Mühendisler olarak hep daha fazlasını yapmak, daha fazla bilgi edinmek isteriz. Şüphesiz ki bunun yolu okumaktır. Aslında bu listedeki kitaplar sadece mühendislik kitapları kategorisine girmiyor bence; özellikle bilim ve tekniğe ilgi duyan, sanayinin gelişimini merak eden herkesin okuması gereken kitaplar

Mühendislik Kitapları
Mühendislik Kitapları / Fotoğraf: Unsplash / T Steele

Mühendislik Kitapları

Tüfek, Mikrop ve Çelik, Jared Diamond

Yuval Noah Harari’nin dediği gibi, “büyük soruların ve büyük cevapların kitabı.” Bu kitapta insanlığın 13.000 yıllık tarihi anlatılıyor. İnsanlık tarihinin en can alıcı sorularına bilimsel kanıtlar ile yanıt veren ve bakış açınızı tamamen değiştirecek bir kitap.

Bu kitabı listenin ilk sırasına koydum çünkü kitabın sorgulama içgüdünüzü arttırabileceğini, birçok spekülatif cevabı olan sorulara bilimsel yanıt arayanlara ışık tutabileceğini düşünüyorum.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Zamanın Kısa Tarihi, Stephen Hawking

https://www.instagram.com/p/B29IlZvp5Yj/

Bu kitaplar arasında belki de en popüler olanı Zamanın Kısa Tarihi. Neden derseniz; Hawking kolay anlaşılır, günlük yaşamdan beslenen ve anlatısına mizah katan bir yazım anlayışına sahip. Uzay, zaman, evren ve kara delikler konusunda çok temel bilgiler veriyor. Sadece bir mühendis ya da fizikçinin değil, genel kültür anlamında herkesin okuması gereken bir kitap bence.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Dünyayı Değiştiren Makina, James P. Womack & Daniel T. Jones

Dünyayı Değiştiren Makina
Dünyayı Değiştiren Makina | Fotoğraf: theprepared.org/

Bu kitap, Japonların seri üretimden yalın üretime geçerek TPS (Toyota Production System) ile nasıl başarı elde ettiğini anlatıyor. İki MIT profesörünün yazdığı kitap, ilk otomobilden günümüz teknolojisine otomotiv sektörünü detaylı bir şekilde inceliyor. Aynı zamanda Japonların dünyanın otomotiv devlerine nasıl kafa tuttuğunun da altını çiziyor.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Zamanın Ötesindeki Deha: Tesla, Margaret Chene

Zamanın Ötesindeki Deha: Tesla
Zamanın Ötesindeki Deha: Tesla | Fotoğraf: Donanım Haber

Bilim ve teknik ile ilgili konular konuşulduğunda akla gelen ilk isimlerden biridir Tesla, şüphesiz. Kendisi sayesinde bugün ışıl ışıl aydınlanan kentlerde yaşıyoruz. Bu kitap, 20. yy’ın ilk yarısında yaptığı sayısız icat ile Tesla’nın hayatının, çalınan patentlerinin ve bilimsel çalışmalarının bir özeti niteliğinde. Dilinin biraz teknik olduğunu söyleyeyim, kitapta Tesla’nın daha çok bilimsel çalışmalarına odaklanılıyor. Tesla’nın hayat hikayesini ve kişiliğini merak edenler, aynı zamanda da neler yapmış öğreneyim diyenler için Marc Seifer’in “Nicola Tesla” adlı biyografisini de tavsiye ediyorum.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Hız, Dee Jacob & Jeff Cox & Suzan Bergland

Bu kitap, gerçek işletmelerden alınan veriler üzerine kaleme alınmış. Birçok işletmede iyileştirme prensibi olarak kullanılan Yalın Düşünce, Altı Sigma ve Kısıtlar teorilerini birleştirerek yazılmış. Kitaptaki bilgilerin ise okuyucuya hikayeleştirerek ve bir roman havasında aktarıldığını söyleyebilirim. Bu yüzden, bence hem okuması keyifli hem de bilgi aktarımı yüksek bir eser.

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Tom Hermans

İlginiz çekebilir: ArtsyMagger’dan Kitap Önerileri