Kuzey Fas ve Bir Sörf Macerası
Yıllardır hayalini kurduğum dalga sörfü tatilini sonunda gerçekleştirmenin haklı mutluluğunu yaşamaktayım. 11 yıl önce Portekiz’de aldığım bir broşürle aklıma düşen okyanus kıyısında sörf macerası Kuzey Afrika’da gerçek oldu. Hem de Avrupa’dan daha hesaplı bir şekilde.
Rabat
Fas’a gidiş nedenim üniversiteden arkadaşım Volkan’ın Kazablanka’da yaşayan kız arkadaşını ziyaret etmemizdi. Kazablanka çok turist çeken bir yer değil, Fas’lılar çok kalabalık ve gürültülü bir şehir olduğundan yakınıyorlar. Şehre trenle bir saat uzaklıktaki başkent Rabat, bürokratik ve sıkıcı bir şehir izlenimi verse de eski şehir (Medina) gibi otantik bölgeleriyle turistleri çekiyor. Dahası Rabat, Kazablanka’ya göre daha yeşil, küçük ve sakin. ‘Chellah’ adlı Roma ve ortaçağ kalıntılarının bulunduğu nekropol(ortaçağ mezarlığı) de gezilebilen ilginç yerlerden. Chellah Roma döneminde adı Sala Colonia olan şehrin kalıntıları üzerinde bulunuyor. Arkeolojik kazılar burada Romalılar döneminde önemli bir liman şehri olduğunu gösteriyor.
<
Marakeş
Fas’ın Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Kazablanka ve Rabat’tan doğuya trenle 4 saat gittiğinizde Marakeş’e ulaşıyorsunuz. Marakeş özellikle yabancı turistlerin çok ziyaret ettiği bir şehir. Club Med ve tanınmış oteller bulunuyor. En meşhur yeri ise maymun ve yılan oynatanlar, eski para satanlar gibi çeşitli ilginçliklerin olduğu ve derme çatma komünal masalarda ucuz ve taze yemek yiyebileceğiniz Fani Meydanı. Marakeş tozlu ve bozuk yollarıyla çok bakımsızbir kent görünümünde olsa da ‘riad’ denen geleneksek evlerinin turistleri ağırlamasıyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Kaldığımız ‘Riad du Petit Prince’ iki katlı, ortasındaki avluda yüzülebilen küçük bir havuzu olan, çok güzel bir yerdi. Ve de üç gün için 130 TL gibi bir fiyat ödedik. Şehirde motorların yayaların arasından geçtiği tozlu sokakları ardınızda bırakıp riad’a girmek sanki çöl ortasında vaha bulmak gibi bir şeydi. Riad’dan çıkıp iki sokak öteye gittiğimizde yerde kartonlar içinde uyuyan insanlar görmek de ülkenin turistlerin çok göremediği yüzünü göstermesi açısından önemliydi. Son olarak Fas’ın olmazsa olmazı bol şekerli yeşil çay ‘Thé Marocain’ içmeden dönmeyin derim.
Kuzey Fas’ta Sörf
Fas’ın güneyindeki Agadir şehri, Atlas okyanusu kıyısında popüler bir sörf noktası. Haliyle çok ticarileşmiş ve turistik bir yer. Benim gittiğim kuzeydeki küçük kasaba Bouznika ise daha az bilinen bir sörf noktası. Kazablanka ile başkent Rabat arasında bulunan kasabaya demiryolu ile ulaşılabiliyor. Tren istasyonundan kalacağım ‘African Spirit’ sörf okuluna ‘grand taxi’ denilen şehirlerarası yolcu taşıyan dolmuşumsu araçlarla ulaşıyorsunuz. African Spirit’in kurucuları İngiltere Cornwall’dan gelip Fas’a yerleşen Marcus ve eşi Sanaa. Okyanus kıyısındaki evi her yıl Mayıs sonuna kadar (sörf sezonu Mayıs sonunda bitiyor) kiralıyorlarmış. Kaldığım iki gün benden başka kimse olmadığı için sanki yakın arkadaşlarımın evinde kalıyormuşum gibi hissettim. Evin konumu o kadar güzel ki, gece dalgaların sesleriyle uykuya dalıyorsunuz.
Kuzey Fas’ta dalgalar günün her saatinde uygun olmadığı için sörf için en iyi zamanı beklemek gerekiyor. Dersler günde iki defa 1.5 saatlik seanslar halinde yapılıyor. İsteyenler daha sonra akşam güneş batana kadar suda kalıp pratik yapabiliyor. Fakat dalga sörfü cidden enerji tüketici bir spor, suda üzerinizdeki wetsuit’le saatlerce kalmak da üşümeye yol açabiliyor.
Sadece bir günüm olduğu ve ertesi gün Türkiye’ye döneceğim için biraz moralsizim. Yine de birkaç denemeden sonra bordun üzerinde ayağa kalkmayı ve ilerlemeyi başarıyorum. Ders sırasında Fas’ta olacağını tahmin etmeyeceğiniz bir olay oluyor: Bir süredir yakınımızda dalgalarla oynayan iki kızdan biri bikinisinin üstünü çıkararak ‘şov yapıyor.’ Bunun üzerine sörf hocası Kamal, ses tonundan anladığım kadarıyla kızları azarlayarak uzaklaşmalarını sağlıyor. E tabi dersin ciddiyeti yara alıyor, benim konsantrasyon da güme gidiyor. Aslında sörf sporu karşıt kültürel kökeni nedeniyle çok ciddiliği kaldıracak bir uğraş değil. Rahatlık ve güler yüzlü olmak, kendini kasmamak ve fazla hırs yapmamak sörf kültürünün önemli bir parçasını oluşturuyor.
İlk yorumu siz yazın!