Direniş Sineması: En İyi Orta Doğu Filmleri
Geçirdiğimiz zor günlerde, biraz umut ve biraz cesaret arıyor, yaşadığımız coğrafyadan ilham verici hikayelere ihtiyaç duyuyorsanız, sinemaya sığınmak bir çözüm olabilir! Hadi, direniş sineması filmlerinin ayrıntılarına bakalım!
Kiminde kadın yönetmenlerin cesur ve güçlü kadınları anlattığı, kiminde kitlelerin birlik olup düzene başkaldırdığı, kimindeyse yalnızca çekilebildiği için bile bir başkaldırı sayılabilecek hikayeler izleyeceğiniz bu Orta Doğu filmleri, birçok duyguyu içinde barındırıyor.
En İyi Ortadoğu Filmleri
Gaza mon amour | 2020, Arab & Tarzan Nasser
Çünkü bazen hayatta kalmak için hayatla dalga geçmek, aşka tutunmak gerekir. Gaza mon amour, denize açılması kısıtlanmış Filistinli balıkçılardan biri olan 60 yaşındaki Siham’ın ağlarına eski bir Apollo heykeli takılmasıyla başlıyor. Heykeli ele geçirmek isteyen otoriteler bir yana, heykelin kopan penisi Siham’ın özgüvenini arttırıp, platonik aşkına açılmak konusunda ona cesaret veriyor.
IMDb Puanı: 6.8/10
Capharnaüm (Capernaum) | 2018, Nadine Labaki
Çünkü bazen doğduğuna lanet edersin. Yokluk içinde büyüyen, sokaklarda yaşayan, ağır şartlarda çalışan ve nihayetinde vahşi bir suçla hapse atılan küçük Zain’in ebeveynlerine onu dünyaya getirdikleri için dava açtığı Capernaüm, son yılların en duygusal filmlerinden biri.
IMDb Puanı: 8.4/10
Tel Aviv on Fire | 2018, Sameh Zoabi
Çünkü “onlar” ve “biz”, bazen hiç tahmin edilmeyecek ortak noktalarda buluşur. Film, adını filmin içindeki kurgusal televizyon dizisinden alıyor. Her gün işe giderken İsrail-Filistin kontrol noktasından geçmek zorunda kalan bir senaryo danışmanı, sınır polisinin istekleri doğrultusunda senaryoyu değiştirerek işlerini kolaylaştırmaya çalışıyor.
IMDb Puanı: 6.7/10
Napadid Shodan (Disappearance) | 2017, Ali Asgari
Çünkü bazen canının değersiz olduğunu çok acı bir şekilde öğrenirsin. Ali Asgari’nin kendi kısa filminden uyarladığı ve tek gecede geçen bu film, İran’daki iki genç aşığın ilk kez cinsel ilişkiye girdikten sonra ortaya çıkan bir komplikasyon nedeniyle kanaması durmayan genç kadın için yardım arama çabasını konu alıyor. Evli olmadıkları, ebeveynleri yanlarında olmadığı ve ahlak kurallarına aykırı hareket ettikleri için hiçbir hastaneye kabul edilmeyen genç çiftin gerilimi, kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesini beyaz perdeye taşıyor.
IMDb Puanı: 6.7/10
L’insulte (The Insult) | 2017, Ziad Doueiri
Çünkü bazen ufak bir kıvılcım bile büyük yangınlar çıkarabilir. Lübnanlı bir Hıristiyan ve Filistin göçmeni bir Müslüman arasındaki küçük bir tartışmada edilen hakaret, Lübnan’a ilk Oscar adaylığını getiren bu filmde bir çığ gibi büyüyor ve ulusal bir meseleye dönüşüyor. Sonu ulusal televizyonlardan takip edilen bir davada sonuçlanan hakaret, Orta Doğu toplumlarının bir arada yaşama konusundaki sıkıntılarını ve tahammülsüzlüklerini ortaya koyan bu filme adını veriyor.
IMDb Puanı: 7.6/10
Sufot chol (Sand Storm) | 2016, Elite Zexer
Çünkü başka çareniz olmadığını, denemeden göremeyiz. Film, aşırı geleneksel ve aşırı dindar bir Bedevi köyünde yaşayan Layla’nın ailesine ve topluma başkaldırmaya karar verişini anlatıyor.
IMDb Puanı: 6.8/10
Eshtebak (Clash) | 2016, Mohamed Diab
Çünkü aynı güçlüklerle mücadele ederken ayrışmanın anlamsızlığını fark etmemiz lazım. Film, Mısır askeri darbesi sırasında aynı polis kamyonetine konularak göz altına alınan karşıt görüşlü insanların zorlu saatlerini konu alıyor.
IMDb Puanı: 7.5/10
Barakah Yoqabil Barakah (Barakah Meets Barakah) | 2016, Mahmoud Sabbaggh
Çünkü yasakları aşmak bazen mizahla ve sinemayla mümkün olabiliyor. Film, Suudi Arabistan kökenli bir romantik komedi olarak, orta sınıf bir genç adamla, zengin ve Instagram ünlüsü bir genç kadının aşkına odaklanıyor – odaklanmasına izin verildiği kadar.
IMDb Puanı: 6.2/10
Sonita | 2015, Rokhsareh Ghaemmaghami
Çünkü hayallerini gerçekleştirenler olduğunu bilmek bize güç veriyor. Belgesel, İran’da yaşayan Afgan bir kızın, onu evlenmek üzere bir adama “satmak” isteyen ailesine karşı çıkarak müzik yapmaya, eğitim almaya devam etmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor.
IMDb Puanı: 7.7/10
Nahid | 2015, Ida Panahandeh
Çünkü mutlu olmak için kuralları ve dayatmaları görmezden gelmek gerekebiliyor. Film, evini, oğlunu, işini, borçlarını, komşularını ve eski eşini bir arada idare etmeye çalışan ve tüm bu zorlukların arasında aşık olduğu adamla yeni bir ilişkiye başlamaya çalışan bir kadının hikayesinin anlatıldığı bir direniş sineması.
IMDb Puanı: 6.3/10
Al midan (The Square) | 2013, Jehane Noujaim
Çünkü meydanlarda birlik olduğumuz günleri hatırlamak iyi geliyor. En İyi Belgesel dalında Oscar adaylığı bulunan film, geçtiğimiz yıllarda Mısır’da yaşananları ve Tahrir Meydanı’nın önemini hatırlatıyor.
IMDb Puanı: 8.1/10
Omar | 2013, Hany Abu-Assad
Çünkü sonuçlar istediğimiz gibi olmasa bile umut etmek yaşamaya yardımcı oluyor. Film, Filistinli genç bir adamın hayallerine kavuşmak için bir muhbirlik görevini kabul etmesi sonucu yaşadığı bir direniş sineması filmi.
IMDb Puanı: 7.5/10
Wadjda | 2012, Haifaa Al-Mansour
Çünkü direnmek için bazen küçük bir çocuktan bile ilham alabiliriz. Film, hayalini kurduğu bisikleti satın alabilmek için Kur’an yarışmasına katılmaya karar veren Wadjda’nın hikayesini anlatıyor. Wadjda, bugüne kadar bir Suudi kadın yönetmen tarafından çekilen ilk film.
IMDb Puanı: 7.5/10
Et maintenant, on va où? (Where Do We Go Now) | 2011, Nadine Labaki
Çünkü bir arada yaşamayı öğrenmeye ihtiyacımız var. Film, bir arada yaşayıp giderken ülkedeki din temelli kutuplaşmalar nedeniyle kendi içerisinde çatışmaya başlayan, yarısı Müslüman yarısı Hristiyan bir köyün kadınlarının bu gidişe bir dur demek için birlik olmasını konu alıyor.
IMDb Puanı: 7.5/10
Bonus:
Timbuktu | 2014, Abderrahmane Sissako
Çünkü en temel haklara bile sahip olmadan yaşamak düşünülemez. Bir Batı Afrika ülkesinde çıkmasına rağmen, Orta Doğu ülkelerinin yaşadığı zorluklara ve sahne olduğu mücadelelere çok benzer bir hikaye anlatan Timbuktu, kendi halinde yaşayan bir ailenin sakin ve huzurlu yaşamlarına anlamsızca mücadele eden Cihatçılara karşı ayaklanmasını anlatıyor.
IMDb Puanı: 7.1/10
İlginizi çekebilir: Sinemagger’dan Film Önerileri
İlk yorumu siz yazın!