Kuzguncuk’un mahalle kültürünün hala yaşadığı, keyifli bir semt olduğunu duyuyordum ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Geçtiğimiz haftalarda yaptığımız Kuzguncuk turundan inanılmaz derecede keyif aldık; ara sokakları, renkli evleri, tarihi binaları, esnafı, cafeleri, bostanı derken bu sempatik semt resmen bizi kendine aşık etti. Peki Kuzguncuk’ta nereleri gezdik, hadi gelin turu tekrarlayalım 🙂

Konum

Arnavut kaldırımlı dar sokakları, yokuşları ve her biri fotoğraflamalık kapı önleri, tarihi, renkli ve cumbalı ahşap evleri, 3 dini kucaklayan önemli yapıları, nostaljik pastaneleri, fırınları ve esnaf lokantaları, tatlı kafeleri, çikolatacıları ve kahvaltıcıları, küçük tasarım dükkanları, antikacıları ve sahafları, güler yüzlü esnafı, mutlu halkı ve halen yaşatılan mahalle kültürü ile Kuzguncuk o kadar fazla güzelliği ve nostaljiyi içinde barındırıyor ki, Anadolu Yakası’nda en sevdiğimiz yerlerden oldu!

Kuzguncuk: Gezilecek Yerleri, Sokakları, Cafeleri ve Evleri
Kuzguncuk: Gezilecek Yerleri, Sokakları, Cafeleri ve Evleri

Kuzguncuk Gezilecek Yerler       

Turumuza, Kuzguncuk’un ana caddesi İcadiye Caddesi‘nden başladık. Sahilde mis gibi deniz havasını çektikten sonra yokuş yukarı çıkarak caddedeki yerleri tek tek keşfetmeye başladık. İcadiye Caddesi’nden yukarı doğru çıkarken, gözünüze ilk çarpan yer mavi mozaikleriyle 1977’den beri caddenin demirbaşı olan Dilim Pastanesi oluyor. Minik pastaları, eklerleri ve taze ürünleriyle, Dilim Pastanesi senelerdir birçok insan için Kuzguncuk’ta buluşma noktası. Dilim Pastanesi’nin fotoğraflarını çekerken, çalışanlarından birinin kibar jestiyle daha hiç içine girmeden buranın neden bu kadar ünlü olduğunu anladık. Bizim fotoğraf çektiğimizi gördüklerinden olsa gerek, bize taze eklerlerinden ikram ettiler. Bu nostaljik ve tatlı pastanenin vitrinine göz atmadan tura başlamayın. 🙂

Kuzguncuk Esnafı
Kuzguncuk Esnafı

Kuzguncuk Esnafı

Dilim Pastanesi çalışanlarının cana yakınlığından da anlamıştık ama, caddeyi gezmeye devam ederken Kuzguncuk’ta mahalle ve esnaf kültürünün hala yaşatıldığını bir kez daha deneyimledik. Burada süpermarketlerdense lokal dükkanları göreceksiniz. Bir manavın önünde rengarenk ve taze meyve sebzelere bakınırken, manavın sahibi Hıdır Amca bize bir şeyler ikram etti. Kuzguncuk’ta herkes o kadar içten ve sıcak ki, İstanbul’daki birçok yerin aksine, dükkanların önünden geçerken insanlara selam verirseniz size kocaman bir gülümsemeyle karşılık vereceklerine emin olabilirsiniz. 🙂

Kuzguncuk
Kuzguncuk

Kuzguncuk, 3 dinin de ibadet yerinin bir arada olduğu özel bir semt. İcadiye Caddesi’nin girişinde sizi 1878’de inşa edilmiş Beth Yaakov Sinagogu karşılıyor. Maalesef sinagogu ziyaret edemiyorsunuz, en azından biz, bir takım nedenler sunularak içeriye giremeyeceğimiz cevabını aldık.

Çengelköy Börekçisi
Çengelköy Börekçisi

Daha caddeyi yeni keşfetmeye başlamışken, dayanamadık ve Kuzguncuk klasiklerinden olan Çengelköy Börekçisi‘nde börek yedik. Birer porsiyon şekerli börek (Bazı yerlerde Kürt böreği diye de geçiyor.) yanına da çay söyledik. Şekerli börek, sade el açması börek üzerine pudra şekeri serpilerek yapılıyor. Aslında bunun hasını Büyükada’daki Büyükada Pastanesi’nde yiyebilirsiniz ama Çengelköy usulü de hiç fena değil.

Kuzguncuk denince akla gelen ilk şeylerden biri kesinlikle Perran Kutman’ın başrolünde oynadığı Perihan Abla dizisi oluyor. Biz de çekildiği sokakları gezdik. İstanbul’da bazı semtler bazı dizilerle öylesine özdeşleşmiş ki, oralara gidince anmadan edemiyorum. Kuzguncuk ve Perihan Abla dizisi de onlardan biri, eğer siz de benim gibi eskilere bayılıyorsanız; İstanbul’un Semtleriyle Özdeşleşmiş Nostaljik Dizileri başlıklı yazıya mutlaka göz atın.

Kuzguncuk Sokakları
Kuzguncuk Sokakları

Kuzguncuk Sokakları

Uryanizade Sokağı evleri Kuzguncuk’un önemli bir sokağı ve şüphesiz en popüler Instagram noktası. Özellikle sarı evin önü her daim kalabalık. Sahil yönünden Kuzguncuk’un içlerine doğru ilerlediğinizde solunuzda kalacak, cumbalı ahşap Osmanlı evleri ile dolu tarihi sokaklardan biri. Perihan Abla Sokak ile kesişen sokak, önlerinden çiçeklerin sarktığı camların ve harika kapılı evlerin olduğu çok hoş arnavut kaldırımlı bir sokak.

Hemen yolun karşı tarafında, tarihi ve süslü binasıyla İstanbul’un önemli kitapçılarından Nail Kitabevi var. Kuzguncuk sokaklarında fotoğraf çekerek, deniz havasını soluyarak geçireceğiniz keyif dolu bir günün sıcak molasını Nail Kitabevi Kafe’de verebilirsiniz. İki katlı bir binada yer alan bu tatlı mekanın her iki katında da oturup kahve ya da çayınızı içebileceğiniz masaların etrafını kitap rafları çevrelemiş durumda. Özellikle üst kattaki, üzerine yayılıp okumaya çağıran koltuklar ve bilgisayarınızı alıp çalışmak için ideal köşeleri gördükten sonra sadece dakikalarınızı değil, tüm gününüzü burada geçirmek isteyeceksiniz. Kuzguncuk sokaklarında koca bir gün geçirmek için önerilere ihtiyacınız varsa Naz Kavas’ın Kuzguncuk’ta Bir Gün yazısından da okuyabilirsiniz.

Pulat Çiftliği
Pulat Çiftliği

Tok olduğumuzdan ötürü her ne kadar oturamasak da, Pulat Çiftliği bütün şirinliğiyle gözümüze çarptı doğrusu. Pulat Çiftliği hakkında bütün detayları; sevgili Naz Kavas’ın kaleminden Pulat Çiftliği incelemesinde bulabilirsiniz.

Kuzguncuk
Kuzguncuk

Sonrasında ise bir Rum Ortodoks kilisesi olan Ayios Panteleimon Kilisesi’ne geliyoruz, Kuzguncuk’taki belki de en dikkat çeken dini yapı. İcadiye Caddesi üzerindeki çan kulesi ile dikkat çeken kilise, 1872 yılında Nikola Ziko tarafından tasarlanıp yapılmış, 1892 yılında ibadete açılmış. Kilisenin meşhur çan kulesi ise 1911 yılında eklenmiş. Biz gittiğimizde kapalı olduğu için içine giremedik ama siz fırsatını bulursanız kesinlikle vakit ayırıp gezin.

Her şey kişiye özel yapıldığından ismi Bencil Dükkan olan, 5m2’lik bir tasarım dükkanı var, zaten minicik olsa bile vitriniyle gözünüze çarpıyor. Uğramadan geçmeyin, mutlaka bir bakın. İçeride çok güzel seramik tasarımlar var.

Bencil Dükkan’ın instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz. 

Kuzguncuk Bostanı            Konum

Sıradaki durak, Kuzguncukluların çabalarıyla hala aktif olarak kullanılan Kuzguncuk Bostanı diğer ismi ile İlia’nın Bostanı… Kuzguncuk’un en önemli yeşil alanlarından olan Bostan ve arkasındaki koruluk, bugün halen daha ekim dikim faaliyetlerinin yapıldığı İstanbul’un bu kadar merkezinde kalan tek bostan. Burası aynı zamanda okul gezilerinin yapıldığı, çocukların toprakla haşır neşir olduğu bir ders alanı gibi…

Ekmek Teknesi
Ekmek Teknesi

Yemek molasını, mahallenin sevilen esnaf lokantası Asude Ev Yemekleri‘nde verdik. Şansımıza ezogelin çorba, etli kuru fasulye ve mantı vardı. Asude Ev Yemekleri, senelerdir Kuzguncuk’un en lezzetli ve en taze yemeğini bulabileceğiniz restoranlardan biri olarak bu sokakta yerini almış.

Simitçi Tahir Sokağı
Simitçi Tahir Sokağı

Hemen bostanın arkasında, Kuzguncuk’un tarihi evlerinin de bulunduğu Simitçi Tahir Sokağı… En sevilen Instagram fotoğrafı noktalarından biri de bu sokak. Bozulmadan bugüne kadar gelmeyi başarmış rengarenk, ahşap ve tarihi Osmanlı evlerinin bulunduğu Kuzguncuk sokağı, gerçekten görülmeye değer güzellikte.

Onun ilerisinde, el yapımı çikolatalar eşliğinde birer Türk kahvesi içebileceğiniz Çikolatacı Aziz Bey var. Kahve molası yapmak isterseniz aklınızda bulunsun.

Her ne kadar en bilinen mekan ve sokaklara öncelik versem de, Kuzguncuk’un her sokağının birbirinden nostaljik ve güzel olduğunu hatırlatayım.  Kuzguncuk’ta gezilecek çok yer var! Yani ana hatlarla sınırlı kalmayın, ara sokakları da mutlaka keşfedin! Özellikle Kuzguncuk’un yokuşlu sokakları her ne kadar yorucu olsa da benim favorim oldu. Kesinlikle tekrar gideceğim!

İlginizi çekebilir: Miray Süer’den Kuzguncuk: İstanbul’un Küçük Ege Kasabası