Makrome: İplerle Yapılan Bir Düğümleme Sanatı
İtiraf etmeliyim ki sanatı, üretmeyi, farklı şeyler ortaya koymayı seviyorum. Bu yazımda farklı bir hobi önerisiyle karşınızdayım. Son zamanlarda makrome pek popüler bir hal aldı. Birçok makrome sanatçısı bildiklerini düzenledikleri atölyelerde katılımcılarıyla paylaşıyor. Bizler de şimdi hep beraber makrome yapımını öğreneceğiz. Ben de henüz denemedim ama salgının bitmesiyle kendimi makrome atölyelerinde bulacağımı düşünüyorum.
Makrome Nedir?
Makrome’nin tarihçesi hakkında net bilgiler bulunmuyor. 19.yy’da uzun yolculuklara çıkan gemicilerin sağlam düğümlerek atarak bu sanatın gelişmesine katkıda bulunmuş olabileceği söyleniyor. Ancak bu sanatın asıl gelişmesi 20.yy’da okul programlarında yerini almasıyla oluyor. Makrome; araçsız, elle yapılan ve birbiri arasından geçirilen ipliklerin meydana getirdiği düğümlerle gelişen bir düğümleme sanatı. Düğümleme tekniklerini kullanarak yapılan ve özellikle el becerisi gerektiren bu sanat, tekstil ve örme sanatının ilk basamğı olarak görülüyor.
Makromede kullanılan malzemeler pamuk sicim, keten, kenevir, jüt, deri veya iplikten yapılmış kordonlar. Kullanım amacına göre farklı teknikler de uygulayabilirsiniz. Mesela düğümler arasına renkli taşlar, pullar ya da boncuklar ekleyebilir, çalışmanıza farklı bir hava katabilirsiniz. Ben genelde sadelikten yanayım, ancak zevkinize göre süslü bir çalışmada yapabilirsiniz.
Makrome’nin kullanım alanı da oldukça geniş. Aksesuarlarda, mobilyalarda ve kişisel tasarımlarda kullanılan el yapımı örgülere, farklı tarzlardaki iç mekân tasarımlarında da yer verilebiliyor. Abajur, saksılık, puf, kapı süsü, anahtarlık, hamak, duvar süsü ya da gazetelik gibi bir çok farklı kullanım alanında özgün çalışmalar yaratabilirsiniz.
Makrome Nasıl Yapılır?
Makarome yapımında öncelikle gerekli olan şey el becerisi. Düğüm atarken aklımzda tutmamız gereken en önemli şeyse ipin gergin olması. Makrome yapımında iki temel düğüm kullanılıyor. Bunlardan en çok tercih edilen kare düğüm. Kare düğüm çift düğüm olarak da biliniyor. Bu düğüm tekniğinde dört iple çalışılıyor. İp tam ortasından katlandıktan sonra makrome tahtasına sabitleniyor. Bir diğer ip de aynı şekilde katlanarak diğerinin yanına tutturuluyor. En sağdaki ip, ortadaki iki ipin üzerinden alarak altından geçiriliyor, arada oluşan boşluktan çıkarılıyor ve dışta kalan ipler çekilerek düğüm atılıyor. Bu şekilde sağdan ve soldan ipleri alarak makromenizde istediğiniz modeli oluşturabiliyorsunuz.
Diğer tercih edilen teknikse sarma tekniği. Bu teknikte; ip ortadan ikiye katlanarak makrome tahtasına sabitleniyor. Ardından iplerden biri gergin tutulurken diğer ip bunun üzerine konuyor, gergin ipin altından kavis yaparak ip geçiriliyor ve ortaya çıkan boşluğun arasından geçmek suretiyle düğüm atılıyor. Bu düğüm tekniğini sadece sağ ya da sol ip üstünde uygulayabileceğiniz gibi, hem sağ hem de solda uygulayarak farklı bir model de elde edebiliyorsunuz.
Makromeyle yakından ilgilenen kişilerin önerilerinden yola çıkarak şu püf noktalarını da sizle paylaşmak istiyorum. Öncelikle düğüm atmak çok önemli. Yeni başlayanlar mutlaka düğüm atmayı öğrenmeli, daha sonra obje tasarımlarına geçmeli. Ayrıca her iki tekniği bir arada kullanarak da farklı özgün çalışmalar yapılabilir. Ne kadar uygulama yapılırsa el becerisin o derece geliştiği söylenebilir. Son olarak, insanın zevk ve yaratıcılık yeneteğiyle gelişen sanat malzeme gerektirdiği için her kesimden insan için yapımı kolay diyebiliriz.
Makrome yapımıyla ilgili bir çok sosyal medya hesabı mevcut. Bu işin ustalarından videolar izleyebilir, neler yaptıklarına bakıp kendi özgün çalışmasını yaratabilirsiniz. Benim en çok takip ettiğim sayfalarsa: studio.goodthings, casually_knotty, nayigua_design, kyeol_macrame ve ersindoganhome. Bu sayfaları takip ederek farklı örnekler inceleyebilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: Pinterest
İlginizi çekebilir: Hatun Buğra Altunöz’den Punch
İlk yorumu siz yazın!