Küçük köyleri, Assos’un duru denizi ve el değmemiş ormanlarıyla Kazdağları, Kuzey Ege’nin en güzel tatil destinasyonu. Kuzey Ege’de yazlıkçı sitelerinden arta kalan el değmemiş tek yer Kazdağları ve kıyısındaki Assos sahili. Edremit Körfezi’ne kuzeyden bakan tepelerde ormanlar içindeki güzel köyler, son on yılda hayli popüler oldu. Ben de bayram tatilini fırsat bilerek annemlerin yanına ufak bir kaçamak yaptım ve sizin için bu güzel köylerden iki tanesini gezdim. Tabii Kuzey Ege yazmakla bitmez… Bunu başlangıç olarak kabul ediyorum, devamı da gelecek!

Kuzey Ege

Çamlıbel Köyü

Çamlıbel, Kazdağları’nda çok güzel bir köy. Yeşil bir vadiden Edremit Körfezi’ne bakıyor. Son yıllarda pansiyon ve otel sayısı hayli arttıysa da etraf  halen yeşil, halen baştan çıkarıcı ve betonsuz… Zaten  hemen gerisi Kazdağları Milli Parkı. Yakın zamanlarda adını çok duyuran bu köye uzun zamandır gitmek istiyordum. Gittiğim gün ne yazık ki fırtına ve yağmur köyün içini gezmemize izin vermedi. Çamlıbel Köyü‘ne ikinci gün gidişimde ise burada cennetten bir köşe buldum diyebilirim.

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel

Çamlıbel Köyü’nde Nerede Kalınır?

Dingin bir ortamda günlük yaşamın bütün dertlerini ve sıkıntılarını unutmak, kendinizle baş başa kalıp dinlenebileceğiniz bir tatil hayal ediyorsanız Zeytinbağı Otel sizin için doğru bir seçenek. Zeytinbağı, kısa süre önce kaybettiğimiz çok değerli sanatçımız Tuncel Kurtiz’in eşi ve kayınbiraderi ile birlikte işlettiği otel olarak da biliniyor. Keşke kendisiyle tanışma fırsatım olsaydı. Burada anlatılanlara göre Kurtiz daha çok misafir ilişkileriyle ilgilenirmiş, esas yük kayınbiraderi Erhan ve Nejla Şeker’in üstünde. Güler yüzlü, ince zevklere sahip ev sahipleri sizi çok güzel bir yerde konuk ediyorlar. Asla müşteri gibi hissetmiyorsunuz.

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel

Zeytinbağı çok güzel tasarlanmış ve dekore edilmiş bir otel. Doğallığı bozmadan rahat ve şık tasarlanmış. Oteldeki her oda farklı döşenmiş. Kazdağları’nın eteğindeki Zeytinbağı Otel sekiz taş odası ile birlikte 12 ay hizmet veriyor. Otel konumu itibari ile de çok avantajlı, bir sürü aktivite yapılabilir. Doğanın sunduğu her şeyi kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Sarıkız’ın zirvesine tırmanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kısa doğa yürüyüşleri yapıp İda’nın irili ufaklı pınarlarını görebilirsiniz. Ayrıca körfezi tamamiyle gezmek tarih ve kültürünü görmek isterseniz bir saatlik araba yolculuğu ile Assos, Ayvalık, Cunda ve Adatepe’ye gidebilirsiniz.

Zeytinbağı Otel Adres: Çamlıbel Köyü, Edremit / Balıkesir (0266 387 3761-62)

Detaylı bilgi ve konum için tıklayın. 

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel, tahin soslu patlıcan

Zeytinbağı’nda yemekler tek kelimeyle HARİKA, tabii eğer kebap sizin için vazgeçilmez değilse. Burayı sadece konaklama olarak düşünürsek yanlış olur. Ege mutfağındaki tatları ile de haklı bir üne sahip. Her şeyin doğal olması da burayı daha cazip kılıyor. Sebzelerini bahçelerinde yetiştiriyorlar, peynirlerini keçilerin sütünden yapıyorlar. Sıradışı bir mutfakları var. Tümüyle otelin şefi ve yemek kurslarının yöneticisi Erhan Bey’in yaratıcılığından çıkma, çilek soslu hindiba, tahin soslu patlıcan, bamyabayıldı, acı-tatlı soslu eşek helvası, lor köftesi, ahtapotlu pilav, enginar dolması, kabak çiçekli omlet ve daha bir sürü başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz muhteşem yemekler… Yemeklerde Kazdağları’nın yaban otları ve bahçede yetiştirilen reyhan, biberiye, kişniş ve mercanköşk gibi yeşillikler kullanılıyor. Kahvaltı konusuna değinmiyorum bile, tam bir deli işi.

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel, ahtapotlu pilav

Otelin içinde sevimli bir dükkan da var. Kahvaltıda yediğimiz mandalinadan incire, akasyadan frenk üzümüne  şekersiz ev yapımı reçeller , özel tasarım ve doğal kumaşlardan yapılan giysiler, mis kokulu sabunlar ve körfezin vazgeçilmezi zeytinyağı buradaki küçük dükkanda satılıyor. Buradan şehirde yaşayan sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel

Ayrıca otel bünyesinde isteyen gruplara yemek kursları, doğa gezileri ve botanik turları düzenleniyor.

çamlıbel köyü – zeytinbağı otel

Çamlıbel Köyü Ulaşım:

Çamlıbel Köyü Edremit’e 9 km uzaklıkta. Akçay – Altınoluk arasında, Güre Kaplıcaları bitimindeki Çamlıbel Sapağı’ndan ulaşabilirsiniz. Talep ederseniz havaalanından otele transfer mevcut.

yeşilyurt köyü

Yeşilyurt Köyü

Kazdağları’nın eteklerinde sık bitki örtüsü ile hem deniz hem dağ turizminin birlikte yaşandığı Yeşilyurt Köyü, deniz kıyısına uzaklığı sadece birkaç kilometre olan cennet bir köşe. Altınoluk’tan Çanakkale yönüne giderken Assos sapağını 1 km geçtikten sonra sağa yukarıya çıkıyorsunuz. 5-10 dakika bile sürmeyen bir araba yolculuğundan sonra oradasınız.

Köydeki evler, taş mimarinin en güzel örnekleri… Hepsinin fotoğrafını çekmek istiyorsunuz. Taş evler, son yıllarda İstanbul ve İzmir ‘den gelen ve doğal yaşamı seçen ailelerin, hatta yabancıların gözdesi olmuş. Belki de bayram olması ve tatile denk gelmesinden dolayı çok kalabalıktı. Gezdiğim tüm otellerin işletmecileriyle konuştuğumda hiç boş oda olmadığını öğrendim. Köyün patika yolları yürüyüşü sevenler için ideal bir parkur oluşturuyor. Badem ağaçları ile bezenmiş yamaçları, şifalı bitkileri, baş döndürücü kokular saçan çiçek ve otları ile bezenmiş Yeşilyurt Köyü’ne, tam bir Ege kasabası diyebiliriz. Bir zamanlar Rumların da yaşadığı Yeşilyurt Köyü’nün meydanında bulunan tarihi caminin minaresi ilgimi çok çekti. Sonra oradaki yerlilere sorduğumda caminin, yapımında Yunanlı ustalar çalıştığı için kilise görünümünü andırdığını söylediler. Yeşilyurt Köyü’nde konaklamak isterseniz otantik taş mimari ile inşa edilmiş bir sürü pansiyon ve otel bulacaksınız. Yiyeceğiniz her şey Yeşilyurt ve çevre köylerinden doğal ürünler ile hazırlanıyor.

yeşilyurt köyü – manici kasrı

Yeşilyurt Köyü’nde Nerede Kalınır?

Şimdiye kadar kalabileceğiniz en iyi butik otellerden biri, Manici Kasrı olabilir. Bir defa ortam harika, arkasında çam ormanları ve zeytinlikler, karşısında masmavi Ege Denizi, mis gibi hava ve tarihi bir taş bina. Otele girdiğim andan itibaren birkaç fotoğraf çekip otel hakkında biraz konuşmak istediğimi söylediğimde beni çok sıcak karşıladılar. Otel otantik taş mimari ile inşa edilmiş. Odaların içinden bahçede kullanılan sandalyelere, bahçe düzenine kadar her şey büyük bir zevkle yapılmış. Özgünlüğünü mimar eli değmemesine borçlu diyebiliriz. Tarık Bey otelin restorasyonunu kendi yapmış.

Manici Kasrı, 5 yıldızlı otellerin konforunu aratmayacak şekilde düzenlenmiş. Üçü süit, on odası bulunan kasrın her odasında şömine, telefon ve kanepe grubu da mevcut. Eğer yarım pansiyon kalırsanız kahvaltı açık büfe, akşam yemeği ise fiks menü şeklinde oluyor. Kahvaltıda börekler çörekler, otlu peynirler, ev yapımı reçellere kadar geniş bir yelpazede sunuluyor. Akşam yemeğinin fiks menü şeklinde olması herkese uygun olmayabilir ama Ege’ye gelip de yörenin güzel otlarından yapılmış zeytinyağlılardan yemeden olmaz. Akşam yemeği menüsü ara sıcak, ana yemek ve tatlıdan oluşuyor.

yeşilyurt köyü – manici kasrı

Manici Kasrı’nın iç ve dış mekanlarında hizmet veren kafe terasında ve barında zaman zaman şiir ve fasıl geceleri düzenleniyor. Eğer gittiğiniz mevsim yaz olursa, otele 5 km uzaklıkta, Assos yolu üzerindeki özel plajı Manici Beach Club’a da gidebilirsiniz.

Otelin mutfağından söz etmek gerekirse, Ege’ye has otlarla yapılan nefis yemekleriyle Manici Kasrı özgün lezzetler sunan bir restorana da sahip. Brokoli, hindiba, ısırgan otu ve semizotu içeren yöre yemekleri, zeytinyağlılar ve deniz mahsulleri müşterilere sunuluyor. Eğer kafanızı dinlemek ve Egenin bu el değmemiş köyünde güzel bir tatil geçirmek istiyorsanız Manici Kasrı bunun için güzel bir seçenek olacaktır.

Manici Kasrı Adres: Yeşilyurt Köyü, Küçükkuyu/ Çanakkale (0286 752 1731-32-33)

manicikasri.com/

yeşilyurt köyü – öngen country otel

Yeşilyurt Köyü’nde konaklamak için bir başka alternatifiniz, köyün en tepesinde, zeytin ve çam ormanlarının arasında farklı tasarımıyla dikkat çeken Öngen Country Otel. Kafa dinlemek isteyenlerin tercih ettiği konaklama adreslerinden olan Öngen Otel, tüm köyü kuşbakışı seyrediyor.

Bünyesinde 16 standart oda, dokuz süit ve aile odası, altı villa bulunuyor. Mekan ahşabın sıcaklığını taşıyan mobilyalar ve el işlemeli perdelerle döşenmiş.

yeşilyurt köyü – öngen country otel

Otelde yemekler yazlık ve kışlık olmak üzere iki ayrı lokantada sunuluyor. Peynir ve yoğurt otelin mandırasında yapılıyor. Yanı başlarındaki çiftlikte beslenen tavuk ve yumurtalar, keçi sütünden yapılan tereyağı ve peynirler… Kısacası her şey doğal. Tabii ki mutfakta zeytin ve zeytinyağının bolca kullanıldığını söylememe gerek yok herhalde. Otelde dinlenip sessizliğin içinde iç huzuru sağlamanız için birçok imkan sunulmuş. Ben, otelin bahçesindeki çim terası önerebilirim.

Otelin sahibi Mehmet Öngen’in felsefesi ‘soft’ ‘eko’ yani sürdürülebilir bir turizm anlayışı. Bu anlayışa göre, geleneksel turizm anlayışının o bölgeye verdiği zararı en aza indirmek.

Eğer gideceğiniz mevsim yaz olursa Küçükkuyu -Assos  sahil yoluna beş kilometre uzaklıkta, Öngen Country’nin kendi özel plajı da bulunuyor. Seyr-ü Sefa Cafe ve Ehl-i Keyf  hobi salonu, otelde vakit geçirebileceğiniz diğer  yerlerden.

Kaz dağlarının batı ucunda çamlıkların ve zeytinlerin etrafında tam zirvede kendinize bir ‘huzur sığınağı’ arıyorsanız, burası tam size göre.

Öngen Country Otel Adres: Yeşilyurt Köyü, Küçükkuyu / Çanakkale (0286 752 2434-35-36)

İlginizi çekebilir: Merve Uzun’dan “İda’nın Gölgesinde: Kaz Dağları”

İlginizi çekebilir: Gülfem Karcı’dan “Cittaslow Türkiye Destinasyonları”