Otodidaktisizm: Kendi Kendini Eğitebilmek
Eğitim ve okul… Bu kavramları bir tutan yaygın algının yanlış olduğunu düşünüyorum. Ne yazık eğitim ve okul her zaman aynı anlama gelmeyebiliyor. Okul bizlere pek çok şey öğretebilir ama kendi eğitimimizden sorumlu olan aslında bizleriz. Kişinin kendi kendisini eğitebilmesi ise; Otodidaktisizm ya da Özeğitimcilik olarak tanımlanıyor. Peki nedir bu otodidaktisizm, gelin beraber bakalım.
Otodidaktisizm – Özeğitimcilik
Otodidaktisizm ya da özeğitimcilik kelime anlamıyla herhangi bir ustanın veya öğretmenin rehberliği olmadan kişinin kendisi tarafından gerçekleştirilen eğitim şekli… Kendi kendine entelektüel kapasitenin artırılması da diyebiliriz. Kişinin çalışacağı konuyu, materyalleri ve öğrenmeye ayıracağı süreyi seçebilmesi otodidaktisizmin öne çıkan noktaları arasında yer alıyor.
Otodidakt kişiler, eğitim kurumlarından bağımsız olarak düşünmeyi, öğrenmeyi, kendilerini geliştirmeyi ve bu yolda üretmeyi hedef olarak belirleyebilirler. Dünya üzerinde birçok önemli buluş ve katkılar otodidakt insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Örneğin, Leonardo da Vinci tarihte bilinen ilk ve en önemli otodidakt olarak kabul ediliyor.
Kendini geliştirmeye meraklı birinin az da olsa otodidakt özelliklerine sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni şeyler öğrenmek, hobiler edinmek ve sürekli araştırmak…
“İnsanı yetiştiren toplum ya da onun sözleşmeleri değil, insanın kendisidir.” Abu Baker Ibn Tufayl
Bireysel olarak öğrenme materyallerinin başında kitaplar yer alıyor. Kitapların bize sunduğu bilgi dünyasından kendimizi mahrum bıkmamalıyız. Okumayı, yeni şeyler öğrenmeyi bir tutku haline getirebiliriz. Kitapların yanı sıra diğer en büyük rehberimiz ise tabii ki internet. Google günümüzün her şeyi. Merak edilen her türlü bilgiye ulaşmak eskiye nazaran artık daha kolay. Böyle bir çağda ondan en verimli şekilde yararlanmamak pek akıllıca değil gibi! Sizce de öyle değil mi?
Hiçbir şey öğrenmeden geçirilen bir gündense, kendimize ufak da olsa hedefler koyabilir, bilgi edineceğimiz kaynaklar üzerine araştırmalar yapabiliriz. Okuma ve araştırma motivasyonumuzu kaybetmeyelim. Kısacası, okul da olalım öğretmen de…
Kapak Fotoğrafı: Josh Hild (pexels.com)
İlginizi Çekebilir: Başak Aydın’dan Alışkanlık Kazanma Rehberi
Bu tanımla ilk defa karşılaşıyorum ama gerçekten kendi kendine öğrenmek kadar yararlı bir şey yok. Hani bedenin gıdası ayrı ruhun gıdası ayrıdır ya işte beynin de gıdası öğrenmek. Dediğiniz gibi okuma ve araştırma motivasyonumuzu hiç kaybetmeyelim ki kendimizi yetiştirebilelim 🙂