Gaziantep denilince elbette ilk olarak aklımıza gastronomi açısından birbirinden farklı lezzetler geliyor. Şüphesiz lezzet açısından harika bir lokasyon. Acı ve tatlının hakim olduğu bu şehirde samimi, iç ısıtan ve tam bir aile evindeymişsin gibi hissettiren bir mekân keşfettim. Hiç vakit kaybetmeden sizi bu sevimli mekanla tanıştırmak istiyorum zira bana göre çok geç kaldım bile.

86d74ed1-01e3-4d46-9895-ad2a646a9996
Phokaia | Fotoğraf: Rabia Sayar Köran

Phokaia, birçok güzel ve kendine has mekânın yer aldığı, hareketin geç saatlere kadar sürdüğü ve açıkçası özellikle Gaziantep’te kendinizi bambaşka bir yerde hissedeceğiniz bir semt olan Osmangazi’de yer alıyor. Gerçekten de kendinizi başka yerde hatta başka şehirde bile hissedebilirsiniz çünkü Phokaia, İzmir’in Foça ilçesinin antik çağdaki ismi. Foça’nın ruhu sizi adeta mekâna girince sarıp sarmalıyor. 

Bu mekânı aslında kruvasan aşkım sayesinde keşfettim. Kendimi bildim bileli kruvasanla aram çok çok iyi. Malum bu şehire yeni gelip ortama uyum sağlamaya çalışırken “Acaba şehirde en iyi kruvasan nerede yenir?” diye kendime sormadan geçemedim. Ve yolum Phokaia’ya çıktı. Çünkü Gaziantep’in ilk artizan kruvasanı bu mekânda yapılıyor. Phokaia’da yapılan kruvasanlar herkese hitap edilebilsin diye birçok farklı şekilde sunuluyor. Bunlar menüde sade, fransız usulü, bademli, peynirli, çikolatalı, lotus kremalı, antep fıstıklı, oreolu, kremalı-mevyeli, sandviç kruvasanın yanı sıra ayrıca antrikot, füme& avokado& yumurtalı, sosisli ve füme& somon kruvasan olarak yer alıyor. 

45be78d2-fba8-4e2b-9096-2f9ef35692b4
Pastel De Nata | Fotoğraf: Rabia Sayar Köran

Peki sadece kruvasan mı var? Elbette hayır. Kruvasana ek olarak o kadar güzel lezzetler menüde yer alıyor ki hangi birini yazabilirim emin değilim. Bu yüzden bu bölümü kendi içinde kategorilere ayırmak istiyorum. Tatlılar, Pate a choux ve tartlar olarak. Tatlı bölümünde cheesecake, brownie, san sebastian, çikolatalı artizan pasta ve şeftali dolgulu pasta bulunuyor. Benim favori bölümüm olan Pate a choux’da paris brest, cream puff, profiterol ve ekler yer alıyor. Ayrıca Portekiz’in meşhur lezzeti pastel de nata da son zamanlardaki favorim oldu bile. Ve son olarak tartlar ise meyveli, çikolatalı-vişne ve coco tart olarak seçenekler sunuyor. Bunların dışında tartineler, tostlar ve bowl olarak da sizleri farklı lezzetlerle buluşturuyor. 

Biraz hamur işi konuşalım. Ekmek konusunda da gayet başarılı bir mekân. Artizan siyez ekmeği ve çavdarlı tam buğday ekmeği menüde yerini almış bile. Mekânın kurucusu Rabia Hanım ile görüşmem sonucunda öğrendim ki ekşi maya ekmeklerini yüzyılı aşkın bir maya ile üretiyorlarmış. Ayrıca Rabia Hanım, böyle bir işletmenin hayalini uzun zamandır kuruyor ve işini daha profesyonel boyuta taşımak için MSA’dan ve alanından uzman eğitmenlerden pastacılık ve kruvasan üzerine eğitimler alıyor.   

d7faefd8-3bbb-4b51-9ddf-0b1b6e30eb7a
Phokaia | Fotoğraf: Rabia Sayar Köran

Tabii bu kadar şey yerken elbette bir şeyler de içeceğiz. Sıcak ve soğuk içeçekler bizlere geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor. Kâr marjı çok düşük olmasına rağmen iyi kahveden asla vazgeçmediği belirten mekân, özellikle Lavazza marka kullanıyor. Bildiğiniz sıcak kahve türlerine ek olarak soğuk olarak sunulan değişik aromalı çaylar (oriental summer, melez ice tea, fresh lime tea, hibiscus mint tea gibi) oldukça dikkatimi çekiyor. Çay konusunda seçenek oldukça fazla. Buraya yazmadığım bir liste daha var diyebilirim.

Hep lezzet açısından mekânı tanıttım belki ama mekânın içinde yer alan shop vitrinden de hemen kısaca bahsetmek istiyorum. Şehirde sıcak satışı olmayan bazı markaları Phokaia aracılığıyla mekâna gelen misafirlerle buluşturuyor. Homemade Aromaterapi, Chappal, Melez Tea gibi markalar başta olmak üzere kadın girişimci markaların (seramik, nakış işleme, mum vb.) satışı da yapılıyor.

61a42b5e-da18-4924-8826-5994d06dd380
Phokaia Cafe & Shop | Fotoğraf: Rabia Sayar Köran

Kahvaltısı meşhur bu güzel Gaziantep’e, Fransız işi kruvasanı sevdirmek ve bu akımın öncüsü olmak gerçekten çok büyük bir başarı. Rabia Hanım’ın mekânıyla ilgili arzu ettiği şey “Enerjisi birbirine uyumlu insanların toplandığı ve tercih ettiği bir yer” olması. Ben mekâna girer girmez bunu hissediyordum. Yazımın başında da özellikle belirttim. Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz, öyle sıcak öyle samimi ki. Buralara yolunuz düşerse listenize ekleyip şans verebilirsiniz. 

Bu yazıyı yazmam da bana desteğini esirgemeyen ve mekânla ilgili birçok bilgiyi ve görseli benimle paylaşan Rabia Sayar Köran’a ayrıca teşekkür ediyorum!

Kapak Fotoğrafı: Rabia Sayar Köran

İlginizi çekebilir: Eylül Aytan’dan Gaziantep’in Vejetaryen Lezzetleri