Pelin Esmer: Türkiye Sinemasına Yeni Bir Soluk
11’e 10 Kala, Gözetleme Kulesi ve İşe Yarar Bir Şey gibi filmleriyle Türkiye sinemasına yeni bir soluk katan Pelin Esmer, birbirini tamamlayan filmleri, hayatları kesişen karakterleri ve sinema diliyle izleyicisini etkilemeye devam ediyor.
Pelin Esmer kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi‘nde sosyoloji eğitimini tamamladıktan sonra sinemaya yönelen, 1972 doğumlu yönetmen, senarist ve yapıcı Pelin Esmer, günümüz Türkiye sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri. Sinemaya adım attığı, Yavuz Özkan’ın Z1 Film Atölyesi’ne katıldıktan sonra, Özkan’ın Bir Erkeğin Anatomisi (1997) filminde kamera arkası ekipte yer aldı; kamera arkası deneyimini yardımcı yönetmenliğini üstlendiği Cumhuriyet (1998) ve Gönlümdeki Köşk Olmasa (2002) gibi filmlerle sürdürdü. 2000’lerin başından itibaren hem belgesel hem kurmaca, kısa, orta ve uzun metrajlı filmleriyle sağlam bir kariyer inşa etti. Pelin Esmer’in sineması, birbirleriyle olan ilişkileri ile gelişen, birbirlerini tamamlayan filmler olarak karşımıza çıkıyor; tıpkı filmlerineki karakterleri gibi…
İlginizi çekebilir: Türkiye sinemasında kadın yönetmenler…
Pelin Esmer Filmleri
Oyun (2005) ve Kraliçe Lear (2019)
2000’lerin başındayız. Pelin Esmer, Torosların arasındaki Arslanköy’deki dokuz kadının, kendi hayatları üzerine bir tiyatro oyunu yazdıklarını ve oynayacaklarını öğreniyor. Bunun Anadolu’daki kadın dayanışması ve hareketi, yaratıcılık ve sanatın engel tanımazlığı üzerine önemli bir olay olduğunu düşünen yönetmen, harekete geçiyor ve süreci belgelemek üzere Arslanköy’e varıyor. Günlük hayatlarındaki iş ve görevlerinin ağırlığını hafifletmek için tiyatroyu bir araç olarak gören Behiye, Cennet, Fatma F., Fatma K., Nesime, Saniye, Ümmü, Ümmüye ve Zeynep’in bu girişimi, “Kadının Feryadı!” adlı oyunları ve bu yaratıcı süreçteki dönüşümleri, kurmaca ve belgesel arasında gidip gelen, orta metrajlı Oyun filmiyle belgeleniyor. Esmer, 14 yıl sonra Arslanköylü kadınlarla yeniden buluşuyor; bu kez uzun metrajlı bir belgesel olan Kraliçe Lear için. Tiyatroyu hayatlarından çıkarmayan Arslanköylü kadınlar, Shakespeare klasiği Kral Lear‘ı, Doğu Akdeniz’in dağ köylerini kapsayan bir turneyle tekrar tekrar yorumluyor, kendi üsluplarıyla Kraliçe Lear’a dönüştürüyorlar. İki filme sığmayan bu kocaman hikayeyi de, Arslanköylü kadınları da çok seveceksiniz!
IMDb Puanı: 7.8/10 IMDb Puanı: 7.4/10
İşe Yarar Bir Şey (2017)
İşe Yarar Bir Şey‘in Pelin Esmer sinemasının ilk yirmi yılının zirvesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Lise arkadaşlarıyla buluşmak için İzmir trenine binen şair Leyla’nın yolları önce genç hemşire Canan’la, ardından dertli bir bekleyişteki Yavuz ile kesişiyor. Yönetmenin Barış Bıçakçı ile yazdığı, edebiyat ve ölüm üzerine bu senaryo, Başak Köklükaya, Öykü Karayel ve Yiğit Özşener‘in oyunculuklarıyla, Gökhan Tiryaki‘nin görüntüleriyle unutamayacağınız bir sinema deneyimine dönüşüyor.
IMDb Puanı: 7.8/10
Gözetleme Kulesi (2012)
Pelin Esmer‘in ikinci uzun metrajlı filmi Gözetleme Kulesi, ıssız bir ormanın tepesindeki yangın gözetleme kulesinde yolları kesişen iki yalnız insanın hikayelerini anlatıyor. Gözetleme kulesinin bekçiliğine atanan Nihat (Olgun Şimşek) ve kendini otoyol kenarındaki bir gara zor atmış olan Seher (Nilay Erdönmez). Kesişen hayatları sinemasında sıkça işleyeceği netleşmeye başlayan Esmer’in bu filmiyle, iki insanın birbirini iyileştirmesine tanık olun.
IMDb Puanı: 7.1/10
Koleksiyoncu (2002) ve 11’e 10 Kala (2009)
Pelin Esmer’in üçüncü kısa filmi ve ilk belgesel filmi olan Koleksiyoncu, yönetmenin öz amcası Mithat Esmer‘in bir portresini çiziyor. Çocukluğundan beri ilginç bulduğu her nesnenin koleksiyonunu yapan Mithat Bey, hayatının merkezine koyduğu koleksiyonculuğun peşinden, yeni parçaların izinden İstanbul’u köşe bucak dolaşmaktan kendini alıkoymuyor. Birçok ulusal ve uluslararası festivalde ilgiyle karşılanan, 3. Roma Bağımsız Film Festivali’nden En İyi Belgesel Film ödülü kazanan Koleksiyoncu‘nun başarısının ardından film, 11’e 10 Kala adıyla Pelin Esmer‘in ilk uzun metraj kurmaca filmine evriliyor. Yine Mithat Esmer ile, onun evinde çekilen filmde koleksiyoner Mithat Bey’in ve apartman görevlisi Ali’nin apartmanın yıkılması gündeme gelince değişen yaşamlarını izliyoruz. Mithat Esmer‘e Nejat İşler, Tayanç Ayaydın ve Laçin Ceylan‘ın eşlik ettiği film, bizi kurgudan daha ilginç bu karakterle bir kez daha buluşturuyor.
İlk yorumu siz yazın!