Floating Worlds: 14. Lyon Bienali
Hazır tempomuz bienale alışmışken, geçtiğimiz ay sonunda başlayan 14. Lyon Bienali’nden sıcak sıcak bildiriyorum, Lyon’a yolunuz düşerse sakın kaçırmayın!
Fransa için modern sanatın en önemli etkinliklerinden olan Lyon Bienali ilk olarak 1991 yılında Thierry Raspail ve Thierry Prat tarafından kurulmuş. Sanat tarihçisi ve çağdaş sanat uzmanı olan Thierry Raspail aynı zaman da 1984 yılında kurulmuş olan Lyon Modern Sanat Müzesinin yöneticisi.
macLYON-Musée d’art contemporain de Lyon Aralık 1995’den beri Renzo Piano’nun özel olarak tasarladığı Cité Internationale’de yer almakta. Müze her iki yılda bir düzenlenen bienal dışında, iki üç yılda bir büyük sergilere de ev sahipliği yapıyor. Bu sene 14’üncüsü düzenlenen Lyon Bienali’nin küratörlüğünü Metz şehrindeki Centre Pompidou’nun direktörlüğünü yapan Emma Lavigne üstlenmiş. “Mondes Flottants-Floating Worlds’’ bu yıl algımızı biraz daha genişletme fırsatı sunuyor bize, sanatçılar günümüzde karşı karşıya kaldığımız sorunlara, modern dünyamıza, sosyal medyanın ve internetin hayatımızı radikal olarak nasıl değiştirdiğine daha da önemlisi göç, kıtlık, savaş ve soyutlanma gibi gerçek konulara yani yaşadığımız dünyaya değiniyorlar. 20 Eylül 2017 tarihinden 7 Ocak 2018 tarihine kadar sürecek olan bienali La Sucrière ve macLYON’da ziyaret edebilirsiniz.(Not: Pazartesi hariç her gün saat 11:00-18:00, Cumartesi ve Pazar günleri 11:00 -19:00 arası)
Üçüncü bir adres olan Le dôme, place Antonin Poncet sadece 20 Eylül 5 Kasım 2017 tarihleri arası ziyaret edilebilecek.
Bu bienal için tüm dünyadan 75 sanatçı bir araya getirilmiş, misafir küratör Emma Lavigne bu sanatçıların ortak özelliklerinin sanat eseri tanımlamasının sınırlarını zorlamak olduğunu söylüyor. Bienalin genel bakışı günümüzde sanat eserinin statik bir şey olmaması, kısaca toparlamak gerekirse bu bienalde yer alan sanatçılar sanat eserini tekrardan icat eden gerçek sanatçılar. Bunun dışında bienal için ödünç alınan koleksiyonlar da var. Ziyaretinizde karşılaşacağınız bazı sanatçılar ve eserleri; Marcel Duchamp‘tan Boîtes (“boxes”), Yuko Mohri‘den Moré Moré [Leaky] The Falling Water Given #4-6, David Tudor‘dan Rainforest V(variation2), Robert Barry‘den LoveTo, PeterMoore‘dan 37 photographies, Alexander Calder‘den 31 janvier, Ernesto Neto‘dan Two Columns for One Bubble Light, Jean Arp‘dan La Poupée de Demeter, Lucio Fontana‘dan Cocetto spaziale, Marco Godinho‘dan Forever Immigrant, Doug Aitken‘den Sonic Fountain II, Susanna Fritscher‘den Flügel-Klingen, Ari Benjamin Meyers‘dan The Art.
Birkaç ufak şey söylemeden konuyu kapatmak istemedim;
Amerikalı sanatçı Ari Benjamin Meyers, bu bienal için geçici bir rock grubu kurmuş . Bienal süresince prova yapan bu gerçek ama hayali grup, son gün bir konser verecek. Grubun ismi ‘The Art’ gerçek ile hayal arasında kalmış şeyler çalıyorlar ve hiçbir parçayı kaydetmiyorlar.
Brezilyalı sanatçı Rivane Neuenschwander, eserinde bize günümüzle ilgili şiirsel birkaç mesaj veriyor. İsterseniz panoya ekleyip sizden bir şey bırakabilir ya da yanınıza alabilirsiniz kesinlikle atlamayın derim.
İlk yorumu siz yazın!