Pera: Tarih, Sanat, Lezzet ve Müziğin Buluştuğu Nokta
Muhteşem bir rotayla karşınızdayız: Meşrutiyet Caddesi ve Pera! Cafe-restoranlardan müzelere, çiçekçilerden gece mekanlarına birbirinden farklı konseptleriyle, her gelişinde bambaşka deneyimler yaşatıyor insana. Yoğun bir geçmişe sahip olduğundan mıdır, şu anki dinamikliğinden mi bilinmez, Meşrutiyet Caddesi’nde, sonsuz bir çeşitliliğin içinde buluyorsunuz kendinizi. Düşünün, İstanbul’un en önemli yapılarından Pera Palas bu caddede. İstanbul en güzel manzaralarından birini bu cadde üzerinden gözlemleyebiliyorsunuz. Peki gidince, Meşrutiyet Caddesi’ne gittiğiniz zaman neler mi yapabilirsiniz? Bunları sizin için bu yazıda toparladık. Keyifli okumalar!
Pera’da Gezilecek Yerler
Pera Müzesi Konum
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın 2005’te eski Bristol Oteli binasında açtığı Pera Müzesi, bugün, hepimizin bildiği üzere birçok farklı alanda kültür ve sanat yaşamını zenginleştiren programlar ve etkinlikler sunan bir kurum. 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından yapılan binası, bir otel olarak tasarlansa da 2005’te cephesi korunarak renove edilmiş ve 13 yılı geride bırakan Pera Müzesi’ne dönüşmüş. Müzede “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarının sergilenmesinin yanı sıra sanatın farklı alanlarında süreli sergiler ve Pera Eğitim’in eğitim programları da düzenleniyor. Müzede 13 Aralık’ta başlayacak olan Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorgulayacak. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sunacak. Takipte kalın.
İstanbul Modern Konum
İstanbul Modern’in modern ve çağdaş sanat alanlarında sergilediği sayısız eseri inceleyip de hayran kalmamak, ilhamla dolmamak elde değil. Bildiğiniz üzere Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş müzelerinden biri olan İstanbul Modern, Karaköy bölgesindeki yeni binası tamamlanana kadar Meşrutiyet Caddesi’ne misafir olarak geldi. Mayıs 2018’de Alexandre Vallaury imzasını taşıyan Union Française binasına taşınmıştı. 19. yüzyılın sonunda Fransızlar için lokal olarak inşa edilmiş olan bina İstanbul Modern ziyaretçileri için 6 kata dağılmış bir yerleşim ile kurgulandı. İstanbul Modern, yeni binasında da, sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, kafe ve mağazasıyla kültür ve sanatın merkezlerinden olmayı başarıyor. İstanbul Modern’de Her ay özgün gösterim programları hazırlanıyor; perşembe, cumartesi ve pazar günleri bizlerle buluşturuluyor. Gösterilen filmler, dünya ve Türkiye sinema tarihinden özenle ve müzede gerçekleşen sergilere paralel olarak seçiliyor.
İstanbul Modern’in güncel sergilerinden biri olan, günümüz heykel sanatının önemli isimlerinden Anthony Cragg’in eserlerini bulabileceğiniz ve 20 Ocak’a kadar devam eden “Anthony Cragg: İnsan Doğası” adlı sergiyi gezmeyi unutmayın, gelecek sergiler için ise sitesini takipte kalın!
İlginizi çekebilir: “İstanbul Müzeleri: Keşfetmeniz Gereken 20 Müze”
Adahan Cachi Lokanta Bar Konum
Cachi Lokanta Bar, Adahan Otel’in özellikle terası aklınızı başınızdan alacak lokantası. Mekanda fazlasıyla özen gösterilen bir nokta var: servis edilen tüm yemekler tamamen organik ve doğal; onların tanımıyla “ev işi”. Yemekler Ayvalık/Gömeç’ten gelen Seletepe zeytinyağı kullanılarak yapılıyor, kullandıkları domates salçasının ise hiçbir katkı maddesi içermiyor olmasına özellikle dikkat ediyorlar. Peynirlerin tümü Ezine, Antakya gibi üretim yerlerinden gelirken, reçellerin tümünü kendileri yapıyorlar. Kısacası burası size evinizin sıcaklığını ve doğallığını aratmayacak nitelikte. Manzarasından bahsetmiyoruz bile! Terasına çıktığınızda uçsuz bucaksız deniz manzarasıyla karşı karşıya kalıyor, kelimelerin kifayetsiz kaldığı o ender anları deneyimliyorsunuz. Keyifli zaman geçirmek, nefes kesen bir manzaraya karşı leziz bir yemek keyfini yaşamak için Cachi Lokanta Bar’a mutlaka uğrayın.
Aheste Restoran, Misela, Comedus ve Baylo
Türk ve Ortadoğu mutfağı mezeleri dendi mi akan sular durur, yollar Aheste’ye çıkar! Sürekli değişen ve yenilenen mezeleri, güleryüzlü ve ilgili çalışanlarıyla öyle bir yoğun ilgi var ki Aheste’ye, hafta içi de olsa mutlaka önceden rezervasyon yapmayı unutmayın. Oturun masanıza; bir yandan sokakta gelen geçeni seyrederken, bir yandan da iyi yemeğin ve kaliteli atmosferin tadını çıkarın.
Misela Konum
Aheste’nin hemen yanında muhteşem bir mağaza önerimiz var: Misela! Misela, İstanbul’un renk ve dokusuyla New York’un modern tarzını harmanlayarak özgün çantalar yaratan Serra Türker’in mağazası. Türker; tarzı olan ve üreten kadınlardan ilham alarak ortaya çıkardığı zamansız tasarımlarını burada sergiliyor. Egzotik piton derilerinden kanvas kumaşlara kadar çeşitli malzemeden oluşan, farklı renk ve dokularda, birbirinden güzel çantalara göz atmak için Misela’ya mutlaka uğrayın!
Comedus Konum
Misela’dan çıkıp sağınıza döndüyseniz, birkaç adım attıktan sonra Comedus’tasınız. Comedus, sayısız kaliteli çeşide sahip bir şarküteri. Adeta bir peynir cenneti; isliden gravyere, çeçilden tuluma her çeşit peyniri burada bulabileceğiniz gibi, satın alma işleminiz devam ederken almayı düşündüğünüz diğer peynirlerin tadına bakabilirsiniz. Comedus yalnızca peynirleriyle değil; zengin şarap seçkisi, füme etleri, başarılı zeytin ve zeytinyağları da biliniyor. Hafta içi satılan sandviçleri dillere destan olan ve “İyi Gıda” mottosu ile ilerleyen Comedus kapısından mutlaka adımınızı atmanız gereken yerlerden.
Pera Thai Konum
Taylandlı aşçıların hazırladığı bir lezzet şölenine ne dersiniz? Pera Thai, 2001 yılındandan beri Tayland mutfağının klasik lezzetlerini sizlere sunuyor. Aynı zamanda Thai Select ödülünün de sahibi olan mekanın sade ve şık atmosferinde güzel bir yemek keyfi yapabilir, geleneksel Tayland lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. Özellikle ev yapımı körileri denemeyi unutmayın, şimdiden afiyet olsun!
Constantia Pera Konum
Birbirinden güzel, rengarenk çiçekler ve mis gibi kokuları… Bir sonraki durak: Constantia Pera! İçeriye girdiğinizde yemyeşil duvarlar ve içinizi açan bir iç dekorasyon ile karşılaşıyorsunuz. Pera Palace Hotel’in tam karşısında yer alan ve yaklaşık 3 aydır açık olan bu mekanda yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilir, hayal dünyanızı süsleyen buketlere sahip olabilirsiniz. Bir çiçek alma niyetiniz yoksa da, yalnızca buranın mutluluk veren havasını solumak için uğramalısınız Constantia Pera’ya!
Instagram: @constantiapera
Baylo Konum
Zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığınız, dans etmekten ayaklarınızı hissetmediğiniz mekanları özlemediniz mi? İşte Baylo, tam da böyle bir yer! Baylo’nun her Perşembe, Cuma ve Cumartesi gecesi gerçekleşen DJ performansları ile müziğin tadına varabilir, yalnızca hafta sonu değil; gelenekselleşen “Baylo Haftaiçisi” programı sayesinde her Çarşamba sevdiğiniz 90’lar Türkçe Pop şarkıları eşliğinde eğlenceye doyabilirsiniz. Bu keyifli mekanın leziz kokteyllerini de denemeyi unutmayın!
Mikla Konum
Meşrutiyet Caddesi’nde, Marmara Pera’nın teras katında nefis bir manzaraya sahip Mikla, yemek tutkunlarına adeta bir Michelin kalitesi sunuyor. Mehmet Gürs’ün 2005’te açtığı Mikla, 2018’in The World’s 50 Best Restaurants listesinde ilk 50 restoranın arasında 44. sıraya yerleşerek, ülkemizi temsil ediyor. Standartların oldukça üzerinde bir lezzet deneyimi yaşamak istiyorsanız, her yönüyle kusursuz bu restoranı mutlaka gidilecekler-listenize almalısınız.
Kapri Sanat Aydınlatma ve Restorasyon Konum
Kapri Sanat Aydınlatma ve Restorasyon, geçmişi 1950’lere uzanan, Pera’da ise 1998’den beri var olan bir yer. Müthiş de bir çeşitliliğe sahip! İçeri adımınızı attığınız anda antika avizelerle çevrili bir halde buluyor, hemen yanda ise ustaların atölyelerinde nasıl çalıştığını izleme fırsatı buluyorsunuz. Bir şey satın almayacaksanız bile, Kapri’nin 90 yaşlarındaki sahibiyle buranın geçmişi hakkında sohbet etmek sandığınızdan çok daha keyifli olacak.
Meşrutiyet Caddesi ve Pera bölgesi yukarıda bahsettiklerimizden çok daha fazlası… Meşrutiyet Caddesi’nde yürürken Baylo’nun karşısında göreceğiniz Şimal Merdivenler’inde oturup iki dakikalık bir mola vermeye ne dersiniz? Bu caddenin geçmişten gelen derin sesini ve dinamikliğini anında fark edeceksiniz.
İlginizi çekebilir: Çukurcuma Rehberi: Beyoğlu’nun Gözdesinden Keşif Notları
İlk yorumu siz yazın!