Maslak Kasırları, II. Abdülhamid’in (1876-1909) şehzadelik yıllarını geçirdiği, ailesiyle birlikte ikamet ettiği, halkla iç içe, mütevazı bir hayat sürdürdüğü yapılar. II. Abdülhamid burada marangozluk, bahçe bakımı, çiftçilik gibi konularla özel olarak ilgilenmiş, arazide yer alan seralarda nadir bitki türlerinin yetiştirilmesiyle uğraşmış. Bu yüzden de Kasır, bahçesinin güzelliği ve birçok farklı bitki türü ile dikkat çekiyor.

Maslak Kasırları | Fotoğraf: Selin Coşkun Gider

II. Abdülhamid‘in padişah olmasının ardından ise ismi değişiyor ve Maslak Çiftlikât-ı Hümâyûnu ismini alıyor. Kasırların ismi o dönemde İstanbul’un su temini için kullanılan ve maslak ismiyle anılan su dağıtım haznelerine dayandığı biliniyor.

Milli Saraylar | Fotoğraf: millisaraylar.gov.tr

Maslak Kasırlarının bulunduğu araziden günümüze kadar ulaşan kısımları, ziyaret sırasında da görebileceğiniz; Mâbeyn-i Hümâyûn, Kasr-ı Hümâyûn, Limonluk Külhanı, Ağalar Dairesi ve Çadır Köşkü. Çiftlikte yer alan bu kısımlarda XIX. yüzyıla ait Osmanlı süslemeciliğinin zarif örnekleri görülebiliyor. Kasırların limonluk bahçelerinde yer alan kamelyalar ise İstanbul’da türünün en yaşlı üyeleri olarak biliniyor.

Milli Saraylar | Fotoğraf: millisaraylar.gov.tr

Kasra girerken bilet alıyorsunuz (Giriş ücretleri Yetişkinler için 15 TL, Öğrenciler içinse 5 TL) ve size müzelerdeki gibi bir cihaz veriyorlar; bu cihaz ile de hem gezip hem de kasrın hikayesini dinleyebiliyorsunuz. Ben özellikle kasrın bahçesinde yer alan seranın içindeki bitki türlerine bayıldım, günümüzde bile hala çok iyi bakılıyor olmaları da çok hoşuma gitti. Yaz aylarında açan ortancalarının da dillere destan güzelliği bolca anlatılıyor. Sonbahar döneminde gittiğimiz için ortancaları yakalayamadık ama mutlaka yazın da tekrar gelmeyi planlıyorum.

Sera
Sera | Fotoğraf: Selin Coşkun Gider

Kasırlar genel olarak çok fotojenik, her köşesinde güzel bir kare yakalayabiliyorsunuz. Bu açıdan da benim gibi fotoğraf tutkunlarının da bayılacağına eminim. Köşklerin içerisinde fotoğraf çekimi yapılamıyor ama dış mekanlarda bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Gezmekten ve fotoğraf çekmekten yorulduysanız kasrın bahçesinde bir de kafe bulunuyor, geniş bir alana yayılmış bu kafede mola verip, bir şeyler içmek de gezmesi kadar keyifli.

Şehirde değişik bir aktivite yapmak isterseniz, Maslak Kasırları hem tarihi bilgiler keşfedeceğiniz, hem birçok bitki türü görebileceğiniz, hem de bol bol fotoğraf çekebileceğiniz masalsı bir yer. Şimdiden iyi gezmeler. 🥰

Kapak Fotoğrafı: Selin Coşkun Gider

İlginizi çekebilir: Işıl Birengel’den Küçüksu Kasrı