Bir Çift Ayakkabı: Sunay Akın'dan Özgün Bir Yolculuk
Sunay Akın’ın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabı, Bir Çift Ayakkabı, bir noktada ayakkabılara gelen 37 denemeden oluşuyor. İşte bu eserde, Sunay Akın’ın özgün anlatımıyla bulabileceklerinizin çok kısa bir bölümü, benim en çok beğendiklerim:
• Sultan Abdülaziz’in Avrupa’ya seyahati fikri öne sürüldüğünde, Müslüman olmayan topraklara basacak olması hoş karşılanmaz. Bunun üzerine, ayakkabısının tabanı açılır, içine İstanbul toprağı serpilir ve tekrar yapıştırılır. Böylece her zaman kendi topraklarına basmış olacaktır.
• Neil Armstrong’un, aydan taş örnekleri toplamasının ardından, alınan örneklerin ağırlıklarının mekiğin dönüşü için hesaplanmadığı fark edilir. Bugün üzerine Armstrong, ağırlığı dengelemek için ayakkabılarını ayda bırakır.
• Sultan İbrahim, 3 yaşındaki kızı Fatma Sultan’ı, kaptanıderyası Yusuf Paşa’yla evlendirmiştir.
• Bir ayakkabı ustasının yaptığı ayakkabıda hile olması halinde, usta, mesleğin ileri gelenleri önünde uyarılır ve hatalı ayakkabı da kullanılmaması için dama atılırdı. “Pabucu dama atıldığı” için, ayakkabıcının müşterileri azalırdı.
• İstanbul’un ilk arabasını kullanan Abdurrahman Bey, İranlıdır, bu yüzden halk arasında “Acem” diye çağrılır. Arabayla İstanbul’da dolaşırken insanlar, “Acem geliyor” diye bağırırlar. Araba kullanmaya yeni başlayanlara bu yüzden “acemi” diyoruz.
Bir Çift Ayakkabı, Sunay Akın’ın konuşma üslubuna en yakın bulduğum denemelerinden biri. Ayakkabılarla çıkacağınız, geçmişten, bugüne; doğudan batıya, fotoğrafların da eşlik edeceği yolculuğunuza hazır olun.
İlk yorumu siz yazın!