Elvah-ı Nakşiye'den Günümüze MSGSÜ Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonlarından Seçkiler
Resim ve Heykel Müzesi’ndeki eserler 2006’da, Dolmabahçe’deki Veliaht Dairesi’nden yeni müze binasının yapılacağı Karaköy’deki Antrepo 5’e taşınmıştı. Ancak yeni bina uzun süre bürokratik engellere takılmıştı. Engellerin aşılması sonrası, Mimar Emre Arolat’ın projesini yaptığı yeni binada 6 bini yağlıboya 8 binin üzerinde eser görücüye çıkacak.*
Bina henüz tamamlanmadığı ve şantiye halinde olduğu için dışarıdan dev reklamı dışında pek davetkar görünmüyor. Sergi girişinde projenin bittiğinde nasıl olacağının videosu mevcut ve oldukça verim alacağımız bir sanat kompleksine kavuşacağımızı düşünüyorum. Şu anda geçisi sergi salonunda birbirinden önemli parçalar bulunuyor .
Sergi Kırmızı ve Yeşil olmak üzere iki odaya ayrılmış. Yeşil oda günümüze daha yakın eserlerin sergilendiği bölüm. Nurullah Berk, İbrahim Çallı, Turgut Zaim gibi ressamların eserleri bulunmakta. Kırmızı bölümde ise Osman Hamdi Bey, Halife Abdülmecit Efendi, Mihri Müşfik gibi Osmanlı dönemine ait sanatçıların eserler yer almakta.
Sergide toplam 76 eser bulunuyor. Osman Hamdi Bey’e ait sergilenen 4 tablodan biri Mimozalı Kadın portresi. Sergiye de ismini veren çalışma bu. Hakkında kaybolduğuna dair dedikodular olan bu çalışma gerçekten etkileyici. Osman Hamdi Bey’in eşi Naile Hanım’ı resmettiği Mimozalı Kadın, dört yıl aradan sonra ilk kez gün yüzüne çıkıyor.
Sergide yer alan Halife Abdülmecit Efendi’ye ait 2 tablo da Osmanlı sosyal hayatına merak duyanlar için önem taşıyan eserlerden.
Sergideki eserlerin çatlamış yağlıboya dokuları ve eski çerçeveleri size yüzlerce yıllık olmamalarına rağmen çok daha eski şeylere bakıyormuşsunuz izlenimi uyandırıyor.
Geçici Müze olduğu için mimari olarak eleştiremeyeceğim ama oldukça rahatsız edici bir detayı atlamak istemiyorum. Zemindeki kırmızı güvenlik bantları izleyicilerin eserlere fazla yaklaşmamaları için görsel bir sınır ancak daracık koridorlarda iki kişi geçtiği anda çizgiyi aşmamanız imkansız ve birden bire sessiz salonu alarm sesleri inletiyor. 🙂 Dikkat etmenizde fayda var.
Sergiyi gezerek uzun süredir kullanmadığım “kopist” (özellikle resim sanatında ünlü sanatçıların yapıtlarını aynen kopya eden fakat bunu sahtekarlık amacıyla yapmayan kişi” kelimesini anmış oldum. Birçok eserin altında orijinal çalışma ve kopya eser sahiplerinin isimleri yer alıyor.
Sergi 15 Şubat’ta başladı ve 15 Mart’a kadar İstanbul Modern ‘e girmeden soldaki Antrepo 5’te görebilirsiniz.
Yeni Binayı heyecanla bekliyorum!
İlk yorumu siz yazın!