Kurtaran Ev: Sokak Hayvanları için Geçici Yaşam Alanı
Kurtaran Ev, toplumda hayvan sevgisi bilincini geliştirmek, hayvan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve en önemlisi sahipsiz, terk edilmiş sokak hayvanlarının yaşam haklarını korumaya yönelik çalışmalar yaparak, yardıma muhtaç olanların bakım, tedavilerini sağlamak ve kedi ile köpeklerin sahiplendirilene kadar geçici sağladığı bir yaşam alanı oluşturmak hedefiyle yola çıkmış bir sosyal sorumluluk projesi. Bana sorarsanız bu konuda Türkiye’nin en başarılılarından bir tanesi.
Benim için Kurtaran Ev’in yeri farklı, çünkü köpeğim Pia’yı buradan sahiplendim. O zaman başka bir evde kalıyordu Pia, dolayısıyla ben sadece Kurtaran Ev ile telefondan iletişimde kalarak onları daha önceki tecrübelerim, yaşam alanı vs. gibi konularda bilgilendirdim. Tüm süreçte o kadar ilgililerdi ki, henüz hiç ziyaret etmeden ne kadar farklı olduklarını görmüş oldum! Bu 3 yıl önceydi, şimdi her şey daha da güzel işliyor. O halde gelin sorulara geçelim.
Kurtaran Ev’de neler var?
Burası Onur Baltürk öncülüğünde birkaç hayvansever tarafından tamamen gönüllülük esasıyla kurulmuş bir yer. Kurtarılan hayvan sayısı arttıkça yer ihtiyaçları da arttığı için giderek genişleyen bir dernek. Şu anda Hadımköy ve Küçükçekmece’de 300’den fazla kedi, 900’den fazla köpek yeni ailelerine kavuşmayı bekliyor. Ancak Kurtaran Ev’in destek olduğu hayvanlar kedi ve köpeklerle sınırlı değil. Yardıma muhtaç atlar, eşekler, keçiler, tavuklar, ördekler, tavşanlar… Kısacası yollarına çıkan her türlü hayvana destek olmaya ve onlara yaşam alanı açmaya çalışıyorlar.
Biz neler yapabiliriz ?
Seçenek 1: Ömürlük Yuva Olmak
Tabii ki buradaki ilk amaç özellikle kedi/köpeklerin ömürlük yuvalarını bulmalarına destek olmak. Dolayısıyla bir kedi veya köpeğiniz olsun istiyorsanız Kurtaran Ev’den sahiplenebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak lazım ki buradaki hayvanların çoğu hali hazırda terk edilmiş, bir şekilde sokakta kalmış ve daha sonra kurtarılmış çocuklar. Travmaları olabilir, tedaviye ihtiyaçları olabilir. Her ne kadar ortak alandaki davranışları bizi yönlendirse de eve geldiklerinde ne yapacaklarını ve nasıl karakter özellikleri çıkacağını kesin olarak bilmek oldukça zor. Yani, bir kedi/köpek sahiplenmek üzerinde iyice düşülmesi gereken bir karar, sahiplendikten sonra yeterli zamanı ve emeği verebilmek gerekiyor. Bir yandan da işin maddi boyutunun da dikkate alınması lazım tabi.
Kurtaran Ev, doğru kişilerin doğru hayvanları sahiplenmesi konusunda oldukça hassas. Bana da sahiplenme ile ilgili çok fazla soru geliyor, o yüzden bu süreci de detaylıca anlatmak istiyorum. Aslında ben köpek sahiplendirme konusunda daha deneyimliyim, ama kediler için de aynı süreç geçerli.
Öncelikle Kurtaran Ev’in Sahiplendirme Formu‘nu doldurmanız gerekiyor. Bu formu olabildiğince detaylı doldurmanız önemli. Form incelendikten sonra size geri dönüş yapıyorlar. Burada bilmeniz gereken şey, tüm formları inceliyorlar ama ilgilenmek zorunda oldukları hayvan sayısı çok fazla, gönüllü sayısı da ona kıyasla oldukça az. Dolayısıyla her zaman hızlı geri dönüş sağlayamıyorlar. Bir köpek için uygun biri sizden daha önce form doldurduysa, önceliğin ona verilmesi de olağan bir durum.
Bunun önüne geçmek isterseniz, Hadımköy veya Küçükçekmece’deki (burada daha çok kediler var) yaşam alanlarına gidip orada köpeklerle/kedilerle ve ilgili gönüllülerle tanıştıktan sonra orada formu doldurmak faydalı olabilir. Çünkü her ihtimalde sahiplenmek istediğiniz kedi/köpek için yüz yüze görüşmek ve bir sözleşme imzalamak gerekiyor.
Her ne kadar doğru eşleştirme yapmak için herkes elinden geleni yapsa da bazen eve gittikten sonra problemler çıkabiliyor. Bunun için aşağı yukarı 10 günlük bir deneme süresi var. Bu süreçte ilgili Kurtaran Ev gönüllüsü sizinle iletişimde kalıyor ve siz 10 günün sonunda eminseniz, o patili çocuğun yeni ailesi olmuş oluyorsunuz 🙂 Eğer herhangi bir konuda olumsuzluk yaşarsanız, kediyi/köpeği Kurtaran Ev’e geri götürmeniz gerekiyor.
Seçenek 2: Geçici Yuva Olmak
Oradaki patili çocuklar için yapabileceğiniz en büyük yardımlardan bir diğeri de geçici yuva olmak. Hep derler ya geçici yuva hayat kurtarır. Aynen öyle! Yukarıda bahsettiğim tüm durumları önceden öğrenmek ve o kediyi/köpeği çok mutlu olacağı yeni ailesiyle doğru eşleştirmek için geçici yuva çok önemli. Bizim geçici yuva olduğumuz Bıdık üzerinden anlatmıştım bunu, geçici yuva olmayı merak ederseniz aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz.
Eğer geçici yuva olmaya karar verirseniz, bu sefer Geçici Yuva Formu doldurmanız gerekiyor. Sonrasında Kurtaran Ev’e gidip kendinize uygun bir çocuk bulup hemen geçici yuva olmaya başlayabiliyorsunuz 🙂 Burada unutmamanız gereken bir şey var, geçici yuva olmak demek aslında sizde kaldığı sürece tüm sorumluluğun sizde olması demek, o yüzden bu kararı da hızlı vermemek, etraflıca düşünmek lazım.
Geçici yuva olduğunuz çocuğun ömürlük yuvası da olabilirsiniz tabi! Biz kendimizi zor tuttuk mesela 😀 Neyse ki Kimbel çok mutlu olduğu bir yerde.
Başka?
Aslında destek olmak için geçici/kalıcı yuva olmak dışında da yapabileceğiniz o kadar fazla şey var ki! Yaşam alanı gönüllüsü olup kendinize uyan zamanlarda köpeklerin gezdirilmesi, kedi/köpek besleme, tarama gibi günlük işler için yardıma gidebilirsiniz. Sadece onlarla vakit geçirmek için gitmeniz bile çok kıymetli!
Bunlar dışında transferler için gönüllü olabilirsiniz, bir kedi/köpeğin koruyucu meleği olabilirsiniz, mama desteği yapabilirsiniz, artık kullanmadığınız battaniye, halı, yorgan, vs. gönderebilirsiniz, özel günler için kart gönderecekseniz Kurtaran Ev’den alıp gönderebilirsiniz, şirketiniz vasıtasıyla destek olabilirsiniz, aklınıza bir proje gelirse onu Kurtaran Ev ile paylaşabilirsiniz…
Kısacası yardımcı olmak isterseniz, her türlü desteğiniz çok çok faydalı 🙂
Ne zaman gidebiliriz?
Hadımköy Yaşam Alanı’nı hergün 12:30-17:00 arası, Küçükçekmece Yaşam Alanı’nı ise hergün 13:00-16:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Kurtaran Ev ile ilgili daha fazla bilgi için websitelerine ve sosyal medya hesaplarına (@kurtaranev, @kurtaranev.sahiplendirme ve @kurtaranev_kedileri) mutlaka göz atın.
İlk yorumu siz yazın!