Gerçek kitap severler yaz, kış ya da konu ayrımı yapmaksızın okurlar aslında. Çünkü okumak konuşmaktır, yazmaktır, düşünmektir, hayal etmektir, yaşamaktır en nihayetinde. Ama aralık gelip çatmışken, evde daha çok zaman geçirirken, içimizi ısıtacak ya da kışın soğuk havasına uyum sağlayacak puslu kitaplara asla hayır diyemiyoruz değil mi! Hadi, sizin için hazırladığım kışın okunacak kitaplar listesinin ayrıntılarına geçelim.

Kitap Sayfaları
Kitap Sayfaları

Kışa en iyi gelen kitaplar, yine kışı anlatan, kışın yaşanan kitaplar oluyor. Gerçek öyküler ya da belki normalde şans vermeyeceğimiz, basit hikayeler elimizde sıcak kupamızla oturduğumuz yağmurlu akşamüstlerinde hiç olmadığı kadar ilgi çekici olabiliyor. Eğer siz de havanın kapalı olduğu bu kış günleri için kendinize bir okuma listesi yapma niyetindeyseniz, kitap önerilerim ilginizi çekecektir.

Kışın Okunacak Kitaplar

Beni Asla Bırakma | Kazuo Ishiguro

https://www.instagram.com/p/BydT4SSJhPY/

Kazuo Ishiguro beni Günden Kalanlar‘la da oldukça etkilemiş, bu nedenle ismi başta fazla romantik gelse de bu kitabına da zaman ayırmıştım. Nihayetinde, yazarın hayal gücünün ve normal derecede anormal olay kurgusunun beni fazlasıyla etkisi altına aldığını itiraf etmem gerek. Bir yetiştirme yurdundan beklenmeyecek kadar büyük misyona sahip Hailsham’daki tuhaf olaylar insana bencillik, sevmek ve vazgeçiş üzerine büyük cümleler kurdurtacak cinsten. Başka insanları yaşatmak için büyüyen, ölmek için yetiştirilen ve geleceğin organ bağışçıları olan bir grup gencin bu tuhaf hikayesi kesinlikle bu kış şans vermeniz gerekenlerden biri. 

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kırmızı Pazartesi | Gabriel Garcia Marquez

img_7051

Bir Marquez hayranı olarak büyülü gerçekçiliğin belki en az hissedildiği roman olan Kırmızı Pazartesi’yi bu denli seveceğimi ben bile tahmin edemezdim. Sonu daha ilk cümlesinde belli olan bir öykü nasıl nefes nefese okunur? Zavallı Santiago’nun sona giden hikayesini en başından bilmenin heyecanı arttırması da cabası. Toplumsal çözümleme niteliğindeki kitap, yazarın en güzel eserlerinden ve aslında Marquez’ in gerçek bir deha olduğunun ispatı niteliğinde olduğundan herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. 

Kitabı satın almak için tıklayın.

Yeraltı Demiryolu | Colson Whitehead

2017 yılında Pulitzer ödülü kazanan, tarzıyla Steinbeck ve Hemingway karışımı olarak değerlendirebileceğim Whitehead, Amerika tarihinin kanlı bir dönemini anlatıyor kitabında. İsmini de 1800′lü yıllarda, adını gerçekte de var olan ve o dönemde türlü işkencelerle adeta katledilen Afro Amerikanların kurtuluş mucizesi Yeraltı Demiryolu‘ndan alıyor. Cora’nın sisteme başkaldırısı, duygusal ve gerilim dolu mücadeleleri takdiri hak ediyor. Siz de gerçekçi romanları sevenlerdenseniz Cora ve arkadaşlarının Yeraltı Demiryolu’na ulaşmak için yaptıklarını seveceğinize eminim.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Stiller | Max Frisch

Senelerdir kayıplara karışıp aranan, şimdiyse kimliğini kabul etmeyen Anatol Stiller’ın dramatik hikayesi, büyük aksiyonlar olmadan karakterlerin derinliklerini keşfetmeyi sevenler için çok çok güzel bir seçim. Kitabı okurken Stiller’ı sevip hayran olmak kadar ona kızıp acımak da mümkün. Üstelik kusurlarını görmekte pek de başarılı olmayan bizler için bu tarz kitapların değme kişisel gelişim kitaplarından faydalı olduğu da bir gerçek. Çünkü o kızdığımız karakter bize benziyor. Acıdığımız ya da sempati duyduğumuz da. Bu nedenle eşinin, kardeşinin ve tüm dünyanın aksine Stiller olmadığını iddia eden bu adamı siz de dinleyin derim. Max Frish’ in tarzını Irvin Yalom’a benzettiğimi de ekleyeyim.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Daha Çok Ateş Daha Çok Rüzgar | Susanna Tamaro

img_7055

Kendinizle ilgili sorulara cevap bulsanız, yazılan onlarca mektupta kendinize sormaya cesaret edemediğiniz soruları ve cevaplarını bulsanız nasıl hissedersiniz? Daha çok bir iç yolculuk olarak gördüğüm “Daha Çok Ateş, Daha Çok Rüzgar” okuması en rahatlatıcı kitaplardan birisi. Biraz romantik esintiler taşıdığından bu denli yumuşak kitapları sevmeyenleri mutlu etmeyebileceğini üzülerek söylüyorum. Ancak hayata, yapmak istediklerinize ya da yapmak istemediklerinize ilişkin çözümlemeler yapmak istiyorsanız bu kitabı elinize almanızın tam zamanıdır. 

Kitabı satın almak için tıklayın.

Tatar Çölü | Dino Buzzati

https://www.instagram.com/p/Bu6Dm3oAylW/?igshid=1h7fyoexszh19

Umut işkenceyi uzatır der Nietsche, Tatar Çölü ise Drogo’ nun ve onunla birlikte Bastini kalesindeki onlarca askerin hayatı, vazgeçmeden bekledikleri kahramanlık umutları üzerine kurulu muhteşem bir kitap. Modern İtalyan edebiyatının başarılı örneklerinden birisi Tatar Çölü. Herkes kahraman olmayı bekler aslında. Kurtarılmayı bekleyen ruhlar birilerini kurtararak rahatlamayı bekler. Bu kitap, işte o bekleyişin öyküsü. Sıradanlığın ve alışkanlık haline gelmiş tekdüzeliğin insan ruhuna yapabilecekleri, konfor alanının uyuşturucu etkileri bir çeşit felsefi derinlikle aktarılmış Buzzati tarafından. Yalın ama etkileyici anlatımıyla bu kış kesinlikle şans verilmesi gereken kitaplardan biri.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Frankestein | Mary Shelley

https://www.instagram.com/p/B6Fv4AIJatq/

Mary Shelley’e hayran olmamak mümkün müdür acaba? Yaşadığı dönemde, Orta Çağ’da her ne kadar aristokrat bir aileden de geliyor olsa bir kadının böylesi özgür düşünce içinde yetişmiş ve kendini de bu denli geliştirmiş olması beni çok etkiledi. Önceleri daha kısa versiyonlarını okuduğum kitabın uzun hali de bir çırpıda okunacak cinsten. Özellikle karanlık ve puslu havalara çok yakışacağını düşündüğüm kitap, insanların körü körüne arkasından koştukları tutkuların her zaman mutluluk getirmeyeceğini üzücü şekilde anlatıyor. Okurken başkarakterimiz Victor Frankestein’a acımamak imkansız. Bir de siz okuyun bu kitabı ve kulaktan dolma Frankestein hatıralarınızı kenara atın derim. 

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kötü Niyet Öyküleri | Javier Marias

https://www.instagram.com/p/B5KhSXQpXLO/

Ucu açık hikayeler, şaşırtıcı sonlar ya da sadece ne kadar güzel karakterler oluşturabildiğini anlatmak için karalanmış satırlar… Javier Marias’ın 450 sayfa boyunca size anlattıkları tam bir İspanyol kafasının ürünleri. Yazarın hayatının farklı dönemlerinde yazdığı öyküler bir araya getirdiği bu kitapta ben başlangıçta 2004 yapımı İspanyol filmi Wild Tales esintileri görmeyi beklesem de her zaman her şey o kadar karanlık ve ürkütücü değildi. Bazılarında geçmişe özlem, aşk ve diğer ihtimaller de var. 2012 yılında en iyi öykü kitabı ödülü alan bu kitabı, az bilinen alternatif kitaplara şans vermek isteyenler okusun bence.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Let It Snow | John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle

https://www.instagram.com/p/BdFJamZjyn7/?igshid=1rt3kfyjbkgs8

3 farklı yazarın Noel hikayesinin derlendiği bu sıcak kitap, tam bir hafta sonu okuması. Kışın içinizi ısıtan kitaplar arayanlardansanız üç tatlı hikayeyle kendinizi şımartabilirsiniz. Öykülerden birisi, zaten Fault in Our Star kitabıyla tanıdığımız ve pek çoğumuzun da bu yüzden çok sevdiği John Green! Yeni yıl ruhu için bolca aşk, kar, yeni yıl heyecanı ve arkadaşlık görmek isteyenlerdenseniz Let It Snow çok güzel bir seçenek!

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kitap okumak için yaz tatili bahanesi, kış soğuğu bahanesi gibi bahaneler yaratmak bizler için çok kolay. Kışın okunacak kitaplar listemizden sonra yeni bahanelerde görüşmek üzere!

Herkese bol keşifli günler! 🙂