Satır Aralarında Mindfulness: Anda Kalmak Üzerine Kitaplar
Mindfulness son zamanlarda “kendini gerçekleştirmek” ile birlikte en sık duyduğumuz terimlerden biri. Anda kalmak aslında etrafımızdaki her şeyin son derece hızlı ilerlediği ve kontrolümüzün sandığımızdan çok daha az olduğu bu dönemde, ruh sağlığımızı korumak adına da son derece önemli. Ancak konsantrasyon sürelerimizin azaldığı, kendimizi eleştirmenin bir alışkanlığa dönüştüğü bu noktada anda kalmak ancak mindfulness yani bilinçli farkındalık ile mümkün. İşte bu farkındalığı edinme yolunda ilk adımları birlikte atabileceğinizi düşündüğümüz, mindfulness ile ilgili kitaplar…
Mindfulness yani bilinçli farkındalık “kişinin dikkatini şimdiki zamanda yargılamadan kaçınarak meydana gelen deneyimlere bilinçli olarak getirme şeklinde gelişen psikolojik süreç” olarak tanımlanıyor. Bu anlamda mindfulness aslında hedeflerimize ulaşmaya çalışırken kendimizi sürekli zorlamak ve eleştirmek yerine anlamayı ve desteklemeyi öğütlüyor.
Özellikle anksiyetesi yüksek insanlarda anda kalmayı zorlaştıran sebeplerden biri geçmiş ve geleceğe ilişkin düşüncelerin günlük hayatı bölmesi. Bu da özellikle geleceğe yönelik kaygılarla birleşerek içinde bulunulan anda esas hissedilenlerin önüne geçiyor. Bunun yanı sıra sürekli gelecek ya da geçmişe odaklanmak kişiye hata olarak kabul ettiği anları ya da kendine dair beklentilerini hatırlattığı için sürekli kendini yargılamaya da itiyor.
Peki anda kalmak nasıl mümkün? İlk olarak beynimizin yaptığı bu gezintileri fark etmek önem taşıyor. Mindfulness çalışmalarının hedefi de tam olarak bu: Bir miktar yavaşlamak ve kendimizi yargılamadan hislerimizi tanımlayabilmek. Elbette pek çok şeyde olduğu gibi bu da pratik sayesinde kazanılıyor. Bu alışkanlığı kazanma sürecinde yardımcı olabilecek kitapları sizler için listeledik.
Mindfulness İle İlgili Kitaplar
Evlere kapandığımız ve en azından yakın gelecek adına planlarımızı değiştirmek zorunda kaldığımız bu günler belki de biraz da olsa yavaşlamamız ve kendimize nazik davranmamız için bir egzersiz fırsatı sunabilir. İşte bu süreçte, kavramları ve yapabileceğiniz pratikleri tanımanıza yardımcı olabilecek kitap önerileri…
Mindfulness, Bilinçli Farkındalık |Zümra Atalay
“Mindfulness” kavramını her yönüyle ele alan bu kitap, benzer kitapların aksine; sadece kişisel görüşlere değil, kavramın bilimsel temellerine de yer veriyor. Bu bakımdan psikoloji ve kişisel gelişim kitaplarına şüpheyle yaklaşanlar, ancak bir yandan da mindfulness kavramı hakkında bilgi edinmek isteyenler için listenin en uygun kitabı. Bununla birlikte kitapta yer alan bilimsel temeller, onu zor okunan bir kitap haline getirmiyor; aksine, kullanılan dil herkese hitap edecek nitelikte. Uzakdoğu öğretilerinde yüzyıllardır bilinen ve öğretilen mindfulness’ı deneysel olarak inceleyen ve pozitif bilime kazandıran süreci ve Zümra Atalay’ın bu konudaki uzun yıllara dayanan bilgi ve deneyimlerini anlaşılır bir dille anlatan bu kitabı mutlaka okumanızı öneriyoruz.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler|Haemin Sunim
Yalnızca Yavaşladığında Görebileceğin Şeyler; sekiz bölümden oluşan ve okuması son derece kolay ve keyifli bir kitap. İlk bölümde meşguliyetimizin sebeplerini anlayarak başlıyor ve sırasıyla mindfulness teriminin anlamını öğreniyor, tutkularımızın farkına varıyor ve ilişkilerimizdeki alışkanlıklarımızı keşfediyoruz. Kitap; bunları ardından ise yaşam, geleceğe bakış ve spiritüellik bölümleri ile mikrodan makroya bakış açımızın genişlemesine yardımcı oluyor. İlişkide olduğumuz insanlara ama herkesten önce kendimize nazik davranmamızı öğütleyen kitap, biraz yavaşlamak ve kendi içine dönmek isteyenler için ideal. Kitabın renk ve çizgi seçimiyle bile huzur veren illüstrasyonlarla zenginleştirildiğini de ekleyelim.
Kitabı satın almak için tıklayın.
Pembe Fili Düşünme| Zeynep Selvili Çarmıklı
Son yılların popüler kitabı Pembe Fili Düşünme; psikolog Zeynep Selvili Çarmıklı’nın kişisel deneyimlerinden yola çıkan bir kitap olması itibariyle hem akademik hem de kişisel sayılabilecek bir altyapıya sahip. Bu bakımdan da benzerlerinden ayrılıyor. Özellikle mindfulness sizin için yeni bir kavramsa, bu terimin aslında ne ifade ettiğini anlaşılabilir örneklerle ele alması bakımından güzel bir tercih olacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak; pek çoğumuzun zorlandığı öz şefkat kavramını da açıklayan kitap, kendi sesinize kulak vermeniz ve hislerinizle iletişime geçmeniz için size rehberlik edebilir.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Şimdi’nin Gücü | Eckhart Tolle
Şimdinin Gücü; tüm ıstırap, endişe ve korkularımızın dolayısıyla mutsuzluğumuzun gerçek kaynağını çarpıcı bir biçimde gösterip, onu şimdi ve burada nasıl aşabileceğimizi, huzur ve mutluluğa hemen şimdi nasıl kavuşabileceğimizi anlatan bir kitap. Bu bakımdan bir psikoloji kitabından çok bir spitiritüel aydınlanma kitabı da diyebiliriz. Anda kalmayı; “Yarını düşünmeyin, çünkü yarın kendi başının çaresine bakacaktır.” sözleriyle son derece anlaşılır şekilde özetliyor. Bu sayede de sürekli olarak yaptığımız planlar ve geleceğe yönelik tükenmez beklentilerimizin aslında bizleri endişeye süreklediği anlamamıza yardımcı oluyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Mindfulness ve Şema Terapi|Ger Schurink, Jenny Broersen, Michiel van Vreeswijk
Bu kitapta ise iki öğretiyi bir arada buluyoruz. Özellikle içsel ve dışsal deneyimlere anbean dikkatimizi vermeyi söyleyen mindfulness ile ‘şema’ ve ‘mod’ olarak adlandırılan iki kavramı kullanarak; insanların kendilerini ve başkalarını çevreleyen dünyayı algılama biçimlerini inceleyen şema terapi. Bu bakımdan kitap, son gelişmelerle birlikte terapist ve danışanlar için kanıtlara dayanan ve çok yararlı olabilecek uygulamalar içeriyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Mindfulness, Duygusal Farkındalığınızı Artırın|Harvard Business Review
Harvard Business Review tarafından hazırlanan bu kitabı listenin diğer kitaplarından ayıran bir nokta var, o da günlük iş rutininizde anda kalabilmeniz için uygulayabileceğiniz adımlar sunuyor olması. Kitabın “Karmaşa Çağında Mindfulness” adlı bölümünde Alison Beard’la yapılmış röportaj bu yönteme ilişkin sorularınızı yanıtlarken, Rasmus Hougaard ve Jacqueline Carter’ın kaleme aldığı “Mesaide Mindfulness Uygulamaları” isimli makale, yöntemin pratik uygulamalarına odaklanıyor. Kitabın “Yeniden Ayağa Kalkmak” bölümünde zor zamanlardan güçlenerek çıkmanın yollarını anlatılırken, David Brendel’ın “Mindfulness’ın Riskleri” makalesiyse pek çok yaklaşımdan farklı olarak mindfulness trendinin ortaya çıkarabileceği tuzaklara dikkat çekiyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
Mindful Eating | Andy Puddicombe
Özel ilişkilerden iş yaşamına hayatımızın pek çok alanında faydasını görebildiğimiz mindfulness, yeme alışkanlıklarımız için de geçerli. Diğer pek çok şeyde olduğu gibi yeme alışkanlıklarımız da yaşamın hızından etkilenirken sıklıkla kendimiz çok ya da az yerken ve sürekli bir suçluluk hali içinde buluyoruz. Bu kitap yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemizi sağlayarak diyet döngüsünden çıkmamıza ve bilinçli, kontrollü beslenmemize yardımcı oluyor; alışkanlıklarımıza ışık tutarak bizleri her gün ayıracağımız on dakika gibi kısa süreler sayesinde daha bilinçli yeme alışkanlıkları kazanmaya davet ediyor.
Kitabı satın almak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir: YogiMagger’dan Bilinçli Beslenme
Anda kalmak ve mindfulness kavramları ile tanışmak için kaynaklarımız da hazır olduğuna göre kendimize hissetmek için zaman vermeye başlayabiliriz. İyi pratikler…
Kapak fotoğrafı: Unsplash / Hannah Grace
İlk yorumu siz yazın!