Pesto Soslu Tarifler: Isınan Havalara Eşlik Eden Hafif Lezzetler
Şehrin karmaşası doğayı yalnızca kilometrelerce öteye giderek ulaşabileceğimiz bir konum gibi hissettirse de, soframızdaki makarnanın buğdayı ve kavanozun kapağını açtığımızda mutfağımıza yayılan fesleğen kokuları sayesinde doğanın her yerde olduğunu hatırlarız. Toprağın şifalarını içinde saklayan fesleğenin kokuları size kadar geldiyse, gözümüzü kapadığımızda bizi İtalya’da bir zeytin ağacının gölgesinde dinleniyor gibi hissettiren pesto soslar ile doğanın gastronomi sırlarını mutfağımızda keşfediyoruz.
Bugün, mutfak pencerelerinin denize doğru açıldığı renkli Cenova evlerinden birine konuk oluyoruz. Sahilde oturanların kahkahaları komşularımızın pencereden pencereye ettiği sohbetler ile karışıyor. Biz ise gün batımında sevdiklerimizle buluşacağımız sofraları hazırlamak adına alt katımızdaki markete doğru sepetimizi sarkıtıyoruz. Sepetimiz ağır değil, çünkü büyük annelerimizin tarif defterleri sayesinde tek bir malzeme ile bambaşka tatlar yaratabileceğimiz sırrı çoktandır biliyoruz. Tabii ki, pesto soslar! İtalyan mutfağının geleneksel lezzeti pesto sosları, zaman içerisinde zıt tatlara sahip ürünleri birleştirerek nasıl çağdaş şeflerin yaratıcı tabaklarına ilham olduğunu araştırıyor, ısınan havalara eşlik edecek pratik ve hafif tarifler ile keşfediyoruz.
Pesto Soslar: Geçmişten Bugüne Değişen Tarifler
Pesto sosunun geçmişi, Cenova yakınlarında bulunan Pra tepelerinde şifalı bitkiler toplayan bir rahibe dayandığı rivayet edilir. Bir gün manastırın azizini onurlandırmak adına başta fesleğen olmak üzere topladığı şifalı ürünleri ezen rahibin pesto sosunun ilk yaratıcısı olduğu düşünülüyor. Cenova halkının lehçesinde “ezmek” anlamına gelen pesto soslar; zaman içerisinde değişiyor ve 19. yüzyıldan beri hepimizin bildiği Pesto alla Genovese ismi ile servis edilmeye başlanıyor. Bir araya getirdiği zıt tatlar ile çağdaş gastronominin en büyük ilhamlarından biri olan pesto soslar, domateslerden cevizlere kadar kendi sınırlarını günümüzde yaratıcı yorumlar üzerinden aşmaya devam ediyor.
Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Akdeniz’in Tadını Yakalamak
Akdeniz’in kokularını ve tatlarını bir kavanozda evimize kadar getiren Barilla sosları içerisinde havalar ısındığında bizim tercihimiz Herkesin Sevdiği Lezzet olarak karşımıza çıkan ve geleneksel İtalyan reçetesine göre hazırlanan Pesto alla Genovese’den yana oluyor. Barilla’yı bizim için diğer markalardan ayıran en önemli noktası ise etik ve sürdürülebilir üretimine kattığı gastronomik dokunuşlar! Bugün mutfağımızdan eve doğru yayılan Barilla’nın pesto kokuları; sürdürülebilir İtalyan fesleğenleri ve gerçek parmiggiano reggiano peynirinin hassas teknikler ile 3 saatte şişelenmesi sonucunda bir araya geliyor.
Sevgimizi ifade edebilmenin farklı yollarını bulabilmek adına bir kavanoz Barilla Pesto alla Genovese sosu ile hazırlayabileceğimiz çeşitli tabakları, soframıza Akdeniz’in yaz kokularını taşıyacak pratik reçeteler ile keşfediyoruz! İtalya’nın gerçek lezzetini yakalayabilmek adına makarnaların kutusunda belirtilen süre kadar pişirilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çizelim.
Barilla Tarif Defteri: Pesto alla Genovese Sos ile 4 Farklı Tarif
Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Kuşkonmaz ve Bezelyeli Lazanya
Yazı heyecanla beklediğimiz bu günlerde biz yemyeşil bir lazanya tarifinden daha iyi bir seçenek düşünemiyoruz! Fırından evinize doğru yayılacak yaz kokusunun bütün detayları aşağıda!
4 porsiyon için malzemeler: 10 adet Barilla Lazanya yaprağı, 100 gram Barilla Pesto alla Genovese, 100 gram taze bezelye, 200 gram Kuşkonmaz, 20 ml Natürel Sızma Zeytinyağı, 60 gram rendelenmiş parmesan, tercihiniz kadar karabiber ve tuz.
Beşamel sos için malzemeler: 900 gram süt, 40 gram tereyağı, 40 gram un, 1 tutam muskat rendesi ve tuz.
Beşamel sos hazırlanışı: 1. Bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyin ve iyice karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam elde edebilmek için birkaç dakika boyunca çok kısık ateşte pişirin. Ayrı bir tencerede sütü ısıtarak bir tutam tuz ve rendelenmiş muskatı ekleyin. Sütü, un ve tereyağı karışımına ekleyin, yavaşça karıştırın ve kaynatın. 2. Beşamel sosunuz hazır olduğunda ayrı bir kâsede bekletin.
Hazırlanışı: 1. Kuşkonmazın uçlarını açılı olarak kesin.
2. Bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın ve önceden haşlamanıza gerek olmayan lazanyanızı alın. En alta beşamel sosu ve sebzeleri yerleştirin. Ardından sırayla lazanya yapraklarını, beşamel sosunu, Barilla Pesto alla Genovese sosunu, sebzeleri ve rendelenmiş parmesan peynirini toplam 5 kata ulaşana kadar dizmeye devam edin. En üst tabakaya beşamel, bezelye, kuşkonmazınızı yerleştirdikten sonra kalan parmesan peynirinizi serpiştirin. 3. Önceden 180 derece ısıtılmış fırınınızda lazanyanızı 20 dakika kadar pişirin. 4. Servis yapmadan önce 10 dakika bekletin. Lazanya hazır!
Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Domatesli Makarna
Hepimizin sevgisini ifade etme yolları farklı olduğu gibi hepimizin bir makarnadan aradıkları da farklı olabiliyor. Bu tarifimizi, İtalya’nın sade ve doğallık üzerine kurulan gastronomi felsefesini tabaklarında yaratmak isteyenlere özel bırakıyoruz.
2 porsiyon için malzemeler: 160 gram Barilla Spagetti, 80 gram Barilla Pesto alla Genovese sosu, 12 adet ikiye bölünmüş kiraz domates, tercihiniz kadar zeytinyağı ve tuz.
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede su kaynatın ve kaynamaya başladığında içine kaya tuzu ekleyin. 2. Bu sırada geniş bir tavada zeytin yağını kızdırın ve ikiye bölünmüş 12 adet kiraz domatesinizi 15 dakika kadar kavurun. 3. Makarnayı pişirdiğiniz sudan biraz ayırın. 4. Sosunuzu karıştırdığınız tavanın ocağını söndürün ve kutuda belirtilen süreye göre pişirdiğiniz makarna ile karıştırın. 5. 80 gram Barilla Pesto alla Genovese sosunu ve ayırdığınız makarnanın suyunu ekleyerek karıştırın.
Barilla Pesto alla Genovese Sos ile Barilla Makarna Salatası
Havaların ısınmaya başlamasının haberini tezgâhlara gelen ürünler ile takip edenleri heyecanlandıracak bir tarifimiz var. Barilla Pesto alla Genovese sos sayesinde yazın kokularını mevsim sebzeleri ile keşfedebileceğiniz tarifin detayı aşağıda.
4 porsiyon için malzemeler: 375 gramBarilla Klasik Farfalle, 1 kavanoz Barilla Pesto alla Genovese Sosu, 1 demet ince doğranmış kuşkonmaz, 2 adet ince doğranmış yeşil soğan, 14-15 adet dörde bölünmüş kiraz domates, 50 gram kavrulmuş çam fıstığı, 100 ml Natürel sızma zeytinyağı, makarna için kaya tuzu, sosunuz için deniz tuzu.
Hazırlanışı: 1. Derin bir tencerede su kaynatın ve kaynamaya başladığında içine kaya tuzu ekleyin. 2. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırın, yeşil soğanları ekleyip 2 dakika pişirin, kuşkonmazı ekleyip 2 dakika daha pişirin ve sonra da bir kepçe kaynar su ekleyin. 3. Makarnayı suya atarak karıştırın. Paketin üstündeki talimata göre pişirin. 4. Makarnayı önerilen pişirme süresinden 1 dakika önce süzün ve diğer malzemelerle karıştırıp 1 dakika daha pişirin. 5. Ocaktan alarak içine Barilla Pesto Genovese Sos ile kiraz domatesleri de ekleyip karıştırın. 6. Üstüne sızma zeytinyağından biraz gezdirin ve çam fıstıklarıyla süsleyin.
Barilla Pesto alla Genovese ile Somon
Sevdiklerimizle gün batımında buluştuğumuz sofralara eşlik etmesi adına denizin derinlerine iniyoruz. Taze otların geleneksel İtalyan sosu ile buluştuğu tarifimizin detayları aşağıda.
4 porsiyon için malzemeler: 1 kavanoz Barilla Pesto alla Genovese sosu, 4 adet 120 gram somon fileto, 1 bardak ince doğranmış Brüksel lahanası, 500 gram kiraz domates (tercihen sarı), 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz yaprağı, ¾ su bardağı dilimlenmiş frenk soğanı, tercihiniz kadar tuz ve karabiber.
Hazırlanışı: 1. Fırını ızgara ayarına göre önceden ısıtın. 2. Folyo kaplı bir kâğıda somon filetonun derisi aşağıya gelecek şekilde yerleştirin, tuz ve karabiber ekleyin. 3. Her filetoyu ¼ Barilla Pesto alla Genovese sos ve biraz Brüksel lahanası ile doldurun. 4. Domatesleri aynı tepsiye dizin ve ardından yaklaşık 10 dakika pişirin. 5. Fırından alıp birkaç dakika dinlendirin. 6. Servis yapmak için her filetoyu birkaç domatesle ayrı ayrı tabağa alın, ardından maydanoz ve frenk soğanı ile süsleyin.
Biz Barilla Pesto soslar ile gastronominin yaratıcı sınırlarını zorlamayı, sevgimizi ifade edebilmenin farklı yollarını herkesin damak tadına hitap edecek şekilde bulmayı çok seviyoruz. Soframızdan fesleğen kokularının, Akdeniz’in ruhunun hiç eksik olmaması dileği ile!
Kapak Fotoğrafı: Alissa de Leva – unsplash.com
İlginizi çekebilir: Sevginin İfadesi’nden Tortellini
İlk yorumu siz yazın!