Kış Romanları: Kış Okuyabileceğiniz 10 Kitap
Kış filmleri olur da, kış romanları olmaz mı…
Kışın evde oturup kendini kitaplara kaptırmak isteyenler için klasiklerden çağdaş edebiyata, polisiyeden fantastiğe en güzel kış romanlarını sizin için seçtik!
Seçtiğimiz 10 kış romanı hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki galeriyi inceleyebilirsiniz:
ANNA KARENINA (Lev Tolstoy): Kış romanları deyince, kuşkusuz akla gelen ilk alt-başlık Rus Edebiyatı oluyor. Gelmiş geçmiş en iyi romanlar listelerinde de yerini çoğu zaman bulan Tolstoy imzalı “Anna Karenina”, Çarlık Rusyası’nda geçen iki aşk hikayesini merkezine alırken, dönemin sosyal ve politik atmosferi konusunda ipuçları verir, Rusya’nın soğuk coğrafyasını betimler. Romanın başlangıç cümlesi olan “Bütün mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.” da birçoğumuzun aklına kazınmıştır.
VAHŞETİN ÇAĞRISI (Jack London): Jack London’ın Kuzey Amerika topraklarının kar, buz ve dondurucu soğuk coğrafyasında yaşanan zorlu yaşam savaşını bir köpeğin hikayesi üzerinden anlattığı “Vahşetin Çağrısı”, 1903′te yazılmıştır. Evcil bir köpek olan Buck, sahibinden alıkonularak Altına Hücum döneminde önemli bir yer tutan kızakçılara satılarak kendini vahşi doğanın içerisinde, fiziksel ve duygusal zorluklarla mücadele ederken bulur. “Vahşetin Çağrısı”nın ardından yazarın 1906′da kaleme aldığı “Beyaz Diş”i de mutlaka okuyun!
BİR NOEL ŞARKISI (Charles Dickens): Büyük İngiliz yazar Charles Dickens’ın en bilinen eserlerinden olan “Bir Noel Şarkısı”, yazarın beş Noel öyküsünden ilkidir. 1843′te yayınlanan kitap için John Leech özel çizimler yapmıştır. Tüm zamanların en bilinen Noel hikayelerinden olan “Bir Noel Şarkısı”, Noel Arefesi’nde rüyasında üç ruh gören kötü kalpli Ebenezer Scrooge’un geçirdiği değişimi anlatır.
DOKTOR JİVAGO (Boris Pasternak): Rus Edebiyatı’nın bir başka önemli yapıtı olan “Doktor Jivago”, yazarı Boris Pasternak’ın ilk romanıdır. 1958′de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazarın bu eseri, 1917′deki Rus Devrimi ve Rus İç Savaşı sırasında, iki kadın arasında kalan bir doktorun dramını konu alır. Roman, 1965 yılında David Lean’in yönettiği 3.5 saat uzunluğundaki epik film uyarlaması ile de tanınır.
KAR (Orhan Pamuk): Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un 2002′de yayınlanan romanı “Kar”, Kars’ta geçiyor. Romanda, Almanya’daki sürgününden döner dönmez kendini bu şehirde bulan şair Ka, ülkesini ve insanlarını yeniden tanıyor. Orhan Pamuk’un postmodern bir roman olarak tanımladığı “Kar”, en çok da karlı Kars tasvirleri ile akılda kalıyor.
NARNIA GÜNLÜKLERİ DİZİSİ (C.S.Lewis): 7 kitaptan oluşan Narnia Günlükleri serisi, “Büyücünün Yeğeni”, “Aslan, Cadı ve Dolap”, “At ve Çocuk”, “Prens Caspian”, “Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu”, “Gümüş Sandalye” ve “Son Savaş” hikayelerini anlatıyor. Çocuklar için yazılmış fantastik bir roman dizisi olmasına rağmen mitoloji, tarih ve din referansları ile yetişkinlere de hitap eden dizi, kurgusal bir ülke olan Narnia’da geçiyor. Özellikle kronolojik basılış sırasına göre ilk roman olan “Aslan, Cadı ve Dolap”taki Beyaz Cadı’nın hükmettiği kışa mahkum Narnia tasvirleri mevsime oldukça uygun.
ALTIN PUSULA DİZİSİ (Philip Pullman): Philip Pullman’ın “Kuzey Işıkları”, “Keskin Bıçak” ve “Kehribar Dürbün”den oluşan fantastik roman seri, macera ve kurmacayı din, kuantum fiziği, felsefe ve mitlerle iç içe geçiriyor. İnsanların, konuşan hayvan bedenlerinde hayat bulan ve onları her adımlarında takip eden cinlerinin var olduğu bu evrendeki ilk hikaye “Kuzey Işıkları”, 2007 yılında “Golden Compass” adıyla sinemaya da uyarlanmıştı. Çoğunluğu soğuk ve karla kaplı bir coğrafyada geçen bu dizi, Tolkien ve C.S.Lewis’in eserleriyle karşılaştırılıyor.
MILLENIUM ÜÇLEMESİ (Stieg Larsson): İsveçli yazar ve gazeteci Stieg Larsson’un ilk kitabı 2005′te yayınlanan polisiye üçlemesi, “Ejderha Dövmeli Kız”, “Ateşle Oynayan Kız” ve “Arı Kovanına Çomak Sokan Kız” kitaplarından oluşuyor. İsveç’te yayın yapan Millenium Dergisi’nin ortaklarından Mikael Blomkvist’in ülkenin karanlık aileleri ve güçleri ile yüzleşmek zorunda kaldığı ve Lisbeth Salander adlı ‘ejderha dövmeli kız’ hacker’dan yardım aldığı hikayelerinin hem İsveççe hem İngilizce film uyarlamaları da mevcut. Üçlemede Kuzey Avrupa’nın soğuk iklimi ve zorlu hava koşulları da önemli yer tutuyor.
KAR KOKUSU (Ahmet Ümit): Türkiye’den bir polisiye-gerilim roman ise, bu türün önemli temsilcilerinden Ahmet Ümit imzalı… 1998′de yayınlanan “Kar Kokusu”, adını Moskova’ya uzanan öyküsünden alıyor. Romanda TKP’nin de dahil olduğu komünist partilerin üyelerinin eğitim gördüğü Marksizm Enstitüsü’nde işlenen bir cinayetin izini süren TKP’liler ve KGB ajanlarının yaşadıkları anlatılıyor.
UĞULTULU TEPELER (Emily Brontë): Brontë Kardeşler’den Emily Brontë’nin tek ve çok ünlü romanı “Uğultulu Tepeler”, İngiliz kırsalındaki iki malikaneye ve bu malikanede yaşayan ailelerin dram ve entrika dolu yaşantılarını merkeze alıyor. Okurken soğuk havayı ve esere adını veren uğultulu tepelerdeki rüzgarı iliklerinizde hissedeceğiniz roman İngiliz edebiyatının en büyük eserlerinden biri.
İlk yorumu siz yazın!