Project Runway’i hatırlayanlardan mısınız? Netflix’in 2020’de ilk sezonu yayınlanan “Next in Fashion” isimli ‘reality şov’u da benzer şekilde umut vadeden moda tasarımcılarına kendilerini göstermeleri için platform sunuyor. Tan France ve Alexa Chung tarafından sunulan ve kazananının Güney Koreli tasarımcı Minju Kim olduğu ilk sezonun ardından iptal edildiği duyurulan Next in Fashion Mart ayında bu kez Tan France’ sunucu olarak Gigi Hadid’in eşlik etmesiyle geri döndü.

Next in Fashion Türkiye’de benzerini görmediğimiz bir moda programı çünkü ‘styling’ ve yarışmacılar arasındaki kaos yerine tasarımlar ve tasarımcıları zorlayacak ilgi çekici temalara odaklanıyor. Kazananın 200.000 dolar ve RenttheRunway.com’da kendi koleksiyonlarını sunma şansı yakaladığı yarışmada on iki tasarımcı her bir bölümde farklı bir konsepte kendi tasarımcı dokunuşlarını getirmeye çalışıyorlar. Konseptlerden bazıları ise şu şekilde: Çocukluk fotoğraflarından ilham alan tasarımlar, geri dönüşüm, kırmızı halı, Met Gala…

Moda reality şov’larına dair asıl heyecan verici olansa, bu denli kalabalık ve nepotizmin ön planda olduğu bir endüstride normal şartlarda kendini göstermesi zor olan genç tasarımcılar için bir platform yaratıyor olması. Buna ek olarak Next in Fashion yarışmacı seçimleri yapılırken çeşitliliği sağlamaya özen gösteriyor. Farklı etnik kökenlere sahip ve bu kültürlerden ilham alan tasarımcılar, LGBTQ+ kültüre yönelik ya da büyük bedenlere yönelik çalışılan tasarımcıları izliyoruz. Ek olarak her bölümde bir sürpriz jüri Gigi Hadid ve Tan France’a katılıyor. Böylece tasarımcılar çalışmalarını Vogue’un efsanevi editörlerinden Gabriella Karefa-Johnson ya da dev moda tasarımcılarından Donatella Versace gibi isimlere gösterme şansı buluyorlar.

Yarışmanın dikkat ettiği unsurlardan bir diğeriyse yarışmacı tercihlerinin program ismiyle uyumu. Yani şov gerçekten “modada bir sonraki adım” olabileceğini inandığı tasarımcılarla çalışmayı tercih ediyor. İlk sezonun kazananı Minju Kim’in ‘haute couture’e çocuksuluk taşıyan, Nordik ve Uzak Doğu anlayışını bir araya getiren tasarımları dönemin estetik anlayışını temsil ederken, ikinci sezonun kazananı Nigel Xavier içinde bulunduğumuz dönemin popüler kavramlarından besleniyor: y2K, patchwork, tie-dye ve thrifting!

Yeni sezonunda bu kavramlara yer açan Next in Fashion aslında Xavier ile birlikte risk de almış oluyor çünkü tasarımcının imzası olan patchwork seri üretim için ideal bir teknik değil. Öyle ki herhangi bir moda tasarımı eğitimi bulunmayan ve kullandığı tüm teknikleri kendi kendine öğrenen Nigel Xavier, Refinery29’a verdiği röportajda kendini böyle bir yarışmaya aitmiş gibi hissetmediğini söylüyor. Günün sonundaysa kendisine yarışmayı kazandıran ve RenttheRunway’de kendine yer bulan koleksiyonu Woodstock Festivali’nden ilham alarak dantel, kot ve örgü gibi tekstilleri bir araya getiriyor. Böylece moda yarışmalarında görmeye alıştığımız kalıpların dışına çıkarak FashionTok’vari dokunuşların yüksek modayla buluşabilmesine alan açmış oluyor!

Kapak Fotoğrafı: Next in Fashion

İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan Vivienne Westwood