Köpeklerle Seyahat: Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
Köpeklerle seyahat etmek çok keyifli! Fakat özellikle uçakla seyahat edecekseniz öncesinde düşünülmesi gereken detaylar çok fazla. Coco ile seyahat etmeye başlamadan önce keşke hepsini bir arada okuyabilseydim dediğim ne varsa bu yazıda bulabilirsiniz.
Köpeklerle Seyahat
Bana sorarsanız köpekler de seyahat etmeyi hak ediyor! Ayrıca onlarla seyahat etmenin keyfi de bir başka. Ben seyahatlerime olabildiğince Coco ve Sophie’yi de götürmeye çalışıyorum. Fakat eğer uçakla bir seyahat düşünüyorsanız, dikkat edilmesi gereken çok fazla nokta var.
Köpekler uçağa ya kargo bölümünde ya da kabinde, yanınızda binebiliyor. Fakat ne yazık ki, uçağa hiçbir koşulda alınmayacak ırklar da var. Bunlardan bazıları, Americal Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Brezilya Mastiffi ve Tosa. Eğer Doberman, Rottweiler gibi ırklardan köpeğiniz varsa onları da sadece kargo bölümünde taşıyabiliyorsunuz.
Kabin İçinde Seyahat
Köpeğinizin kabin içerisinde seyahat edebilmesi için seyahat ettiği çantası ile birlikte 8 kg veya altı olması gerekiyor. 8 kg üzerinde kalan köpekleri kabin içerisine almayıp, kargo bölümüne kabul edebiliyorlar. Uçuş görevlisi check-in sırasında veya uçağa binmeden önce köpeği uçak içerisine sokmama hakkına sahip. Böyle bir şey yapıldığını kimseden duymadım ama yine de dikkatli olmakta fayda var.
Havayollarının farklı farklı gereklilikleri olsa da genellikle yumuşak bir çanta tercih etmenizi söylüyorlar. Zaten yumuşak çantalar daha hafif olduğu için ben Coco ile seyahat ederken öyle bir çanta kullanıyorum.
Kabin içerisinde girdikten sonra nasıl bir muamele ile karşılaşacağınız tamamen kabin ekibinin inisiyatifine kalmış. Dolayısıyla çok rahat bir yolculuk da yaşayabilirsiniz, uçuşunuz çok zor bir şekilde de geçebilir. Bunun bir standardı olduğu söylense de benim şu ana kadar uçtuğum farklı havayollarında bu durum aynıydı.
Mesela, giderken Coco’ya eşyaymış gibi davranan kabin ekibi ile tartışabilirken aynı yerden dönüşte (yani aynı havayolu) Coco’nun rahatı yerinde mi, su ister mi, aç mıdır acaba diye düşünüp gelen kabin ekibiyle mutlu bir şekilde yolculuk yapabiliyorsunuz. İkisinin ortası bir muamele ile pek karşılaşmadım ama dediğim gibi, aslında yolculuğunuzun nasıl geçeceği biraz da şans meselesi.
Bu arada yeni kurallara göre köpeğinizin uçuş boyunca çantasında ve önünüzdeki koltuğun altında durması gerekiyor. Bu şekilde yolculuk yapmanızda ısrarcı olan ekipler olduğu kadar, size bırakan ekiplerle de karşılaşabilirsiniz.
Coco çok uslu ve sakin olduğu için biz sakinleştirici herhangi bir ilaç kullanmıyoruz. Eğer hareketli veya tedirgin bir köpeğiniz varsa tabi ki önceden veterinerinize danışarak Pasiflora gibi ilaçlar tercih edebilirsiniz (bize veterinerimiz öyle söylemişti ama kullanmamıza hiç gerek olmadı).
Rehber Köpekler
Rehber köpekler de hizmet ve duygusal destek köpekleri olarak ikiye ayrılıyor.
Hizmet köpekleri (SVAN) kabin içerisine kilosundan bağımsız ve bir şekilde ücretsiz olarak kabul ediliyor. Bu köpeklerin eğitimli olduklarına ve SVAN sertifikalarının olduğuna ilişkin belgeler her zaman yanınızda bulundurulmalı.
Duygusal destek köpekleri (ESAN) ise lisanslı bir doktordan (psikolog ya da psikiyatr gibi) alınan bir belge ile kabin içerisine alınabiliyor. Duygusal destek köpekleri için bazı uçuşlarda çanta/kafes gerekebiliyor. Yani bir yere aktarmalı gitmeniz durumunda uçuşun bir kısmında yanınızda fakat bir kısmında kargo bölümünde gitmesi gerekebilir. Bu yüzden bunları önceden havayolu ile görüşmek gerekiyor.
Rehber köpeklerin hiçbir şekilde yolcu koltuklarına çıkmaması lazım. Ayrıca yanınızda ağızlık ve beklenmeyen durumlar için torba, peçete bulundurmanız da faydalı olacaktır.
Kargo Bölümünde Seyahat
Eğer köpeğiniz 8 kg üzerindeyse sadece kargo bölümünde seyahat edebiliyor. Kargo bölümü beni genellikle korkutuyor çünkü böyle yolculuklarda köpeklerini kaybeden birkaç kişiyle konuştum. Bu tarz bir yolculuk köpeğinizin sağlık durumu ve psikolojik durumuna göre seçilmeli. Tabi başka bir ülkeye taşınıyorsanız tek seferlik zorunda kalabilirsiniz, o zaman da doğru havayolunu bulmak lazım.
Benim durumumda Sophie 9 kg olduğu için kabine alınmıyor. Fakat biz onu hiçbir şekilde kargo bölümünde seyahat edeceği bir yere götürmüyoruz çünkü kapalı alanlarda tek başına kalmaktan çok korkuyor. Onu sahiplendiğimizden beri olan bu travması aslında azalsa da öyle bir yerde saatlerce yalnız kalacak kadar geçmedi, bu yüzden de biz bu tarz bir risk almaktan çekiniyoruz.
Köpeğinizin kafesinde köpeğinizin tüm bilgilerini içeren bir etiket olması şart. Herhangi bir sıkıntı olmaması adına köpeğinizinkilere ek olarak, kendi bilgilerinizi ve uçuş bilgilerini de özellikle yazmanızı tavsiye ederim.
Ayrıca kargo bölümündeki hava koşullarının uygun olup olmadığına göre buraya köpek kabul edilmesine pilot karar veriyor.
Bilet Fiyatları
Yurtiçi uçuşlarda kabin içerisinde seyahat edebilecek köpekler için bilet fiyatı farklı havayolları için aşağı yukarı 70-80 TL; kargo bölümünde yolculuk yapacak köpekler için ise ortalama 120 TL’den başlayarak köpeğinizin kilosuna göre artıyor.
Yurtdışı uçuşlar için ise kabin içerisinde seyahat edebilecek köpekler için bilet fiyatı yaklaşık 70-80 USD civarında; kargo bölümü için ise 140 USD’den başlayarak köpeğinizin kilosuna göre artıyor.
Bu ücretleri bazı havayolları için önceden (kendi biletinizi alırken) veya check-in yaparken ödeyebiliyorsunuz. Mesela THY ile uçuyorsanız check-in yaparken sizi başka bir yerden bilet almaya gönderiyorlar.Bu yüzden havaalanına normalde gittiğinizden biraz daha önce gitmenizi tavsiye ederim, işlemler uzayabiliyor çünkü.
Bu arada her havayolu için ayrı saat koşulu olmak üzere köpeğiniz için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Kendi biletinizi aldığınız zaman köpeğiniz için de rezervasyon yaptırmanızı önemle tavsiye ederim. Uçağa en fazla iki köpek alıyorlar, eğer sizden önce rezervasyon yaptırmış kedili bir yolcu varsa köpeğinizi kabul etmiyorlar. Aynı durum kuş ve kediler için de geçerli.
Sağlık Belgeleri
Köpeğiniz için gerekli sağlık belgeleri hem yurtiçi hem de yurtdışı uçuşlar için aynı.
Yurtiçinde seyahat ederken sadece aşı karnesi yeterli oluyor. Yurtdışı seyahatler için ise köpeğiniz için pasaport çıkarmanız (aşı karnesi gibi zaten, ek olarak barkodu var), köpeğinize çip taktırmanız (bunu genellikle Avrupa ülkeleri talep ediyor) ve gittiğiniz ülkenin talep ettiği tahlilleri yaptırmış olmanız gerekiyor.
Ülkelerin talep ettiği belgeler konusunda havayolları pek bilgili değil. Veterinerlerinize sorarsanız sizi daha detaylı bir şekilde bilgilendirebilirler. Genellikle bir tahlil yapıp Ankara’ya gönderiyorlar, oradan köpeğinizin bir sağlık problemi olmadığına dair bir belge geliyor. Tüm yolculuğunuz boyunca köpeğinizin tüm sağlık evraklarını yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
Yurtdışında vardığınız havaalanında köpeğinizi bir veterinerin görmesi gerekebiliyor. Bunu havaalanındaki görevlilere sorabilirsiniz. Biz şimdilik Coco’yla yurtdışında sadece Romanya’ya gittiğimiz için orada da kendi veterineri olduğu için pasaportuna o bakıyor, dolayısıyla bir problemi olmadığına dair onayı oradaki veteriner vermiş oluyor.
Şu ana kadar hiçbir seyahatimizde Coco’nun evraklarını kontrol etmek istemediler. Fakat biz her seferinde ne olur ne olmaz tüm evraklarını yanımızda bulunduruyoruz. Ülkeye köpeğini sokmakta veya ülkeden çıkarmakta zorluk yaşayan birkaç kişiyle konuştuğumdan beri bu konuyla ilgili daha dikkatli davranıyorum, bence siz de dikkat edin.
İlginizi çekebilir: Melis Büyükerk’ten Jack’s Dog Cafe
Bu konuyla ilgili daha fazlası için Smile and Travel‘a göz atabilirsiniz.
Yazıda bu kaynaktan yararlanılmıştır.
İlk yorumu siz yazın!