Salonumuzun ortasına vuran güneş ile sesinin yükselmeye başladığı caz tınılarının dolunayın ışıkları ile blues’a dönüştüğü günlerimiz… Sabahtan akşama, işten spora, sevdiklerimizle vakit geçirdiğimiz sofralardan, uzun araba yolcuklarımıza kadar müzik, her zaman hayatımıza eşlik ediyor. O zaman mutluluklarımızda ve hatta üzüntülerimizde dahi hayatımızın arka planında çalarak her anımızı bir film sahnesindeymişiz gibi hissettiren müzik aletlerini bir yatırım seçeneğine dönüştürmeye ne dersiniz? Hadi başlayalım.

Müzik ve Yatırım | Fotoğraf: Samuel Sianipar

20. yüzyılın en iyi keman sanatçılarından biri olarak tanınan Yehudi Menuhin, müzik aletlerini vücudunun farklı bir uzvu olarak gördüğünü paylaşıyor. Başka diller, yaşanmışlıklar ve kültürler aracılığı ile var olduğumuz bu dünyada sanıyoruz ki müzik; zamanın ve fiziğin bütün sınırlarını ortadan kaldırarak iletişim kurmamıza yardımcı oluyor. Güne başlarken en az kahve kadar müziğe ihtiyaç duyanlar, bazen bir şarkının sözlerinde farkında dahi olmadığı bir duygunun uyandığını hissedenler için müziği, bir yatırım seçeneğine dönüştürmekten bahsediyoruz. Bugüne kadar satılan en pahalı kemandan müzik aleti piyasasının değerine, yatırım kararı alırken göz önünde bulundurulması gereken prensiplerden bu yatırımın nasıl bir parçası olabileceğimize kadar yatırım hakkında bütün detaylar aşağıda.

Müzik Aletleri ve Yatırım

Özellikle yatırımda portföyünü çeşitlendirmek isteyenlerin başvurabileceği müzik aletleri yatırımı; yatırım, sanat ve kişisel ilgi alanlarını birleştiren bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 2024 yılında müzik aletlerinin piyasa değerinin yalnızca Amerika’da 6 milyar doları bulacağı düşünülürken, global pazarda ise değerinin 47 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. Müzik aleti zanaatı ile uğraşan kişilere lüthiye denilirken 2014 yılında yapılan araştırma, İtalyan lüthiye Antonio Stradivari’nin imzasını taşıyan kemanın değerinin 45 milyon doları bulabileceğini ortaya koyuyor. 1716 yılında Antonio Stradivari tarafından yapılan “The Lady Blunt” isimli keman, açık artırmada 15,9 milyon dolara satılarak dünyanın en pahalı müzik aleti şeklinde tarihe geçti.

Müzik ve Yatırım | Fotoğraf: Yanna Zissiadou – unsplash.com

Söz konusu müzik aletlerinin değerini anlamak olduğunda bir yatırımcının göz önünde bulundurması gerekenler “tarihi” değerinin ötesinde karşımıza çıkıyor. Bir müzik aletinin kimin imzasını taşıdığı ve kimler tarafından çalındığı kadar günümüzdeki durumu, diğer koleksiyon sahipleri, müzisyenler ve yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edildiği de önem taşıyor. Bu noktada ise çoğu müzik aletinin “belirli bir kullanım” süresi olduğunu bilen yatırımcılar, doğrudan geçmişte üretilmiş bir müzik aletindense iyi koşullarda muhafaza edilmiş ve bir hikâyesi olan müzik aletlerine yöneliyor.

Sıklıkla yüksek bütçelerin konuşulduğu  müzik aletleri yatırımlarının tabii ki her bütçeye uygun seçenekleri de bulunuyor. Bu noktada ise bir yatırım kararı verirken isteklerinize, beklentilerinize ve bütçenize karşılık verebilen deneyimli uzmanlar ile çalışmak önem taşıyor.

Müzik Aletleri Yatırımı Seçenekleri

Ünlü Lüthiyeler Tarafından Üretilmiş Kemanlar

Müzik ve Yatırım | Brandon – unsplash.com

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi müzik aletlerine yatırım yapmak isteyen kişilerin, bu alanın terminolojisi hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Söz konusu müzik aletleri olduğunda bu aletlerin üreticilerinin kim olduğu önem taşıyor. Müzik aletlerinin yatırım dünyasında en fazla konuşulanlar ise sıklıkla kemanlar oluyor. Bu alanda 17 ile 18. yüzyıllar arasında yaşayan İtalyan lüthiye Antonio Stradivari ve 16 ile 17. yüzyıllar arasında yine İtalya’nın Cremona şehrinde yaşayan Amati ailesinin ürettiği kemanlar dikkat çekiyor. Bir müzik aletinin kim tarafından üretildiği kadar nerede üretildiği de önem taşırken Bergonzi, Guarneri gibi nesiller boyunca keman üreten diğer ünlü lüthiye ailelerin de Cremona şehrinde zanaatını gerçekleştirdiğini söylememiz gerekiyor.

Ünlü İsimler Tarafından Çalınan Gitarlar

Müzik ve Yatırım | Fotoğraf: Parker Coffman – unsplash.com

Müzik aletleri yatırımı üzerine araştırma yaptığınız zaman sıklıkla “Ünlü isimler tarafından çalınan gitarlar” başlığı ile karşılacağınızı söylememiz gerekiyor. 1766 yılında Londra’da kurulmasının ardından bütün dünyaya yayılan lüks açık artırma evinin başkanı Kerry Keane, önemli müzisyenler tarafından çalınan müzik aletlerinin değerinin yüksek olduğunu belirtiyor. Aynı açık artırma evinde değerinin yaklaşık 40 ile 60 bin dolar arası olacağı düşünülen Johnny Cash’in 1965 Fender Malibu gitarı 72 bin dolara, Eric Clapton tarafından çalınan Blackie isimli gitar ise 100 ile 150 bin dolarlık satış beklentisinin aksine 959 bin dolara satılıyor. Mayıs ayında ise The Beatles’ın efsanevi üyesi John Lennon’ın 50 yıldır kayıp olan gitarı, yine beklentinin çok üstünde rekor bir fiyatla 2,9 milyon dolara alıcı buldu.

Ünlü Piyano Markaları

Müzik ve Yatırım | Fotoğraf: Alan Liu

Söz konusu müzik aletleri yatırımı olduğunda kemanlar ve gitarların ardından piyanolar ve piyanoları üreten dünyaca ünlü markalar geliyor. Keman ve gitarların aksine taşınması zor olan piyanoların ne kadar önemli olduğunu ise birçok ünlü piyanistin dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirdikleri konserleri için kendi piyanolarını götürmek adına harcadıkları masraftan ve emekten görebilmemiz mümkün. Örneğin; İtalyan piyanist Arturo Benedetti Michelangeli, konserleri için piyanosunu taşıyor; taşıyamadığı durumlarda ise konserde kullanacağı piyanoya alışmak üzere en az bir hafta boyunca yalnızca o piyanoyu çalıyordu. Kanadalı caz piyanisti Oscar Peterson ise turneleri boyunca üç farklı piyano ile yola çıkıyordu. Dünyaca ünlü piyano markaları içerisinde ise Steinway & Sons, Bösendorfer, Sauter, Blüthner yer alıyor. Bir açık artırmada satılan en pahalı piyano ise Casablanca filminde As Time Goes By şarkısında kullanılan 1927 Kohler & Campbell’dir. Piyano, 2014 yılında yapılan bir açık artırmada 3,4 milyon dolara satılarak tarihe geçti.

Müzik Aletleri Yatırımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Müzik Aleti ve Yatırım | Fotoğraf: Julio Rionaldo

Her yatırım seçeneğinde olduğu gibi müzik aletlerine yapılan yatırımlarda da dikkat edilmesi gereken kurallar bulunuyor.

  1. Uzmanlar ile çalışın: Yatırım kararları verirken uzmanlar ile çalışmak her zaman önem taşıyor. Tutkularınızı ve hayattaki ilgi alanlarınızı bütçenize uygun yatırım seçeneklerine dönüştürdüğünüz zamanlarda bilen bir kişi ile çalışmak; potansiyel riskleri analiz edebilmek, piyasa dalgalanmalarından haberdar olmak ve ön yargıdan uzak kararlar verebilmek adına önem taşıyor.
  2. Piyasa hakkında bilgi edinin: Her yatırım seçeneğinin faaliyet gösterdiği sektöre göre dikkat edilmesi gereken prensipleri bulunuyor. Bu noktada aynı alana yatırım yapan kişilerin önem verdiği detayları ve sektörün dinamiklerini bilmek gerekiyor.
  3. Çeşitlendirmeye gidin: Yatırım kararları verirken portföyünüzü çeşitlendirmek, olası risklerden korunmak adına önem taşıyor.
  4. Müzik aletinin hikâyesi: Müzik aletlerine yatırım yaparken o müzik aletinin kim tarafından nerede üretildiği, kimler tarafından çalındığı önem taşıyor. Müzik aletlerine yatırım yapmadan önce o aletin geçmiş hikâyesini bilmek gerekiyor.
  5. Muhafaza koşulları: Uzun vadede müzik aletinden bir kazanç sağlayabilmeniz için yalnızca müzik aletini satın aldığınız zaman durumunun iyi olması değil; sizin de o müzik aletini doğru koşullarda saklayabilecek imkânınızın olması gerekiyor. Bu noktada ise yatırım uzmanlarına paralel olarak sizin için en uygun sigorta şirketleri ile de çalışabilirsiniz.

Hayattaki tutkularımızı birer yatırım seçeneğine dönüştürdüğümüz diğer yazılarımızda görüşmek üzere!

Müzik ve Yatırım yazımızda müzik aletleri yatırımı hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Sitemizdeki bütün içerikler bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. İçeriklerdeki bilgiler konusunda konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce bir uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz. Yatırım hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

***

UYARI NOTU:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yatırım yapmadan önce kendi risk ve getiri tercihlerinizi öğrenmeli ve her halükarda söz konusu faaliyetler için yetkili bir kuruluşu ile çalışmanızı ve diğer kaynaklardan faydalanmanızı öneririz. Zira sadece buradaki bilgilerle yatırım yolculuğunuza başlamanız beklediğiniz sonuçları doğurmayabilir. Beklentileriniz kapsamında bir getiri elde edemeyebileceğiniz gibi, risk algınızın üzerinde bir kayıp yaşayabilirsiniz. Buradaki yazılarda yer alan bilgiler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İşbu yazılardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan ve burada yer alan bilgiler dayanarak alınacak yatırım ya da benzeri kararların sonuçlarından Odea Bank A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir.

Kapak Fotoğrafı: Josh Hild – unsplash.com

İlginizi çekebilir: Odea’dan Hayat Tarzlarımıza Özel Yatırım Rehberi