaka denemenizi öneririm.

2,5 gün süren gezimiz oldukça keyifliydi. Çıldır gölüne yakın konumlanan Şeytan Kalesi kar nedeniyle, Sarıkamış ise zamanımız yetmediği için gidemediğimiz yerler olarak aklımız kaldı. Bir sonraki sefere diyerek ayrıldık.