Mösyö Taha: Harry Potter Aşığı Bir Fenomenle Sohbet
7den 70e ilham olacak biriyle karşınızdayım, çoğumuzun bir şekilde bir yerden bildiği ya da bundan sonra yakından takip edeceği Mösyö Taha ile birlikteyim. 26 yaşında, 10 yıla aşkındır hayatımızda, hukuk mezunu ama o belki de çoğumuzun alamadığı o riski alıp hayallerinin peşinden gitti. Çok mutlu seçtiği yolda attığı her adımdan ötürü.
Mösyö Taha Kimdir?
Mösyö Taha kimdiri madde madde cevaplayacak olursak;
- Harry Potter koleksiyoneri
- Twitter, instagram ve youtube fenomeni
- Youtube kanalında video içerik üreticisi
- Sinema izleyicisi
- Ormana terk edilen Tonks’un hayat kurtarıcısı
- Hukuk mezunu
Hem instagram hem twitter hem de youtube da 200.000leri aşan bir kitlen var. Böyle bir kitlenin oluşmasını bekliyor muydun?
10 yıldır Twitter kullanıyorum. Twitter ilk popülerleşmeye başladığı zamandan beri artan bir kitlem vardı. Twitterda artan kitlemi Youtube’ a yansıtayım diye bir amaçla açmadım kanalı. Youtube kanalımı açmam baya tesadüfi oldu. Twitter’da kendi halimde eğlenen biriydim. Arkadaşlarım baya ısrar etti Youtube için; Youtube takipçi kitlesiyle Twitter takipçi kitlesi birbirinden çok farklıymış. Ben bunu başlamadan bilmiyordum. Twitter’a aynı videoyu atıyorsun linç yiyorsun ama Youtube’a koyuyorsun beğeni topluyor. Twitter kitlesi daha çok linç etmeye yönelik. Beni rahatsız etmiyor olumsuz yorumlar ama ister istemez insanda bir tedirginlik oluşuyor. Aslında bu sosyal medya serüveni benim için eğlenceli geçti.
Twitter? Youtube? Instagram? Seni en çok yansıtan hangisi?
Youtube’da daha etkili olduğumu düşünüyorum. Video formatında olduğu için ürettiğin içerikle; hislerini, yaşadıklarını daha rahat anlatabiliyorsun. Youtube’da kendin olabiliyorsun; ağlıyorum yeri geliyor sinirleniyorum. Örneğin; kendin yap videosu çekiyorum, yeri geliyor yapamıyorum izleyen kişi de yapamayabilir, bunu yansıtmış oluyorum. Aslında televizyondaki mükemmeliyetçi duruştan biraz uzaklaşmış oluyoruz. Takipçilerimden en çok aldığım yorum ise samimiyetim çünkü o an ne hissediyorsam ve hissettirmek istiyorsam onu ekrana yansıtabiliyorum. Bu beni çok mutlu ediyor. Twitter ve Instagram ise buna pek olanak tanımıyor çünkü birinde sadece yazıyorsun diğerinde de bir poz çekip koyuyorsun.
Aşk-ı Memnu Bihter desek sana, ne demek istersin?
Çok büyük bir Aşk-ı Memnu hayranıyım. Bihter’in mezar taşı bende. Böyle deyince çok tuhaf oluyor ama öyle. Benim eski evimin alt katında yapım şirketinin atölyesi vardı, film dizi eşyalarının yapıldığı yer. Mezar taşı kırılmış çöpe atılacaktı. Rica ettim onlardan verdiler. Mezar taşını bilmeyen yok. ”Aa Bihter Ziyagili’n mezar taşı sendeydi” diyen çok. Ünlülerle tanışmayı çok severim, Beren Saat’le tanışmak istiyordum. Nihayet tanıştım, gidip mezar taşının bende olduğunu söyledim.
Gelelim sosyal medyanın acımasız tarafına: Linç Kültürü. Bununla nasıl başa çıkıyorsun?
Linç yememek mümkün değil. Bir şeyler üretmeye çalışırken seven de oluyor o işi sevmeyen de. Mesela beni en çok Harry Potter’ın ekmeğini yemekle suçluyorlar. Onla şu şekilde başa çıktım. Bir ekmeğin üstüne Harry Potter yazdım ve o ekmeği yerken de hakkımda yazılanların hepsine cevap verdim. Onlara cevap vermekten asla korkmuyorum. Küfür etmişse bile cevap veriyorum çünkü çoğu cevap almayı beklemeden yapılan yorumlar. Anonim kimliklerin arkasına sığınarak yorum yazmak çok kolay ama bir cevap alınca karşı taraftan hemen geri çekiliyorlar.
Hukuk mezunusun, mesleğini devam ettirmeyi düşünüyor musun?
Hukuk okurken de severek isteyerek okumadım. Şu an hukukta da devam edebilirim ama severek yapmayacağım için bu yola devam etmedim. Hayatımın en zor dönemini staj yaparken yaşadım çünkü ben festivale, sinemaya, tiyatroya vakit harcamayı seven bir insanım ama bunlara vakit ayıramadığı gördüm. Beni ben yapan şeylerden uzaklaştıkça da mutsuzlaştığımı fark ettim. O dönem hem kanalın hem de Instagram hesabımın büyümesiyle ileride ne yapmam gerektiği hakkında daha net fikrim oldu ve dedim ki “Şimdi risk almazsam bundan sonra hiç alamam.” çünkü meslekte de ilerlemiş olacaktım. Cuma günü işi bıraktıktan sonra ertesi gün İngiltere’ye gittim. Çok istediğim Harry Potter stüdyosuna gittim. Merak ettiğim yerleri gezmeye başladım ve geçen Mart’tan beri hayatımın en iyi yılı oldu.
“Hayatta en önemli şey anı biriktirmek, bir insan neyden zevk alıyorsa kiminle mutluysa bunu yapması gerekiyor. Gün sonunda bir tane hayatımız var. Belki 10 yıl sonra diyeceğim ki keşke avukatlığı bırakmasaydım ama şu an mutluyum zaten önemli olan da o”.
Harry Potter koleksiyon serüveni nasıl başladı?
2005’ten beri topluyorum. Ben, bir şeyi sevince çok seviyorum ve onunla ilgili şeyleri toplamaya başlıyorum. İlk başta eşyaları toplarken böyle bir hedefim yoktu ama eşyalar biriktikçe zamanla adı koleksiyon oldu. Çok sevdiğim için arkadaşlarım bir şey alıyor, yurt dışından sipariş veriyorum. Öyle böyle derken koskoca bir koleksiyona sahip oldum. Çok seviyorum.. Manevi olarak çok değerli benim için.
Koleksiyonundaki her şeyi bir gün vermen gerekecek. Hangisinin sende kalmasını isterdin?
Geçen İstanbul’da deprem olduğunda bu soruyu ben de o gün düşündüm. İlk Harry Potter kitabını alırdım.
O kadar şeyin arasından neden onu seçerdin?
Bu büyülü dünyanın kapısı onla açıldı. 7 yaşındayken okuyordum ve o zaman bakkaldan aldığım sakız çıkartmaları bile onun üstünde.
Koleksiyonun hakkında nasıl geri dönüşler alıyorsun?
Eve gelenler ilk öncellikle bir şoka giriyor, ellemekten de çekiniyor ama genel olarak o konularda rahat bir insanım. Geri dönüşlerin de geneli iyi yönde oldu. Harry Potter kitlesi koleksiyon yapmaya müsait bir kitle, o yüzden de çok seviyor. İlk koleksiyon fotoğrafını paylaştığımda baya ilgi görmüştü. Ailem çok büyük destekçim. Yaşı küçük olan takipçilerim zaman zaman şöyle mesajlar atıyor; ailem izin vermiyor sen nasıl ikna ettin gibi. Ailem hiçbir zaman saçma bir koleksiyon gözüyle bakmadı, bir şey almak istediğimde destek oldular. O yüzden aileme bir kez daha teşekkür ediyorum.
İçerik üretmek zor, bu süreçte kendini nasıl besliyorsun?
Sanırım benim en keyif aldığım şey bu. Arkadaşlarımın da baskı yapması sanırım bu yüzden. Fikir üretmeyi çok seviyorum. Her konuda severim; ev dekorasyonu olsun, yemek olsun. Durum böyle olunca bir de üstüne iş gibi olunca da daha ciddi içerikler üretmeye başlıyorsun. Şu an başlasam ve her hafta video koysam 3 yıl sürecek video fikrim var.
Kendinde her şeye yetişme enerjisini nasıl buluyorsun?
Üşenmiyorum. Üşenme nasıl bir duygu bilmiyorum. Fikir geldiğinde hayata geçiriyorum. Uykuyu sevmiyorum. Zaten az vaktimiz var bunu da uykuyla harcamak istemiyorum. Üşenmedikçe bir şeyler ortaya çıkıyor. Emek verdikçe, vakit harcadıkça oluyor.
Takipçilerlerinle buluşmalar nasıl gidiyor?
Bu fikir 2017’de çıktı. Biz buluşmalarda kitapları konuşalım istedim. 7 ayrı buluşma ayarladık. Kitabı okuyorduk sonrasında buluşmada da kitap üzerine konuşuyorduk. Kitaba özel testler hazırlıyorduk, ayraçlar hazırlıyordum. İlk olarak bir kafede başladı. Endişeli ve heyecanlıydım. Bilmiyordum kim gelecek, belki de boş olacaktı. Neyse kafeye girdik dediler ki size bir katı ayırmıştık ancak oraya sığamıyorsunuz bizim üst salona alalım. İlk buluşma çok güzel ve samimi geçti. 13 yaşındaki çocuk gelmiş bana kitaptaki bir karakterin psikolojik durumuyla ilgili karakter analizi yapıyor diğer yandan 60 yaşında bir kadın gelmiş onun yorumuna artı bir yorum yapıyor. Buluşmalar ilerledikçe sayılar arttı ve kafelere sığamaz olduk. Etkinlik mekanlarını doldurmaya başladık. En son buluşmamız çok kalabalıktı. Öyle büyülü bir gündü ki mutluluktan ağladım çünkü o kadar kişi gününü buraya gelmek için ayırıyor bununla da kalmıyor kostümünü giyip, kitabını da alıp geliyor.
Hatta bir anıyı anlatmak gerekirse; 60 yaşındaki Şermin Teyze ile kitap hakkında konuşuyoruz elini kaldırdı ve dedi ki: “Burada yaşça en büyük ben olduğum için birkaç şey söylemek isterim dedi. Öncelikle sana böyle bir etkinlik düzenlediğin için teşekkür ederim. (Bunu söylerken de Harry Potter tişörtü ve kolyesi vardı.) Sonra Harry Potter’la nasıl tanıştığını anlatmak istedi. Kızıyla gelmişti, kızı küçüklükten beri Harry Potter hayranıymış, tüm sinemalarına giderlermiş ve büyüdükçe kitaplarını da okumak istemiş. Annesine ısrar etmiş kitapları oku diye, annesi de “Kızım artık ben yaşlandım gözüm rahat görmez” deyince kızı da “O zaman ben sana okurum bunca zaman sen bana okumuştun”. 7 kitabı da o şekilde okumuş. Şermin Teyze büyük bir Harry Potter hayranı ve bütün buluşmalara da geldi. Gelirken kurabiyeler yapıyordu, oradaki herkese kurabiye ikram ediyordu. Bütün sohbetlerde söz alıp katılıyordu. Benim birçok karaktere bakış açımı değiştirdi. Kendisiyle sonrasında görüştük ve sohbet ettik. Benim için inanılmaz bir durumdu.
Bi’ Film Ajandası nasıl ortaya çıktı?
Film izlemeyi çok seviyorum. Özellikle İstanbul’da sinemayla ilgili etkinlikleri takip etmeye çalışıyorum. Bi’ Film Önersene hesabı açmıştık. Çok basit bir soruya aslında film önererek cevap veriliyordu. Twitter ve Instagram üzerinden film öneriyorduk. Ajanda kullanmayı çok severim hatta Youtube kanalımda da takipçilerimle bir ajanda yapmıştık. Bi’ Film Önersene’yle ajanda kullanma alışkanlığını birleştirme fikri geldi; her gün bir film öneren ajanda nasıl olur dedim.
Ekip’te ben, Umut (Kapyalı) ve Emre (Eminoğlu) yer alıyor. 7-8 ay önce çalışmaya başladık. Her gün bir film önererek, hafta sonları da temalar bularak bir ajanda oluşturduk. Zaman ilerledikçe proje şekillendi 366 tane film önerisi, 52 tema belirlendi. Ajandada ayrıca 12 oyuncu ve 12 yönetmen biyografisi yer alıyor. Diğer tema çalışmalarında da film bulmacalar, filmlere ilişkin keyifli bilgiler var. Film seçimleri, tema seçimleri, filmlerin ajandaya yerleştirilmesine kadar her detayı en ince ayrıntısına kadar düşündük. Örneğin oyuncunun doğum gününe onun filmini yerleştirmeye çalıştık ya da filmde bir tarih geçiyorsa o tarihte yer alsın istedik. Ayın ilk günlerinde yönetmenlerin ilk filmleri temasından bir film olsun, 13. Cumalarda korku filmleri yer alsın gibi… Gerçekten sinemayla dolu bir ajanda oluştu. Birisi bu ajandayı eline aldığında bu ajandayla vakit geçiriyor. Bir yıl sonunda ajanda sayesinde sevdikleriyle birçok film izleyecek, birçok bilgiye sahip olacak.
Ajandaya nereden ulaşabilirler?
İlk baskı iki günde bitmişti; ikinci baskı da kısa sürede tükendi. Ne yazık ki üçüncü baskı gelmeyecek. 2020 ajandası sınırlı sayıdaydı.
Peki başka projeyle devam edecek mi?
Ajandaya ek paketler çıkmaya devam edecek. Dahası 2021 ajandası gelecek. Sene içinde ajandada yer alan film gösterimleri ve oyuncu ve yönetmen katılımıyla söyleşiler olacak.
Youtube’da yayımlanan bilgi yarışman vardı? Devam ediyor mu?
Kim Milyoner Olmak İster?’in Harry Potter versiyonu: Kim 500 Galleon İster? Yaklaşık 10 bölüm çektik. Şu an ara vermiş durumda sadece özel konuklarla devam edecek ama yakında yeni Harry Potter yarışması olacak. Karşılıklı yarışılan bir yarışma olacak, sunucusu ben olacağım. Youtube işlerimde, televizyondaki işlerin parodisini yapmayı çok seviyorum. Sokağa çıkıp Taksim’deki yaşlı amcalara Harry Potter kitapları yasaklanmış diye soruyorum hem ilginç oluyor hem de farklı bir iş çıkmış oluyor.
Harry Potter global bir kitleye hitap ediyor diğer ülkelerden proje teklifleri geliyor mu?
Harry Potter global olsa da içerikleri Türkçe hazırladığım için teklif almıyorum. Yabancı dil içerikli paylaşımlar da yapmak planlarım arasında var.
Farklı ve renkli bir dünyan var, bu dünyanda ilham aldığın kişiler var mı?
Sevdiğim yönetmen ve oyuncuları yakından takip ediyorum. Yakın takip ettiklerim; Ümit Ünal, Barış Özcan, Orhan Pamuk. Genel olarak kişilerden değil de ortaya çıkanlardan ilham almayı seviyorum.
Seni en çok anlatan film hangisi?
Ajandada doğum günlerimize en sevdiğimiz filmleri yerleştirdik. Benim doğum günüm 2 Ocak; onda da Copie conforme / Certified Copy yer alıyor. Film, bir çiftin hikayesi anlatıyor ve anlattığı hikaye gerçek mi kurgu mu izleyeciye bırakıyor. Bu iç içe geçmiş durumu çok seviyorum.
Senin yolundan gitmek isteyen birçok kişi vardır. Onlara neler tavsiye etmek istersin?
Olmak isteyip olunabilecek bir şey değil. Ben sadece kendimi paylaştım ve insanlar da samimiyetimle birlikte beni keşfettiler. Onlara tavsiye verecek olursam; kendileri olmalarını, kendilerini çok geliştirmelerini söylerdim. (Ben birçok film izliyorum ama yine de %100 yeterlilik sağlamıyor.) Harry Potter’la ilgili çoğu bilgiye sahibim ama hala bilmediğim noktalar olabilir de. Üşenmemek, bir şeyi bilmeye üşenmemek, öğrenmeye ve araştırmaya açık olmak. Pes etmemek. Bir film izledim, kitap okudum ne oldu diye düşünmemek. En önemlisi kendini geliştirmek. Bir taraftan yaratıcılığı da besliyor…
2019’da yaptığım en güzel şey dedin...
2019 Nisan’ında bir köpek sahiplendim. Tonks’u sahiplendim. Hayatımda yaptığım en güzel şey. Kendisini Instagram’dan bulduk. Ormana atılmıştı, bir deri bir kemik kalmıştı. Şu an dünyanın en neşeli köpeklerinden biri, ben onu çok seviyorum o bizi çok seviyor. Doğum gününü kutladık, ona da çok mutlu oldu. İnsanları mutlu etmek ne kadar önemliyse hayvanları da mutlu etmek bir o kadar önemli. Beni bu kadar seven bir canlıyı ben daha çok seviyorum. Ona bir şey olmaması için her şeyi yaparım. Evet köpek bakmak zor ama artılar eksilerin hepsini götürüyor. İnsanı çok mutlu ediyor bir kere. Yoğunluk köpek bakmamak için bir bahane olmamalı, yoğunluğu zaten alıp götürüyor.
Karantina süreci Mösyö Taha için nasıl geçti? Takipçilerinle canlı yayın üzerinden gerçekleştirdiğin etkinlikler nasıl geçti?
Aslında oldukça güzel! Çünkü ben evde vakit geçirmeyi çok seven biriyim, böyle olunca da işlerime daha fazla vakit ayırabildim ve yapmaktan keyif aldığım şeylerle geçirdim zamanımı. Boyama yapmak, film izlemek, kitap okumak… Her şeyden biraz biraz yaparak dolu dolu geçirdim. Benim için en eğlenceli kısım, takipçilerimle birlikte boyama yaptığımız etkinliklerdi! Harry Potter boyama kitabından seçtiğimiz sayfaları canlı yayında birlikte boyadık! Gerçekten herkesin biraz rahatlamaya ihtiyacı vardı ve sanırım azıcık da olsa bunu başardım!
Büyücü Bülteni nedir? Bizleri Büyücü Bülteni’nde neler bekliyor?
Büyücü Bülteni, Türkiye’nin en büyük büyücü topluluğunu oluşturmak amacıyla yola çıktığım bir fan sayfası. Beni heyecanlandıran projelerden bir diğeri! Bu sayfada, büyücülük dünyasındaki son gelişmeler, seriye dair az bilinen gerçekler, kamera arkası görüntüleri, film alıntıları gibi birçok şey paylaşılacak.
Kapak Fotoğrafı: Instagram/@mosyotaha
İlginizi çekebilir: Larissa Bapuçoğlu’ndan Mimoza Everywhere
İlk yorumu siz yazın!