94 doğumlu Alman Fotoğrafçı Johanna-Maria Fritz, Orta Doğu’daki sirk hayatını “Like A Bird” sergisinde bir araya getiriyor.

Clowndoctor 2016
Clowndoctor 2016 | Fotoğraf: LensCulture

Müslüman ülkeler Afganistan ya da İran sirk özgürlüğünü umduğumuz yerler olmasa da 94 doğumlu Alman Fotoğrafçı Johanna-Maria Fritz, Orta Doğu’daki sirk hayatını  “Like A Bird” sergisinde bir araya getiriyor. Bu eğlenceli oyun alanlarının bu ülkede yaşayan çocuklar, özellikle kız çocukları için ihtiyaç duyulan bir çıkış alanı sağladığını gösteriyor. National Geographic, Spiegel ve Die Zeit gibi tanınmış dergilerde ve gazetelerde yayınlanan, Avustralya, Fransa, Almanya, İsviçre, Çin, İzlanda, Ukrayna ve ABD gibi ülkelerde dünya çapında fotoğrafları sergilenen Johanna-Maria Fritz Berlin’de yaşıyor ve çalışıyor.

Johanna-Maria Fritz
Johanna-Maria Fritz | Fotoğraf: johannamariafritz.com

Johanna Maria Fritz, “Like A Bird” çalışmasında Müslüman ülkelerdeki sirkleri ve çatışma bölgelerinde özgürlük arzusunu ele alıyor. İran, Filistin ve Afganistan gibi ülkelerde sirk ortamını gündelik zorluklardan kaçış yeri olarak görüyor ve  özgür, eşitlikçi bir atmosfer yaşama imkanı sağladığını gözlemliyor. Dışarıdan baktığımızda İran, Filistin, Afganistan, gibi ülkeler sirk projesi fikriyle ilişkilendirilmez. Savaş, çatışma ve gerginliğe rağmen bu ülkelerin hepsinde sirk alanları oluşturuluyor. Johanna Maria Fritz, yaptığı gözlemler sonrası çektiği fotoğrafların odak noktasında sirk sanatçıları kadar sirk ziyaretçileri de yer alıyor.

Afganistan 2017
Afganistan 2017 | Fotoğraf: LensCulture

Fritz, “Like a Bird” çalışması için şunları söylüyor: Filistin’e (Batı Şeria ve Gazze), Afganistan’a ve İran’a gittim. Özellikle sirk hayatındaki kadınların ve sirk alanlarının çevrelediği ortamın rolünü merak ettim. Çalışmamla önyargıların üstesinden gelmeyi ve küçük sirk topluluklarının bu muhafazakar, çatışmalı ülkelerde nasıl işleyebildiklerini göstermeye çalışıyor, izleyiciyi farklı dünyalara yöneltiyorum.”

Johanna Maria Fritz bu projesinde sirk hayatının nasıl işlendiğini göstermek için iki tür sirk takımını takip ediyor ve fotoğraflarını üretirken sirk gruplarıyla birlikte yaşıyor. Sirk okullarındaki eğitmenler çocuklara hokkabazlık ve ip yürüyüşü gibi becerileri öğretiyor ve onları performans gösterilerine hazırlıyorlar. Bu çocuklar, çoğu ülkenin en yoksul bölgelerinden geliyor ve sirk sayesinde ülkeyi gezebiliyor hatta normalde girmeleri yasak olan okulları sanatçı olarak ziyaret edebiliyorlar.

Sirk ortamının din, milliyet veya ten rengi olmayan bir yer olduğunu söyleyen ve “belirsizlik veya çatışma zamanlarında bir sığınaktır” tanımını kullanan Fritz, uzun zamandır yaptığı bu çalışma “Like A Bird” ile savaşın ve yoksulluğun ortasında çocukları gülümsetmenin mümkün olduğunu ve ataerkil toplumlarda sirk okulları kadınlara neler yapabileceklerini gösterme fırsatı sunduğunu  gösteriyor. 

717da68a-d52a-41be-a841-26234887f147
MMCC 2016 | Fotoğraf: LensCulture

Kapak Fotoğrafı: johannamariafritz.com

İlginizi çekebilir: Deniz Cengiz’den Sebastião Salgado