Kreutzer Sonat: Versus Tiyatro'dan Tolstoy Yorumu
Versus Tiyatro, yine kalitesini ortaya koyduğu ve yine kendinden bahsettiren bir oyunla karşımızda. Tolstoy’un anti-feminist romanı Kreutzer Sonat, Kayhan Berkin’in yorumuyla tiyatro ve müzik severlerin beğenisine sunuluyor.
Versus Tiyatro bu sezon kendinden bahsettirmeye Kreutzer Sonat ile başlıyor. Beethoven’ın 9 numaralı op.47 keman ve piyano sonatı Kreutzer Sonat, Tolstoy tarafından 1889 yılında kaleme alınmış, çok tartışılmış ve hatta sansüre bile uğramış bir eser. Oyun, eşini bir kıskançlık krizi sonucu öldüren Pozdşinev’in kadınlara nefretini yavaş yavaş anlatmasıyla başlıyor. Kadınların nasıl “varlıklar” olduğunu, neden sevilmeyeceğini ve hatta böyle bir sonu nasıl hak ettiklerini anlatıyor. Her şeye karşı bir insan var karşımızda; kadınlara karşı, onların çalışmasına karşı, alışveriş etmelerine, süslenmelerine, para harcamalarına, yeni hobiler edinmelerine… Kısaca bir kadına yakışan tüm güzel meziyetlere karşı.
Bununla da yetinmiyor, karşısına bir de müziği alıyor. En dayanamadığı şeyse müzikle bir kadının birlikteliği. Oysa ikisi de çok güzel, ikisini birlikte anmak daha güzelken… Kendine göre gerekçelerini olduğu kadar içinde yaşadığı toplumun da fotoğrafını sunuyor ve bu durum biraz daha fazla sinirlerimizi bozuyor. Bu kez nefret dolu erkekten, kendi deyimiyle “kadın milletini” dinlemek hiç iyi gelmediği gibi masaya yatırdığı evlilik ve aşk gibi kavramları ilk defa bir karaktere empati duymadan izlememize de neden oluyor.
Oyunu ilgiyle izleyip, Pozdşinev’den de tıpkı kadınlara beslediği nefret kadar biz de ondan nefret ettiysek bunda oyunu uyarlayan, yöneten ve oynayan Kayhan Berkin’in rolü büyük diyebilirim. Konusu ve yaşattığı duygular ağır olan böyle bir romanı, seyirciyi sıkmadan veya üzerinde herhangi bir baskı kurmadan tiyatro sahnesine taşımayı başarmış. Oyunun bize yaşattıkları olumsuz duygular olabilir ama Kayhan Berkin’in hem sahne arkasında hem de sahne önündeki performansıyla ilgili yorumlarımız da bir o kadar olumlu.
Yönetmenliğindeki başarısına birden çok oyunda şahit olduğumuz Kayhan Berkin’i sahnede izlemek, söz konusu oyunları kadar alkışımıza layık. Podzşinev’in içinde barındırdığı kin, düşmanlık, nefret ve katil duygularının hepsini iliklerimize kadar hissettik. Bunun için pek memnun olmadık ama karakterin farklı yaşlarındaki ruh haline saniyeler içinde ve bir sandalye üstünde geçerken kendisini izlediğimize de çok memnun olduk. Bunda, zaman zaman fonda çalan Beethoven’in ve sonatının da emeğini unutmayalım. Dinlemek hepimizin ruhuna iyi gelecek:
Oyun içinde müzik, müziğin dışında bir erkek, erkeğin tam karşısında kurban bir kadın… Kreutzer Sonat, Kayhan Berkin’in oyunculuğuyla size çok şey anlatacak, sorgulatacak ve sonunda kendini alkışlatacak. Beethoven’ın 100. yaşı için bir doğum günü armağanı niteliğinde Kreutzer Sonat’ı da sezonun nadir iyi işleri listenize eklemeyi ve aşağıda yer alan oyun takvimini not etmeyi unutmayın. Şimdiden iyi seyirler!
Kreutzer Sonat Oyun Takvimi
26 Şubat: Kültüral Performance Center
27 Şubat: Akasya AVM
13 Mart: Asmalı Sahne
18 Mart: Bomontiada
21 Mart: Kadıköy Boa Sahne
25 Mart: Kültüral Performance Center
31 Mart: Ataşehir Festivali
Kapak fotoğrafı: Instagram / @versustiyatro
İlginizi çekebilir: Aybüke Dizman’dan Westend / Batının Sonu Oyunu
İlk yorumu siz yazın!