İlk yorumu siz yazın!
Punch: Nakış İşlemeyi Sevenler İçin Bir Hobi Önerisi
Evde kaldığımız bu zor süreçte farklı deneyim arayışlarında koşmaktan kendimizi alamıyoruz. Ben de bugünlerde, “acaba ne yapsam” diye kendi kendime çok sorduğumu fark ettim. Kitap okumak ya da Netflix’den bir film ya da dizi izlemek de bir yere kadar diye düşünüyorum. İnsan daha özgür olmak ve farklı alanlarda kendini meşgul etmek istiyor. Kimi zaman malzeme eksikliğinden yarıda bıraktığımız, kimi zaman hiç şans vermediğimiz için başlamadığımız hobilerin arasında; şimdi sizlere önereceğim hobiyi evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz: Punch. Bu yazımda, punch nakışını yeni deneyenler için biraz bilgi vermek istiyorum.
Punch benim için, uzun zamandır yapmayı çok istediğim, ancak fırsat bulup ilgilenemediğim bir hobi aslında. Hep ihmal ettim diyebilirim. Sanırım denemek için de evde karantinada olmam gerekiyormuş. 🙂 Ben de punch yapmaya henüz yeni başladım, peki onunla nasıl tanıştım?
Punch ile tanışmam, Duygu’nun DIY Günlüğü adlı Youtube kanalından tanıdığım sevgili Duygu Turgut Gökpınar sayesinde oldu. İlk önce onun yaptığı o harika punch’lar sayesinde ben de heveslendim. Kendisi belirli aralıklarla punch atölyeleri düzenliyor ve o kadar güzel yapıyor ki, insan ben de denemeyelim, acaba benim yaptığım nasıl olacak diye kendine sormadan edemiyor. (Sevgili Duygu’nun aynı zamanda harika bir atölyesi ve çok ama çok güzel çalışmaları da var. Her ikisini de siz sevgili theMagger ailesiyle tanıştıracağım ama bu süreç bittikten sonra. Bir süre daha beklemek zorundayız sanırım.)
Daha önceki yazımda one line drawing yani tek çizgi tekniğinden bahsetmiştim. Bu teknikle punch tekniğini bir arada kullanmayı deneyimleyen Duygu’nun punch çalışma örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Punch Nedir?
Punch, kumaş üzerine kendi özel iğnesiyle üç boyut etkisi yaratan bir işleme tekniği. Kumaşın ters yüzüne punch iğnesiyle nakış motifi işleniyor ve kumaşın düzü çevrildiğinde kabartılı bir doku ortaya çıkıyor. Malzemeleri kasnak, punch iğnesi ve renkli ipler olarak basitçe söyleyebiliriz. İpler pamuklu ve orta kalınlıkta olunca daha güzel bir etki yaratıyor. Tüm malzemeleri online olarak birçok siteden sipariş edebilirsiniz.
Punch Nasıl Yapılır?
Punch yapımıyla ilgili püf noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Mesela ipi mutlaka iğneye göre seçmelisiniz. Çok kalın ya da çok ince olunca sökülme durumu yaşanıyor. Ve örerken ipi gevşek bırakmak gerekiyor. Yoksa ip kasnağa tam yerleşmemiş oluyor ve tekrar sökülme durumu yaşanıyor. Tüm örme işlemi bittikten sonra işlediğimiz kısmı punch tutkalı ve soğuk slikonla kuru yer kalmayacak şekilde yapıştırmak gerekiyor.
Punch aynı zamanda kullanıldığı alan bakımından çok farklı ve özgün içerikler sunuyor bizlere. Havlu kenarları, paspas, koltuk şalı, kırlent, kasnak duvar süsü gibi birçok farklı alanda kullanımı mevcut. Kendi zevkinize göre kullanım yerine karar verebilirsiniz. Son zamanlarda daha çok dekorasyon amaçlı kullanıldığı görülüyor diyebiliriz.
Bu hobiyle ilgilenmek isteyenler online olarak birçok platformda videolar izleyebilir ve bu videolar sayesinde punch’ın nasıl yapıldığı hakkında fikir sahibi olabilir. Benim küçük bir önerim olacak: Yeni başlayanlar için sevgili arkadaşım Ayşe Gün‘ün Youtube kanalını takip edebilirsiniz. Ben de bu yazıyı yazarken kendisinden oldukça yardım aldım. Onun kanalı aracılığıyla farklı ve güzel punch fikirleri bulabilirsiniz. Şimdiden bilgi birikimiyle ve yaptığı çalışmalar sayesinde yeni başlayanlara harika punch videoları paylaşacağına inanıyorum. Son olarak sizlerle arkadaşımın punch ile yaptığı yastık kılıfı videosunu paylaşmak istiyorum.
Punch ile ilgilenip tüm stresinizi atabilirsiniz. Özellikle evlere kapandığımız bu süreçte farklı deneyimlere odaklanıp kendimizle ilgilenmek bizlere de iyi gelecektir. Mutlaka deneyin!
Kapak fotoğrafı: Craft South
Kalemine sağlık! Sayende şu malum günler bitince katılacağım ilk atölye belli oldu 🙂
Çok güzel bir yazı olmuş, bende deneyecceğim 🙂