Verimli bir çalışma tekniği olan Pomodoro Tekniği, İtalyanca ‘domates’ demek! Şimdi herkesin kafasında bir soru işareti oluşuyor, domates ile bir çalışma tekniği arasında nasıl bir ilişki olabilir diye… Cevap belli!

 Fotoğraf: lifehack.org/
Fotoğraf: lifehack.org/

Pomodoro Tekniği Nedir?

1980’lerde Francesco Cirillo adlı bir girişimci, yazılımcı, mentor ve eğitmen tarafından geliştirilmiş olan Pomodoro tekniği, o zamandan beri çalışmakta sıkıntı çeken birçok insanın kullandığı ve çok memnun kaldığı bir teknik. Adını ise Cirillo’nun öğrencilik zamanlarında bu tekniği uygularken kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan alıyor. Tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bu seansları takip eden mini molalar yatıyor.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

_Yapmak istediğiniz uzun ve kısa vadeli işleri içeren bir aktivite envanteri hazırlayın.

_Bu listedeki aktiviteler için bir öncelik sırası belirleyin.

_Her gün çalışmaya başlamadan önce bu listeden öncelikli aktiviteleri seçin ve onları “yapılacaklar listesi”ne aktarın.

_Aktivitenin tahmini gerçekleşme süresini Pomodoro cinsinden belirleyin.

Kısa süreli çalışma seansları 25 dakika sürüyor, ardından 5 dakika süren mini bir mola veriliyor. Mola süresince çalışmanız hakkında hiçbir şey düşünmeden farklı şeylerle ilgilenin, kendinizi ödüllendirin. Bu bir seans ve moladan oluşan 30 dakikalık bölüm 1 Pomodoro’ya denk geliyor. Toplamda 4 Pomodoro’yu tamamladığınızda, yani 2 saat sonunda 25-30 dakikalık uzun bir mola veriyorsunuz. Günde 8-16 arası Pomodoro tamamlamak ideal sayılıyor, yani 4-8 saat arası çalışma (molalar dahil).

Pomodoro Tekniği’nin Yararları

Pomodoro Tekniği'nin Yararları
Pomodoro Tekniği’nin Yararları

_Zamanla birlikte çalışmak, zamana karşı değil.

_Kendinize yüklenmemek, baskıdan kaçınmak.

_Dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı unsurları etkisiz hale getirmek.

_Daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak.

Konuyla ilgili Pomodoro taktiklerine Chris Wienfeld’in e-kitabı ile ücretsiz ulaşabilirsiniz. Bu arada konuyla ilgili mobil uygulama olarak da birçok seçenek mevcut. Android’de Clockwork Tomato’yu indirebilirsiniz.

Bu arada Pomodoro Tekniği ile alakalı beni güldüren ekşi sözlük deneyimlerini de buraya bırakıyorum. Çünkü bazen yazanlarla aynı hislerde olmanız sizi rahatlatacak! (Birebir aynı dilde kopyalanmıştır.)

“Benim gibi kocakafali bünyeler için bulunmaz nimet. 30 dk ders, 5 dk mola şeklinde gidiyorum ve birhayli ise yariyor bu meret. bunu yapmasam maçta son dakikaları oyalayan kaleci gibi ay sunu da halledeyim oyle başlarım, ay dur bi çay iceyim, dur bi burç yorumuma bakayım ehe ehe derken o çalış suresi bir türlü başlamak bilmiyor. kullanın, kullandirtin, hatta kullandirttirtin.”

“En kolay ve basit çözümü sizi gözetleyen bir patron ve ya müdür var ise bu tekniğe gerek duymadan 8+4 saat aralıksız wc ve yemek molası vermeden çalışabilirsiniz. hatta sigarayı bile bırakırsınız. nokta.”

“Çalışmanız gerekli ama hava çok mu güzel?
izlediğiniz diziden bir bölüm daha attırıvermek daha mı cazip geliyor?
ya da çalışayım derken kendinizi internetin renkli koridorlarında kaybolmuş halde mi buluyorsunuz?
aslında doktora teziniz bitti ama derleyip toparlama, yeniden gözden geçirme işleri ölüm gibi mi geliyor?

İşte bu pomodoro tekniğini kullanan alarmlı uygulamalar tam da bunun için yapılmış!
25 dakika mutlak odaklanma, 5 dakikalık aralar, 4 pomodoro süresini tamamladıktan sonra da bir büyük ara daha.
bir nevi sanal mürebbiye, etüd ablası/abisi…

Odaklanma sorunu yaşayan cümle aleme öneririm. (işbu entry yakında öğrencilikten ayrılacak, çok profesyonel bir öğrenci tarafından pomodoro arasında yazılmıştır)”

İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Yapılacaklar Listesi Hazırlama