İlk yorumu siz yazın!
Akış / Flux: İstanbul'da Marina Abramovic Sergisi
Bugüne kadar İstanbul’da, performans sanatına adanmış en büyük projenin tanığı ve izleyicisi olmaya, tüm dünyada performans sanatı dendiğinde akla gelen ilk isim Marina Abramovic’in dünyasını ve eserlerini keşfetmeye hazır olun! Marina Abramovic sergisi, 31 Ocak’ta Sakıp Sabancı Müzesi ve Akbank Sanat’ta kapılarını açtı.
Marina Abramovic Sergisi
Marina Abramovic‘i sadece performans sanatının değil çağdaş sanatın tarihini şekillendiren bir sanatçı olarak inceleyince, onun merak uyandırıcı, heyecan verici, tahmin edilemez ve sınır tanımaz ruhunu keşfedecek ve kendi ufkunuzun sınırlarını genişleteceksiniz. İstanbul’da yaşayanlar içinse bunu yapmak şimdi çok daha kolay; Marina Abramovic‘in Türkiye’deki ilk büyük ölçekli retrospektif sergisi Akış / Flux, 31 Ocak – 26 Nisan 2020 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi‘nde olacak.
Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Akbank Sanat ve Marina Abramovic Enstitüsü (MAI) işbirliğiyle gerçekleşen bu sergi, Abramovic’in ürettiği eserlere genel bir bakış imkanı sağlıyor ve bugüne kadar İstanbul’da performans sanatına adanmış en büyük proje olma özelliği taşıyor. Üç bölüme ayrılan serginin ilk bölümünde, Marina Abramovic‘in yaklaşık 50 yıllık kariyeri boyunca ürettiği ikonik performanslarına – örneğin performans sanatı tarihine geçmiş Rhythm serisine ya da sanatçının Ulay ile bir sanatçı ikilisine dönüşerek imza attığı performanslarına – ait videolar, belgeler ve objeler sergide karşınıza çıkıyor.
Performans sanatına dair bu kadar geniş çaplı bir sergi düzenlenip, canlı performansları, yani performans sanatının özünü devre dışı bırakmak mümkün değil pek tabii ki. Akış / Flux sergisinde de sadece Marina Abramovic‘i değil, ülkemizde performans sanatıyla uğraşan birçok sanatçıyı da tanıma imkanı bulacaksınız; serginin ikinci bölümü buna ayrılmış. Sakıp Sabancı Müzesi ve Marina Abramovic Enstitüsü’nün yaz aylarında yaptığı açık çağrı sonucunda seçilerek sergiye davet edilen, Türkiye’den birçok performans sanatçısı, müzenin ve serginin açık olduğu her gün ve saat, aralıksız, uzun süreli performansları canlı olarak gerçekleştirecek.
Arda Cabaoğlu’nun Forced: Misophonia: Blast, Blow, Pulse, Nezaket Ekici‘nin Work in Progress – Personal Map, İlyas Odman‘ın One for the Road ve Dilek Champs‘in Red Carpet başlıklı performanslarıyla başlayan program, ilerleyen haftalarda Murat Ali, Nancy Stamatoppulou, Maria Herranz, Şebnem Dönmez, Virginia Mastrogiannaki, Umut Sevgül ve Metehan Kayan, Bahar Temiz, ve Evren Kutlay‘ın performanslarıyla devam edecek.
Flux / Akış sergisinin üçüncü bölümü ise Abramovic’in halka yönelik olarak gerçekleştirdiği egzersizler doğrultusunda, ziyaretçilerin bizzat katılımıyla farklı tecrübeler yaşayacağı Abramovic Metodu‘na ayrılmış. Ziyaretçileri geniş çaplı, ortak katılımlı bir tecrübede bir araya getirerek kendileriyle ve birbirleriyle bağ kurmaya davet eden bu metot, hareket, hareketsizlik ve konsantrasyona odaklanan deneyimler yoluyla zaman ve mekân içerisinde bulunabilmek üzerine bir keşif çalışması. Abramovic’i, ülkemiz sanatçılarını ve performans sanatını yakından tanıma fırsatı bulacağınız bu sergiyi, kendiniz de bir parçası olabileceğiniz bir şekilde sonlandırmak bambaşka bir deneyim olacak, eminiz.
Akbank Sanat Sergi ve Gösterim Programı
Detaylar için tıklayın.
Akbank Sanat ise, performans sanatının tarihinden yola çıkıyor ve sanatın bu alanının bugününü şekillendiren mirasın keşfedilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor. Marina Abramovic‘in işlerinin tarihsel bir bağlam içinde ele alındığı belgesellerden oluşan bir gösterim programı ve performans alanından örneklerin sunulduğu bir video galeri, sergi süresince Akbank Sanat‘ta ziyaret edilebiliyor.
Flux / Akış sergisinin Akbank Sanat ayağı, Enerji (31 Ocak – 22 Şubat), Bellek (25 Şubat – 14 Mart), Sınırlar (17 Mart – 4 Nisan) ve Özel / Kamusal (7-25 Nisan) temalarını temel alan bir dizi dökümantasyon sergisinden ve belgesel, video çalışmaları ve arşivlerde yer alan röportaj kayıtlarından oluşan bir film gösterim programından oluşuyor. Akbank Sanat’a farklı dönemlerde uğrayarak performans sanatına dair farklı temalar ve farklı detaylar keşfedebilir, hem Marina Abramovic‘in mirasına hem de sanatın bu türüne dair birikiminizi genişletebilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: Akbank Sanat
İtiraf edeyim hiç ısınamadım bu performans işine...