Patara Antik Kenti: Tarihi ve Arkeolojik Bir Hazine
Pek çoğumuz 2020’nin Patara Yılı ilan edildiğini duymuşuzdur. Ben de bu yazımda meraklıları için Patara Antik Kenti’ni ve kıyısında bulunan Patara Plajı’nın eşsiz güzelliğini anlatmak istiyorum.
Likya: Teke Yarımadası’nı Kapsayan Antik Bölge
Likya, Teke Yarımadası’nı kapsayan ellinin üzerinde antik kentin bulunduğu bir bölge. Patara, Olympos, Phaselis, Apollonia, Sidyma, Lmyra, Myra, Sidyma, Simena bu kentler arasında en bilinenlerden birkaçı. Bölgenin en önemli özelliği ise tarihte bilinen ilk demokratik birliğin ve ilk meclis binasının burada kurulmuş olması. Birazdan detaylarını okuyacağınız Patara Antik Kenti ise bölgenin başkenti ve toplantılar da işte bu kentte bulunan meclis binasında yapılıyor.
Patara Antik Kenti
Tarihi
Patara M.Ö. 2.yy başlarında Seleukos Krallığı tarafından kontrol ediliyor. Daha sonra ise Roma egemenliğine geçen kent, M.S. 43 yılında Roma eyaleti oluyor. 1988 yılından beri kazıların devam etmekte olduğu bölge, Hıristiyanlık için büyük önem taşıyor. ”Noel Baba” olarak bilinen Saint Nicholas’ın burada dünyaya geldiği ve Aziz Paul’un Roma’ya gitmek için burada bulunan limandan gemiye bindiği biliniyor. Kentte bulunan tiyatro ve meclis binası gibi önemli yapılar ise Helenistik Dönem’in izlerini taşıyor.
Patara Limanı’nın zamanla kumla dolması, kentin önemini kaybetmesine sebep oluyor. Limanla birlikte kentte bulunan bazı yapılar da kumla örtülüyor. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda ise bu yapılar kum örtüsü altından iyi korunmuş vaziyette ortaya çıkıyor.
Antik Kente Ulaşım
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş Köyü sınırlarında bulunan antik kente ulaşım oldukça kolay. Antalya’dan Kalkan’a ulaştıktan sonra Gelemiş Köyü’ne gitmeniz gerekiyor. Köye ulaştıktan sonra ise kısa süren bir yürüyüşün ardından Patara’ya ulaşmış oluyorsunuz. (Ek olarak Kaş ve Kalkan’ dan buraya giden dolmuşlar da mevcut.) Biz otobüs yolculuğunu tercih ederek ulaşım sağladık ve hiç zorlanmadık. Dilerseniz Fethiye-Kaş arası otobüs güzergahını kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. Antik Kente müze kartınızla ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.
Patara Antik Kenti’nde Yapılar
Kente girişte sizi, yukarıda gördüğünüz görkemli yapı karşılıyor. İlerlediğinizde batıda kalan tepede Nekropolis alanını göreceksiniz. Bu alan, Likya tipi lahitlerin bulunduğu antik mezarlık. Antik kentin en güneyinde ise Kurşunlu Tepesi bulunuyor ve antik tiyatro bu tepenin yamacında. Kenti geniş açıyla ve bütünüyle görebileceğiniz bu tepenin manzarası ise mükemmel. Fotoğraflamak isteyeceğiniz anılar için bu tepe size oldukça güzel manzaralar sunuyor.
Kurşunlu Tepesi’nde Antik Tiyatro dışında Korinth Tapınağı’nı, Vespasian Hamamı’nı, ana caddeyi, tahıl ambarını ve sular altında kalan limanı görebilirsiniz. Tiyatronun kuzeyinde ise yukarıda da bahsetmiş olduğum meclis binasının restore edilmiş hali bulunuyor.
Buradaki bir diğer önemli yapı ise ‘deniz feneri’. Dünyada var olan en eski deniz feneri olma özelliğine sahip bu fener, 2000 yıllık ve hala ayakta. Onarım projesi ile gündemde olan deniz fenerinin en önemli özelliği ise kendi orijinal malzemesiyle (taşlarıyla) onarılabilecek tek deniz feneri olması.
Patara Plajı
Türkiye’nin en uzun plajlarından biri olan Patara Plajı, 08:00-20:00 saatleri arasında kullanılabiliyor. Bunun nedeni ise caretta carettaların doğal yaşam alanını korumak. Plaj, Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından korunuyor. Denize girmenin yanı sıra uzun, keyifli ve sakin bir yürüyüş yapmak isterseniz bahar aylarını tercih etmenizi öneririm (yazın çok daha kalabalık oluyor) Plajın ince kumunda nadir görülen bir tür olan kum zambağı yetişiyor. Kullanım saatleri dışında plaja girmek, caretta carettaların yumurtlama alanını kullanmak, ateş yakmak, gürültü ve rahatsız edici her faaliyet yasak.
Kum Tepeleri
Antik kentte bahsetmek istediğim son yer ise kum tepeleri. Doğal oluşum olan bu tepeler size ufak bir çöl yürüyüşü deneyimi yaşatıyor. Gün batımını keyifle izleyebileceğiniz eşsiz manzarası olan bu tepeler, güzel fotoğraf kareleri yakalamak isteyenleri de oldukça memnun edecektir. Bu güzel kenti en yakın zamanda ziyaret etmeniz dileğiyle!
Kapak Fotoğrafı: kulturportali.gov.tr
İlginizi çekebilir: Wander Magger’dan Ege ve Akdeniz’de Antik Kentler
İlk yorumu siz yazın!