Kuzeylileri hepimiz daha çok refah seviyeleri ve mutluluk oranlarıyla tanırız. Hatta en çok popüler olan İskandinav felsefelerinden; Danimarkalıların rahatlık, konfor, sıcaklık anlayışı Hygge, Danca’da mutluluk anlamına gelen, mutluluğu üzerine yoğunlaşan felsefe Lykke, ve İsveççe’de ne az ne çok, tam kararında anlamına gelen, kısaca dengeli ve kararında yaşamak anlamına gelen Lagom felsefelerini son zamanlarda yaşam alanlarımıza katıp daha çok benimser bile olduk. Bu 3 felsefeyi, kitapları sayesinde Kuzeylilerin mutluluklarının altında yatan nedenleri aslında biraz da olsa anlamıştık. Peki sadece bunlarla sınırlı mı? Tabii ki değil. Gelin birlikte kuzeyden gelen mutluluk ve farklı alanlardaki ipuçlarına bakalım.

Kuzeyden Gelen Mutluluk İpuçları
Kuzeyden Gelen Mutluluk İpuçları | Fotoğraf: Unsplash / Priscilla Du Preez

Kuzey Ülkelerinden Gelen Mutluluk İpuçları

Pyt

 PYT Butonu
PYT Butonu | Fotoğraf: Youtube

Mesela Danimarkalıların stresle başa çıkmalarına yardımcı olan bir kelimeleri var: PYT. Danimarkalılar, Danimarka Kütüphaneler Birliği’nin düzenlediği bir yarışmada en sevdikleri kelime olarak “pyt”ü seçmişler. Pyt kelimesinin aslında tam bir İngilizce çevirisi yok fakat anlam olarak ne kadar can sıkıcı ve moral bozucu olursa olsun, kontrolünüz dışındaki durumları kabul edebilmeyi anlatan bir kelime olduğunu söyleyebiliriz.

Kısaca, aşırı tepki verip birini suçlamak yerine “pyt” diyerek arkalarında bırakıyorlar. Danimarkalı bir psikolog olan Marie-Helweg Larsen: “Stresle başa çıkmak için ve sağlıklı düşünceleri geliştirmekle ilgili olan kültürel bir kavram.” diyor pyt için. Tüm dünyanın stresle başa çıkmasına yardımcı olabilecek güzel bir kelime olduğunu da ekliyor.

Friluftsliv

 Friluftsliv
Friluftsliv | FotoğraF: Unsplash / Anneliese Phillips

Köklerimize dönmeyi, doğayla iç içe olmamızı tekrar hatırlatan güzel bir Norveç felsefesi: Friluftsliv. İlk olarak Henrik Ibsen’in şiirinde rastlanılan bu kelime doğada daha çok vakit geçirmek, zihnimizi boşaltmak ve temiz havayı içimize solumakla ilgili. Doğanın bize her zaman iyi geldiğini tabii ki biliyoruz fakat bazen şehir hayatında acele yaşamlar içinde sıkışıp kalmışken hatırlayamıyoruz ve köklerimizi unutuyoruz. Oysaki doğa ile tekrar iletişime geçmemiz gerektiğini sürekli aklımızda tutmamız gerekiyor. Hatta İskandinavların eğitim sisteminde bazı derslerin doğada işlendiği ve doğayı tanımakla ilgili olduğunu da söylemeden geçmemek gerek.

Sisu 

Sisu
Sisu| Fotoğraf: Unsplash / Sammie Vasquez

Dayanıklılığı ve cesur olmayı hatırlatan Fin kavramı: Sisu. Sisu’nun da pyt gibi tam olarak bir çevirisi yok fakat her ne kadar zorlu koşullarda olursak olalım cesur olmamız gerektiğin hatırlatan eşsiz bir kavram diyebiliriz. Bu kelimenin kökeni ise aslında İkinci Dünya Savaşı’na dayanıyor. Finlilerin savaşta çok sayıda kayıp vermesine rağmen cesur ruhlarını hatırlatan ve motive olmalarını sağlayan bir kelime olarak biliniyor. Ayrıca, The Times dergisine göre de Sisu felsefesi önemli trendler arasında yer alıyor.

Arbejdsglæde

Arbejdsglæde
Arbejdsglæde | Fotoğraf: Unsplash / Brooke Cagle

Arbejdsglæde, iş yerinde mutluluk anlamına gelen Danca bir kelime. “Arbejde” anlamı iş, “glæde” anlamı ise mutluluk. Kısaca, yaptığınız iş hakkında iyi hissetmek ve işe gitmekten mutlu olmak olarak açıklanabilir.Danimarkalılar için gündelik hayatın yanı sıra işte mutlu olmak da çok önemli. Danimarkalılar dikkatini arbejdsglæde’ye odaklamış durumda. Neden mi? Çünkü araştırmalara göre mutlu insanlar mutsuz meslektaşlarına göre %20 daha verimli ve motive bir şekilde çalışıyor. Bir diğeri ise mutlu insanların başarılı olma olasılığının daha yüksek olması.

Evet, İskandinavların mutlu olmak için aslında pek çok güzel sebepleri var. Mutlu olmak aslında onlar için bir yaşam kültürü; bu felsefeler ise sadece bir parçası. Danimarkada olan “Mutluluk Araştırma Enstitüsü” ise aslında mutluluğa ne kadar önem verdiklerinin kanıtlarından birisi.

Kim bilir, belki bizim de Kuzey felsefelerinden ilham alarak her alanda mutluluğu yakalamamız mümkündür. 🙂

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Jonatan Pie

İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan İskandinav Yaşam Tarzı