Kısalar: Kadıköy Boa Sahne'den Hayatta Kalma Projesi
Pandemiden ve yarattığı yıkımdan nasibini alanların başında geliyor tiyatro. Nerdeyse bir yıldır kapalı kalan sahneler, bu süreçte elinden geleni yapmaya ve yaralarını dijital platformlarda sarmaya çalışıyor. Kadıköy Boa Sahne de, hayatta kalma çabasını üretime ve heyecan verici bir projeye dönüştürüyor. Yazar, yönetmen, oyuncu, tasarımcı ve daha birçok tiyatro emekçisiyle Kısalar, zamanı tam da şu anda bizlerle paylaşıyor.
Her tiyatro gibi, Kadıköy Boa Sahne de, uzun süredir “hayatta kalma” çabası içerisinde. Bu çaba, iyi fikir, doğru ekip ve yoğun emekle destekleniyor ve ortaya merakla beklediğimiz “Kısalar” projesi çıkıyor. Alışık olduğumuz oyun sürelerinde kalıplar yıkılıyor, her biri en fazla 20 dakika süren kısa oyunlarla tiyatro severler zamana ortak ediliyor. Proje, ilk etapta, buluşma çağrılarına karşılık veren 11 yazar, 7 yönetmen ve 16 gönüllü oyuncuyla başlıyor. Her biri alanında başarılı bu isimler, sosyal medyadan da takip ettiğimiz hummalı bir çalışma içerisine giriyor, ilk beş oyunun kaydı tamamlanıyor ve sonuç: izlemek için artık günleri değil saatleri sayıyoruz!
Kısalar için perdeler (dijital platformda da olsa) 24 Şubat’ta #HEŞTEG oyunuyla açılıyor. Bunu da sırasıyla Her Şeyin Her Şeyle Bir İlgisi Varmış Gibi Geliyor, Lan!, Sarmal, Neme Lazım oyunları takip ediyor. Provaları devam eden 6 oyun için de, alkışlarımız hazır, bekliyoruz. Bir yandan da projenin mimarlarına baktığımızda; tasarımcısı Murat Mahmutyazıcıoğlu, danışmanı Kayhan Berkin, yapımcısı Gökhan Gürün, koordinatörü Cansu Canaslan ve sorumlusu Kerim Urun olunca, merakımız da, heyecanımız da fazlasıyla karşılık bulacağa benziyor. 24 Şubat’tan itibaren evlerimize konuk edeceğimiz bu sıra dışı tiyatro üretiminin detayları ve takvimi ise şöyle.
Kısalar Programı
#HEŞTEG | 24, 25, 26 Şubat, 8 Mart
Yazan: Ebru Nihan Celkan
Yöneten: Berfin Zenderlioğlu
Oynayanlar: Cemal Toktaş, Nergis Öztürk
Süre: 12:49
Bir kadın ve bir aile süpermarkette karşılaşırlar. Peki, ya sonra?
Her Şeyin Her Şeyle Bir İlgisi Varmış Gibi Geliyor | 27, 28 Şubat, 1 Mart
Yazan: Emre Yüksel
Yöneten: Kayhan Berkin
Oynayanlar: Erdem Kaynarca, Melis İşiten
Süre: 14:29
Kişisel tarihimizin yaşadığımız yerin tarihiyle bir ilgisi olabilir mi? Bir futbol maçı ya da bir yaz…
Lan! | 2, 3, 4 Mart
Yazan-Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Oynayan: Görkem Kasal
Süre: 10:29
Ferhat tutunduğu her şeyin yok olma kabusuyla uyanır ve ertesi sabah hatırlamak istemediği bir gece geçirir… Kısa ama acılı, komik ama kahkahasız bir gece…
Sarmal | 5, 6, 7 Mart
Yazan: Meltem Yılmazkaya
Yöneten: Berfin Zenderlioğlu
Oynayanlar: Meltem Yılmazkaya, Serkan Altıntaş
Süre: 20:10
Evlilik iki insan arasındaki sözleşme. Bazılarımız zamanla kuralları tek tek iptal ettik. Aşk yerini alışkanlığa bıraktı. Pandemi dönemiyle birlikte, evde daha çok zaman geçirmek zorunda kalan çiftin yüzleşmesini konu ediyor “Sarmal”.
Neme Lazım | 9, 10, 11 Mart
Yazan: Alper Kurbaloğlu
Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Oynayan: Gökhan Gürün
Süre: 17:14
Taksim’den Şişli’ye tekinsiz sokakların ve saatlerin sahibi Samir, bir gün gergin, coşkulu, bol kavgalı bir takibe girişir…
Gördüğünüz gibi Boa Kısalar bir an önce tanışmak isteyip ve sonra da tanıştığımıza memnun olacağımıza inandığımız bir proje. Kadıköy Boa Sahne Sanat Yönetmeni Aytekin Atabey; tüm olumsuzluklara ve zor şartlara rağmen bir arada üreterek ve zamanın ruhunda böyle eserler bırakarak seyircimizin desteği ile var olmanın, “ayakta kalmanın” projesi olarak tanımlıyor Boa Kısalar’ı. O halde biz de, elimizi taşın altına koyalım, web sayfalarından seçeceğimiz kategoride biletimizi hemen alıp , oyunları seyre koyulalım. Böyle bir zamanda, hep birlikte tiyatroyla ayakta kalmaya ihtiyacımız var çünkü. Şimdiden iyi seyirler!
***Boa Kısalar takvimi ve bilet almak için web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Kadıköy Boa Sahne
İlginizi çekebilir: Ays’dan Köpek Kalbi
Uzun zamandır bu insanlar nasıl geçinir onu düşünüyorum. Bu çabalar ufak da olsa moral oluyordur. Bu çabalarla geçinilmez ama en azından sanata ilginin olduğunu gösterir ve geleceğe yönelik umudu sıcak tutar.
tebrikler... tiyatro tüm "kapalı" toplumların gökyüzüdür.