

Neş'e Erdok: Son Dönem Eserlerine Bakış
Türk resminin önde gelen temsilcilerinden Neş’e Erdok’un son iki yıl içerisinde ürettiği yapıtlardan oluşan 37. kişisel sergisi,8 Mart’a dek Yapı Kredi Bomontiada GALERİ’de izleyicileriyle buluşuyor. Davet üzerine haberini aldığım bu sergiyi büyük bir heyecanla ziyaret ettim.

Prof. Neş’e Erdok, 1959-1963 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (İDGSA) Resim Bölümü’nde, Neşet Günal Atölyesi’nde eğitim almış. Ayrıca 1965-1966 yıllarında Madrid’de Escuela Central de Idiomas ve Escuela Diplomatica’da İspanyol Dili, Edebiyatı, Uygarlığı ve Sanat Tarihi üzerine çalışmalar yapmış bir isim.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne öğretim üyesi yetiştirilmek üzere 1967-1972 yılları arasında Fransa’ya gönderilen Erdok, Paris’te Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts’ta Prof. Chaplain Midy ve Prof. Pierre Matthey de l’Etang ile resim çalışmaları yapmış.
Ardından, 1972’de Türkiye’ye döndükten sonra İDGSA’da asistan olarak göreve başlamış ve Neşet Günal Atölyesi’nde çalışmış. 1981 yılında profesör unvanını almış ve 1990-2008 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev almış.
Erdok’un eserleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi ve ABD’deki Norton Simon Müzesi gibi birçok müze ve özel koleksiyonda sergilenmiş. Sanatçı, ayrıca yüzün üzerinde karma sergide yer almış ve birçok kişisel sergi açmış.
Figüratif resmin ustalarından biri olarak kabul edilen Neş’e Erdok, bu sergisinde olduğunu gibi eserlerinde çarpıcı ifadelerle insanları ve hayvanları tuvaline aktarıyor. Figürlerinde bazen normal insan boyutlarında, bazen de deformasyonlarla duygusal durumları ifade ediyor ve figür ile mekân arasında yakın bir bağ kuruyor.
Güncel sergisinde olduğu gibi çocuklar, hastalar, engelliler ve yaşlılar gibi toplumsal kesimleri sıklıkla resmeden sanatçı, desen çalışmalarına önem veriyor ve ışık-gölge, form-leke gibi kurallara bağlı kalıyor.
37. Kişisel Sergisinde de yarım asrı aşan aralıksız sanat üretiminin devamı niteliğindeki, Erdok’un zamanı kaydetmeye devam ettiği tuvaller, tanık olduklarını aktardığı bir günce olarak kaydettiği resimlerinde günlük yaşamdan portreleri ve Dünya’da yaşanan güncel toplumsal konuları ele alıyor.
Sergi, Bomontiada GALERİ’nin tarihi atmosferinde izleyicilerle buluşuyor. Sergi alanında cam zemin, alt kattaki yansımaları göstererek mekâna katmanlı bir his katarken mekânın tuğla duvarları ve modern sergileme düzeni, Erdok’un figüratif resimleriyle güçlü bir kontrast yaratıyor. Kaçırmamanızı tavsiye ederim!
Kapak Fotoğrafı: İlke Tulunay
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul Sergi Takvimi
İlk yorumu siz yazın!