Vilnius: Baltıkların Sessiz ve Bilinmeyen Güzeli
Popüler rotalardan uzak, ne çok görkemli ne de çok havalı. Vilnius birçok gezgin için listenin üst sıralarında değil ancak ilginç tarihi, birçok kültürden etkilenen yapısı, adeta bir inanç niteliğindeki basketbol sevgisi ve genç üniversiteli nüfusuyla ziyaretçilerine ilgi çekici bir deneyim sunacağı da bir gerçek.
Vilnius, bölgedeki üç Baltık başkentinden tarihi ve kültürel olarak en gözardı edileni olabilir. Ancak alışıldık, popüler rotalar dışına çıkmayı seven gezginler için bu ayrı bir motivasyon yaratıyor. Bölgenin ilgi çekici tarihi şehrin bugün aldığı formda önemli bir etkiye sahip. Litvanya, Avrupa’daki son “pagan” ülke. Bu pagan kültürün etkileri günümüzde hala görülüyor. Doğa ve hayvanlardan esinlenerek verilen pagan kültüre dayalı isimler oldukça yaygın olarak kullanılıyor (mevcut nüfusun yaklaşık %60’ı).
Litvanya’da Hristiyanlık sonrası da oldukça değişken bir süreç yaşanmış. Polonya, Nazi Almanyası ve Rusya ile yaşanan inişli çıkışlı ilişkiler Vilnius’un mimari yapısında kendisini hissettiriyor. Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki “Eski Şehir” ciddi sayıda Ortodoks ve Katolik kiliseye ev sahipliği yapıyor.
Vilnius’a Ulaşım
Vilnius’a THY’nin direkt uçuşu mevcut. Vilnius Havaalanı ise oldukça küçük bir havaalanı. Şehir merkezine otobüslerle ulaşım 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılabiliyor. Bugüne kadar kullandığım en ucuz havaalanı-şehir merkezi transferi oldu diyebilirim, ücret 1 euro.
Vilnius’ta Konaklama
Vilnius yürümeye çok uygun bir şehir. O nedenle tarzınıza uygun bir bölgede konaklamak en güzeli olacaktır. Turistik bir gezi niyetindeyseniz Eski Şehir bölgesini, biraz daha gündelik hayatı deneyimlemek istiyorsanız bu bölgenin biraz dışına çıkmanızı öneririm. Vilnius benim tercihim oldu. İlginç ismi, şehrin en popüler gece kulübü, keyifli bira bahçesi ve kışları aktif olan kayak pistiyle kompleks bir yer.
Vilnius’ta Gezilecek Yerler
St. John’s Saat Kulesi; Eski Şehir’de geziye başladığınızda ilk görülmesi gereken durak. Kuleden şehri kuşbakışı görüp fikir edinmek gezinin sonrasını planlama açısından da iyi bir seçim olacaktır. Bacaklarınıza güveniyorsanız 45 metre yüksekliğindeki kuleye ahşap merdivenleri kullanarak çıkabilirsiniz. Asansör seçeneği de tabii ki mevcut. Ayrıca kulede, 1850’lerde dünyanın döndüğüne dair ilk kanıtlardan olarak gösterilen “Foucault Sarkacı” görülebilir. Giriş 3 euro.
Vilnius Katedrali, şehirdeki en önemli Roman Katolik Kilisesi. Eski Şehir’deki Katedral Meydanı’nda bulunuyor. Ayrıca burada “Stebuklas” mucize karosu bulunuyor. Artık bir turist noktası haline gelse de, 1989’da yaklaşık 2 milyon kişi tarafından Sovyet işgaline karşı Estonya, Letonya ve Litvanya’yı geçen kesintisiz 650 km’lik insan zincirinin bir ucu olması da Stebuklas’ın görülesi bir nokta olmasını sağlıyor.
Roma’daki Aşk Çeşmesi ve benzeri yerlerde olduğu gibi burada bir inanış oluşmuş tabii ki. Stebuklas’ın üzerine gelip saat yönünde 3 kez döndükten sonra zıplayıp ellerinizi birbirine vurursanız dileğinizin gerçek olacağı söyleniyor, denemesi sizden.
Gedimino Prospekt, Vilnius’un en büyük alışveriş caddelerinden. Alışveriş, yemek gibi aktiviteler için oldukça popüler. Uzupis, Kopenhag’daki Christiania benzeri bir nevi kurtarılmış bölge. Eskiden şehrin köhne ve ucuz bir bölgesi olan Uzupis sanatçıların yaşamaya başladığı bir bölge olmuş. Sanat atölyeleri, butik dizayn dükkanları ve sokak sanatçılarının eserlerinin yardımıyla günümüzde oldukça popüler bir bölge halini almış. Böylece artık şehrin ucuz-sade bölgesi olmaktan çıkıp “hip” bir bölgesi haline gelmiş. Resmi olmayan özerk yapısı, 30’dan fazla dilde yazılmış anayasası ve her yıl Nisan ayında gerçekleşen festivaliyle görmeden geçilmemesi gerekenlerden. Bu arada Nisan ayında buraya giderseniz pasaporunuza Uzupis’e giriş damgası da bastırma şansınız olacak. 🙂
Sokak sanatının çok güzel örneklerini Vilnius’ta birçok bölgede görmek mümkün. Şehrin en ünlü gece kulübü olan Loftas‘ın içerisinde her yıl dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sokak sanatçılarının yaptığı figürlerin olduğu bir açık hava sergisi de mevcut. Aşağıya birkaç örnek bırakıyorum…
Şehirde keyifli müze ve galeriler de mevcut. Vilnius’un kuzeyindeki Ulusal Sanat Müzesi (National Art Gallery), Eski Şehir’deki belediye binasının (Town Hall) hemen arkasında Contemporary Art Center ve Pylimo caddesi üzerindenki MO Modern Art Center başlıca gezilecek noktalar.
Vilnius’ta Yeme-İçme
Halle Market, Avrupa’da oldukça yaygın olan yeme-içme alanları da barındıran pazarın Vilnius versiyonu. Olgunlaştırılmış peynir “Dziugas” ve rustik ekmekler için doğru adres.
Taste Map Coffee Roasters, şehirdeki açık ara en favori mekanım. Kahveleri çok başarılı, turistik bölge dışındaki konumu, oldukça makul fiyatları ve leziz atıştırmalıkları ile kesinlikle uğramalı.
Italala Caffé; kahve, dondurma ve atıştırmalıklar için merkezi ve keyifli bir durak. Drama Burger, değişiklik peşinde olmayan ve burger denemeyi sevenlerin Vilnius’taki adresi. Birkaç şubesi bulunuyor. Kitchen, Akdeniz mutfağı seçenekleri sunan alternatif bir mekan. Öğle ve akşam menüleri, vejetaryen seçenekleri ve keyifli ambiyansı ile denenesi yerlerden. Theobromine Chocolatier, artisan çikolata, kahve ve iç bahçesinde keyif üçlüsü için bile tercih edilebilir. Spunka, Budapeşte’deki “Ruin Bar” konseptini anımsatan bir ortam. Birkaç farklı mekandan alabildiğiniz yiyecek-içeceklerinizle ortak bir avluda oturabiliyorsunuz. Oldukça fazla çeşit yerel bira bulmak mümkün.
Rastine; şirin hediyelikler, kırtasiye ürünleri, kahve ve atıştırmalık alternatifleri ile sakin bir mekan. Yanındaki Modern Sanat Müzesi ziyareti öncesi yada sonrasında tercih edilesi. Elska Coffee; Vilnius’taki keyifli kahve duraklarından bir tanesi. İsmi İzlanda dilinde “aşk” anlamına gelen mekan zaten ilk olarak bu isimle ilgimi çekmişti. Geniş kahvaltı çeşitleri ve vegan seçenekleri ile listede ön sıralarda.
Peronas, tren istasyonunda şu an aktif olmayan bir peronda kurulmuş keyifli konsept bir mekan. Bir yanda çalışan tren istasyonu ve gelen giden trenler, diğer tarafta ilginç hikayesiyle Tony Soprano heykeli ile deneyimlenmesi gereken bir yer.
Vilnius’ta Gece Hayatı
Kably’s, şehirdeki en popüler elektronik müzik kulübü. Ayrıca yukarıda bahsettiğim gibi hostel, cafe, sinema salonu ve kayak pistinin de bulunduğu bir kompleks. Vilnius’taki genç nüfusun tercih listesinde oldukça yukarılarda.
Loftas, şehrin en ünlü gece kulübü. Eski bir radyo fabrikasının dönüştürülmesi ile Berlin’deki kulüpleri andıran bir mekana dönüşmüş. Bununla birlikte avlusunu da açık hava sergisine çevirmiş durumda. Her yıl Eylül ayında bir festival düzenleyerek dünyanın çeşitli yerlerinden sokak sanatçıları getiriliyor. Çeşitli konserler ve etkinliklerle birlikte bu bölge her geçen yıl renkleniyor. Grafitilerin olduğu bölge 7/24 gezilebilir durumda.
İlk yorumu siz yazın!