Gıdalar ve yeme içme üzerine, “Bunu da nereden çıkarmışlar yahu, her besin maddesinin günü mü olurmuş” dediğimiz pek çok özel gün var. Kahve günü, çikolata günü gibi tüm dünyada yaygınlaşmış günlerin dışında, evde ekmek yapma günü, balkabaklı pie günü gibi onlarca gün sayabilirim sizlere. Ben bu yazımda gelenekselleşmiş ve Güney Kore’de resmi olarak özel gün seçilmiş “Pepero Günü” üzerine konuşmak istiyorum.

Pepero Günü
Pepero Günü | Fotoğraf: Unsplash/@merittthomas

Pepero Günü, Güney Kore’de resmi olarak kabul edilen ve her yıl 11 Kasım’da kutlanan özel bir gün. 14 Şubat gibi geleneksel hale gelmiş Pepero Günü’nde insanlar sevdiklerine peperolar hediye ederek sevgilerini gösteriyor ve minnetlerini sunuyorlar.

Aranızda pepero’yu bilenler olduğu gibi “Pepero’da neymiş?” diyenler elbette olabilir. Pepero uzun ve ince, çikolata kaplı çubuk krakerler. Evet, tıpkı hemen aklınıza gelen Biscolata Stix gibi, doğru! Üzeri çikolata kaplı bu çubuklar Güney Kore’nin en yaygın ve en sevilen atıştırmalık ürünlerinden biri. Hatta online olarak en çok satışı yapılan gıda malzemesi de pepero olabilir!

Pepero Nedir?

Pepero
Pepero | Fotoğraf Kaynağı: Unsplash/@americanheritagechocolate

Pepero’nun ülkede ilk ortaya çıktığı zamanlara döneceksek hemen tarihlerimizi 80’lere saralım. Lotte isimli marka, Japonların sevilen Pocky’sinin aynısını Güney Kore’de satışa sunmak istiyorlar ve Glico markasıyla tartışmayı göze alarak çikolata kaplı uzun ince çubukları Güney Kore’ye “pepero” adında tanıtıyorlar. Glico tabi bu pepero’ların, 1966’da kendilerinin piyasaya sürdüğü Pocky’lerin kopyası olduğunu söyleyerek Lotte’yi durdurmak istiyor. Pocky’nin Güney Kore’de satışı olmaması üzerine Lotte davalık olmadan, bu durumdan kolayca yırtıp pepero’larını ülke içinde satmaya başlıyor.

Pepero’lar satışa sunuldu da bu Pepero Günü de nereden çıktı değil mi? Hikaye midir, gerçek midir bilinmez, söylentiye göre Busan’da liseli kız öğrenciler “zayıf kalmak için” birbirleriyle Pepero kutuları takas ediyorlar, “Biraz kilo verelim” diye kikirdeyerek. Korelilerin “zayıf beden” takıntısını biliyor olmanız muhtemel. İşte tam da bu takıntıyı fırsat bilen Lotte pazarlama ekibinin kafalarında ampuller yanıyor ve 11.11’de Pepero Günü kutlayalım diyorlar. Müthiş bir pazarlama taktiği!

Pepero Günü

Pepero Günü
Pepero Günü | Fotoğraf: YouTube / Kwon’s Corner

11 Kasım’da kutlanan Pepero Günü, 1997’de Güney Kore’de resmi olarak özel gün dahi kabul edilmiş. Pepero’lar nasıl güzel yaygınlaşmış ülkede, bir düşünün! Pepero satışları öyle bir artıyor ki, Lotte’nin yıllık satışlarının %50’si bugünde gerçekleşiyor. Japon marka Glico “Siz bizim fikrimi çaldıysanız, biz de sizinkini alırız” diyerek, onlar da 1999’da Japonya’da Pocky Day ilan ediyor.

Pepero Günü’nün ardında “zayıf beden tutkusu” yatan liseli kız öğrenciler mi yatıyor, kökenini net olarak bilmesek de, pepero’ların uzun ve ince oluşları 11.11’e yakıştıranlar da yok değil. Uzun ve zayıf olmak için 11 Kasım’da saat tam 11.11’de ve gece 23.11’de pepero yenmesi gibi bir batıl inanç dahi var Güney Kore’de.

Artık günümüzde -aslında olması gerektiği gibi- “beden olumlama” ile zayıflık takıntısı insanların kafalarından kalkmaya başlasa da, Güney Kore’de Pepero Günü’nde kişiler birbirlerine pepero ikram ederken “Pepero gibi zayıf ve ince ol.” demeye devam ediyor. Tabi uzun ve ince olmanın ötesinde, bu özel gün bir sevgi gösterme günü haline geliyor.

Çeşit Çeşit Peperolar

Pepero
Pepero | Fotoğraf: Pinterest

11 Kasım’da kutlanan bu özel gün, Paskalya dışında en çok çikolata satılan gün olarak biliniyor Güney Kore’de. Çeşitli ambalajlar, paketler ve özel üretimler ile pek çok farklı çeşitte sunuluyor çikolatalı çubuklar. Pepero Günü’ne özel olarak fırınla pepero benzeri uzun ekmekleri çikolata ile kaplayıp satışa sunuyor, butik çikolatacılar özel üretim peperolar hazırlıyor, çeşitli markalar özel üretim hediye setleri çıkarıyor.

Farklı çeşitleri olan peperoların en yaygını 1983’te üretilen orijinal çikolata kaplı olan ilk versiyonu. Tabii zaman içinde klasik peperolar çeşitleniyor; bademlisinden fıstıklısına, çileklisinden kavunlu ve peynirli olana kadar çeşit çeşit peperolar çıkarıyorlar. Bir de “nude” olarak satılanlar var; içi çikolata dışı sadece kraker. Lotte markasında şu anda 8 farklı çeşit pepero var.

Pepero Günü’nde Ne Yapılıyor?

Pepero
Pepero | Fotoğraf: inspiremekorea.com

Eğer 11 Kasım tarihinde Kore’de iseniz, yaşadınız! Siz de hediye verme geleneğine katılabilir, birilerine bir kutu pepero hediye edebilirsiniz. Kim bilir, belki size de bir kutu pepero geliverir… İnsanların sevdiklerine lezzetli atıştırmalıklar verdiği Pepero Günü’ne Güney Kore’de her yaştan insan katılıyor. Kime pepero verebileceğin konusunda bir kısıtlama yok. Pepero yalnızca romantizm sembolü değil, arkadaşlığın da bir sembolü. Yalnızca çiftler birbirlerine değil, arkadaşlar, aile üyeleri, iş arkadaşlarına da pepero verilebilir! Önemli olan pepero’ları paylaşırken sunulan iyi niyet.

Pepero’ların her yaş grubunda paylaşım şekli farklı. İlkokulda çocuklar öğretmenlerine ve aile üyelerine minnetlerini sunarken, gençler “açılmak istediği” kişiye aşkını itiraf etmek için bir fırsat günü olarak görüyor olabilir veya gizemli olarak komşularının kapı önlerine veya iş arkadaşlarının masalarına isimsiz olarak bırakılabilir. Önemli olan birilerini mutlu etmek!

Güney Kore’de Pepero Günü’nü eleştirenler de var. Hem de “daha uzun ve ince olma” yolunda çıkan orijinalliğini yitirdiği için! Pepero için sağlıksız bir hediyelik diyerek “daha sağlıklı ve fit kalmayı” sağlayan pirinç keklerinden “Garaetteok Günü” kutluyor bu kişiler. Garaetteok, uzun beyaz tteok çubukları yani uzun pirinç kekleri.

Evde Pepero

Peperoyu seven sever, sevmeyen sevmez tabii ama Güney Kore kültürünün popülerleşmesi ve Dünya’nın farklı noktalarına yayılmasıyla Pepero Günü geleneği de farklı kıtalara yayılmış bir gelenek. Sonuçta çikolatalı şekerleme ikram etmekten güzel ne olabilir, değil mi? Eğer siz de 11 Kasım’da Koreli arkadaş grupları gibi evinizde keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız benden size bir tavsiye: Erittiğiniz çikolatayı kocaman bir kaseye doldurup masanızın ortasına yerleştirin, sade sticklerinizi çikolatalara bandırarak çeşitli süslemeler ile (pasta ve kurabiye süsleri, parçalanmış fındık, fıstık vs. aklınıza ne gelirse) süsleyerek arkadaş grubunuz veya aileniz ile afiyetle yiyin!

youtube play youtube play

Evinizde nefis ev yapımı peperolar hazırlamak ve sevdiklerinizle paylaşmak için Şef Kwon’un stick’lerini siz de deneyebilirsiniz. 

Pepero – Gerekli Malzemeler

  • 160 gr tereyağ
  • 40 gr badem tozu
  • 1 yumurta
  • 90-120 gr pudra şekeri
  • 270 gr tam buğday unu
  • Sevdiğiniz kuruyemişler
  • Süslemeler ve tercihinize bağlı sos
pepero3
Pepero | Fotoğraf Kaynağı: YouTube / Kwon’s Corner

Pepero – Hamuru Hazırlanması

  • Tereyağını yumuşatıp badem tozunu ekleyerek karıştırın.
  • Sırasıyla yumurtayı ve pudra şekerini ekleyip karıştırın.
  • En son buğday ununu da ekleyip karıştırın. 
  • Streç serili yüzeye hamuru yayarak 1 cm kalınlığında açın. Sonrasında streç filmle kaplayarak buzdolabında 30 dakika bekleyin.
  • Soğuyan hamuru 1 cm genişliğinde kesin.
  • Stick’leri fırına atmadan önce yağlayın ve 170 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.

Pepero – Süsleme

  • Soslarınızı (çikolata sos, beyaz sos vb.) buzdolabı poşeti veya krema poşetlerine doldurun. 
  • Stick’lerinizi soslara bandırıp üzerini istediğiniz süslemelerle dekore edin.

Pepero Günü uzun ve zayıf olmak için mi kutlanıyor, yoksa iyi dilekler sunmak için mi? Veya yalnızca aşkını itiraf etmek? Siz de hangi sebeple olursa olsun şu soğuk günlerde sımsıcak mis kokulu kahveniz eşliğinde hazırladığınız ev yapımı peperoların tadını çıkarın! (Üşengeçler hazır paket ürünlerle de idare de idare edebilir. 🙂 )

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@americanheritagechocolate

İlginizi çekebilir: Öyküm Kütük’ten Sachertorte