Bu kadar çok seveceğimi hiç beklemediğim bir şehirdi Kars. Issızlığı, sakinliği, güzel insanları, Ruslardan kalma mimarisi, yemekleri, Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü ile beni oldukça etkiledi. Eğer siz de Kars’a gitmeyi düşünüyorsanız, Kars’a dair bir fikriniz olsun diye 2 günlük Kars gezisi programımın detaylarını sizinle paylaşıyorum. Hazırsanız başlayalım!

Kars Gezisi
Kars Gezisi| Fotoğraf: Unsplash / Elif Yıldırım

Kars Gezisi

Kars Sokakları  Konum

Katerina Sarayı Bahçesi, Kars Gezisi
Katerina Sarayı Bahçesi, Kars Gezisi | Fotoğraf: Merve Çalışlar

Kars merkezi genel olarak yürüyerek gezilebilecek, daha doğrusu yürüyerek gezilmesi gereken bir yer. Çünkü Rus mimarisini temsil eden yapıları yakından görmek için en ideal yöntem bu. Zira buradaki bazı ilkokullar, devlet daireleri ve oteller şaşırtıcı bir güzelliğe sahip diyebilirim. Keşke bu güzel binaların yanına bizler de bir anlamı, bütünlüğü olan binalar yapabilseymişiz ama ne yazık ki daha sonradan hiçbir karakteri olmayan, göz zevkini ve estetiği oldukça bozan binalar yapmışız.

Öğlene doğru başladığımız Kars sokakları gezimize, şehrin güzel yanlarına odaklanmaya çalışarak devam ediyoruz. Kars sokaklarında görebileceğiniz bu bina ve yapıları şöyle sıralayabiliriz: PTT Binası, Vali Konağı, Alexander Nevski Kilisesi, Cheltikov Otel, Opera Binası, Fevzi Paşa İlköğretim Okulu, İsmet Paşa İlköğretim Okulu, Defterdarlık Binası, Kars Sanayi ve Ticaret Odası, 12 Havariler Kilisesi ve Kars Üniversitesi Devlet Konservatuarı. Bu binaları gördükten sonra Katarina Sarayı’na doğru ilerliyoruz.

Baştan söyleyeyim; Katarina Sarayı’na doğru ilerlerken yol üzerinde Taşköprü’yü de göreceksiniz, aman kaçırmayın. Katerina Sarayı, bahçesindeki karlar ve hoş bir görünüme sahip masa sandalyeleriyle oldukça etkileyici bir alan. Buradayken duyabileceğiniz tek ses; sarayın kenarından akan derenin su sesi diyebilirim.

Bu müthiş sakinlik sadece akşam ateş başında müzik eğlencesi yapılırken bozuluyor ama o zamanlar geldiğinde de iyi ki de bozuluyor… Müzikli eğlenceye gitmek istiyorsanız rezervasyonunuzu önceden yaptırmanız gerektiğini söylemeliyim. Yaptırdığınız bu rezervasyonun fiyatının içerisine bir kadeh sıcak şarap da dahil ediliyor.

Varillerde yakılan ateşler üşümenizi bir nebze durduruyor ama yine de Kars’ta akşam dışarı çıktığınızı unutmadan sıkı sıkı giyinmeniz gerekiyor. Kars’tayken şarap veya farklı sıcak içecekler eşliğinde müzik dinleyip dans ederek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Burada tanıştığımız, Kars’ın sevilen taksicisi Ulaş Bey de size ulaşım konusunda oldukça yardımcı olacaktır. 🙂

Ani Harabeleri Konum

Ani Harabeleri, Kars Gezisi
Ani Harabeleri, Kars Gezisi | Fotoğraf: Instagram / hey.newbie

Birbirinden etkileyici iki güzellik Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü’nü şehir merkezinden uzakta oldukları için tek bir günde arka arkaya gezmek bize oldukça mantıklı geldiği için gezimize bu şekilde devam ediyoruz.

Sabah kalkıp ilk olarak Ani Harabelerini ziyaret ediyoruz. Ani Harabeleri’nin çevresi tamamen açık olduğu için soğuk havanın etkisi burada biraz daha fazla hissediliyor. Bu nedenle sıkı giyinmeyi; ayrılmaz üçlünüz olan atkı, bere ve eldivenlerinizi yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan çok etkileyici bir yer. Ermenistan sınırında yer aldığı için bugün sınırı temsil eden Arpaçay da harabelerden görülebiliyor.

İçeride yönlendirme tabelalarına pek sık rastlanmıyor ama ana yapılar genel olarak görüş mesafenizde olduğu için onlara giden yolu bulabiliyorsunuz. Yapılar hakkında gitmeden önce bir şeyler okumak veya sesli bir rehberden dinlemenin de gezi zevkinizi arttıracağını düşünüyorum.

Çıldır Gölü  Konum

Çıldır Gölü, Kars Gezisi
Çıldır Gölü, Kars Gezisi | Fotoğraf: Instagram / behcetduzgun

Ani Harabeleri’nden çıkıp, yaklaşık 2 saat süren bir yolculukla Çıldır Gölü’ne ulaşıyoruz. Çıldır Gölü’nde öğle yemeği için Atalay’ın Yeri’ni tercih ettiğimiz için bir süre göl kenarında yol alıyoruz. Donmuş gölü bu şekilde seyretmek yolculuğu daha da keyifli hale getiriyor. Atalay’ın Yeri’nde yemek için çok fazla seçenek bulunduğunu söyleyemem. Zaten burada yiyebileceğiniz en mantıklı şey gölden avlanan sarı balık. Bu balığın biraz yağlı ve tuzlu bir eti var ama yine de lezzetli. Balığın yanında getirdikleri ezme ise balıktan bile lezzetli diyebilirim.

https://www.instagram.com/p/B8NyWwdgg_h/

Yemekten sonra, gölün keyfini çıkarmak üzere dışarı çıkıyoruz. Bu kadar büyük bir gölün tamamen donması insanı çok etkiliyor. Kulağımıza gelen müzik seslerini takip ederek Atalay’ın Yeri’nin önüne geliyoruz. Bir yandan çay içerek, müziğimizi dinliyoruz ve otele dönmek üzere ayrılıyoruz. Kars’ta hava erken battığı için dönüş yolunda göl üzerinde güneşin batışı ve buz mavisi ile sarının etkileyici manzarasına şahit oluyoruz.

Kars’ta Yeme-İçme

Hanımeli Ev Yemekleri   Konum

Kars Yemekleri
Kars Yemekleri | Fotoğraf: Hanımeli Kars Mutfağı

Kars’ta yeme içme durumunda bahsedecek olursak; biz birçok tavsiyeye uyarak öğle yemeğinde Hanımeli Ev Yemekleri’ni tercih ettik. 14 çeşit baharatla dövülerek hazırlanmış revan köfte, piti, kaz eti ve hangel sipariş ettik. Hepsinden birer porsiyon sipariş ettik ve böylece hepsinin tadına bakmış olduk. Porsiyonların cömert olduğunu söyleyebiliriz. Yemekler de genel olarak besleyici olduğu için bu şekilde doyacağınızdan şüpheniz olmasın.

Brother’s Milk Bar  Konum

Brother’s Milk Bar
Brother’s Milk Bar | Fotoğraf | Instagram / @brothersmilkbarkars

Biz, Kars’ta sıcak bir şeyler içmek için Brother’s Milk Bar adlı mekanı tercih ettik. Adından da anlaşılacağı üzere bu barın menüsünde süt ile hazırlanan içecekler oldukça fazla. Bunun yanı sıra çay kahve gibi seçenekler de mevcut.

Sahne Kars  Konum

Sahne Kars
Sahne Kars | Fotoğraf: Instagram / @sahnekars

Son olarak önereceğim mekan ise Sahne Kars. Kafkas gösterisi için farklı restoranlarda kısa gösteriler yapan ekip, yakın zamanda kendi sahnelerini açmaya karar vermişler ve böylece Sahne Kars ortaya çıkmış. Mekanın iç tasarımı ve oturma düzeni çok ideal olmasa da bu eğlenceyi deneyimlemek için, bu genç ve dinamik gruba destek olmak için gitmenizi tavsiye ederim. Gece boyunca öncelikle yarım saat kadar süren aşık atışması, daha sonra otantik halk dansları ve en son Kafkas ekibi sahne alıyor. Gecenin sonuna doğruysa halaylar ve canlı müzikler devam ediyor. Bu kısım bize çok hitap etmediği için biz Kafkas danslarından sonra ayrıldık. Program için verdiğiniz ücret içerisinde çay, patlamış mısır ve o yöreye özgü olan Sımışka, bir çeşit siyah ay çekirdeği, ikram ediyorlar.

Kars’ta gezmek için bize 2 gün yeterli geldi ama daha rahat gezmek isterseniz 3 günlük bir plan yapabilirsiniz. Dönerken Kars peynirlerinden tadıp, sevdiklerinize de hediye olarak alabilirsiniz. 

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Hüseyin Kaya

İlginizi çekebilir:MagPorter’dan Doğu Ekspresi Deneyimleri