Medya Multitasking: Aynı Anda Birçok İçerik Tüketmek
İş için bir maili yanıtlarken iş arkadaşımızla konuşmak, bir yazıyı gözden geçirirken telefonda başka bir işi halletmek gibi ‘multitasking’ becerileri günümüz iş yaşamının içinde bir zorunluluk halini aldı. Peki aynısını tükettiğimiz kişisel içerikler için de yapıyor olabilir miyiz?
Kendinizi Netflix’te bir dizi izlerken aynı anda Twitter’ı gözden geçirirken, podcast dinlerken aynı zamanda Instagram’da gezinirken bulduğunuz oluyor mu? Aynı anda birden çok medya kanalından birkaç farklı içeriği eş zamanlı olarak tüketmek ‘media multitasking’ olarak adlandırılıyor. Media multitasking’in iş yaşamında ‘multitasking’in olduğu gibi efektif olup olmadığıysa şimdilik tartışma konusu.
Amerika’da bir gencin medyada geçirdiği ortalama süre 7.5 saatken bu zamanın %29’unun farklı medya kanallarını aynı anda tüketerek geçirdiği belirlenmiş. Media multitasking’in bir kişiyi hedeflerine yaklaştıracak bir araç mı yoksa kişisel sabotaj mı olduğuysa Frontiers in Psychology’de yayınlanan makaleye göre üç etkene bakarak belirleniyor: Hangi kişisel hedeflerin referans noktası olarak belirlendiği (sosyal medyada aktif olmak, iletişim kurarak bilgi edinmek), kişinin kişisel algısıyla performansının uyumlu olup olmadığı (medya multitasking kişiye kendini verimli hissediyor mu ve bu hisler objektif olarak da doğru mu) ve eylemin kısa-uzun vadeli sonuçlarının gözden geçirilmesi.
Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bilgi işleme konusunda, hafif ‘medya multitasker’larla kronik ve ağır ‘medya multitasker’lar arasında sistematik farklılıklar olduğunu tespit etmişler. Araştırmaya göre ağır ve kronik ‘medya multitasker’lar işler arasında geçiş yapmakta zorlanıyor ve ilgisiz bilgiler nedeniyle dikkatleri çok daha çabuk dağılıyor. Yani sürekli olarak ve sıkça birden çok medya içeriğini aynı anda tüketenlerin ‘multitasking’ yetenekleri zamanla zayıflıyor çünkü dikkatleri daha kolay dağılıyor.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@branden_skeli
İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Sosyal Medya: Dijital Bir Terapi Yöntemi mi, Yoksa Kölelik mi?
Yeni jenarasyon güncel kalabilmek ve de sosyal olabilmek adına aynı anda birden çok işi aynı zaman içinde yapmak zorunda, bu da hem sosyal ve de psikoloji anlamda hasatlıklara sebep olurken öte yandan da dikkat eksikliği ve de odak sorunu yaşamalarına sebep olmaktadır