Railay Kumsalı: Tayland'daki Yeni Adresiniz
Tayland’ın her köşesi cennet diye bilinir, aklımıza ilk olarak Phuket, Pattaya, Phi Phi gelir. Oysa, Railay Kumsalı tüm duyduklarımızı ve bildiklerimizi unutturuyor. Denizi, plajı, huzuru ve aktiviteleriyle tropik bir tatil seçeneğinde listenin en üst sırasına yerleşiyor. Artık o meşhur adaları, turistik kalabalığını bir kenara bırakıp kendi halinde, çevresinde birçok aktivite ve turları barındıran, bundan sonra da Tayland’la özdeşleştireceğimiz Railay Kumsalı’nı (Railay Beach) not etme zamanı. O halde, hiç vakit kaybetmeyelim, bu güzel plajı keşfe çıkalım.
Railay Kumsalı Nerede? Konum
Railay Kumsalı, Tayland’ın güneyinde, Krabi şehrinin karşı tarafında uzanan bir koy. Doğu ve Batı bölgesi diye ikiye ayrılıyor. Konaklama ve keyifli tatil seçenekleri için de mutlaka Batı gölgesini tercih edin. O bölgede Ao Nang Plajı’nın adını belki duymuşsunuzdur. Burası da hemen Ao Nang’a komşu. Railay Plajı’na kara yoluyla ulaşım yok. Sadece deniz yoluyla ve teknelerle ulaşabiliyorsunuz.
Railay Plajı’na Ulaşım
Gidişi biraz zahmetli gibi görünse de adımları sırayla takip ederseniz, düşündüğünüz kadar zor gelmeyecek. Bangkok Suvarnabhumi Havaalanı’ndan (aslında bu şehirdeki tüm havaalanlarından) Railay’e farklı saatlerde uçak bulmak mümkün. Air Asia, Viajet Air ve Thai Smile, farklı zamanlarda Railay ve Bangkok arası mekik dokuyor. Hepsi rahat, hosteslerin formaları ve ikramları içinizi açıyor. Biz yaklaşık 1.5 saatlik uçuştan sonra Krabi Havaalanı’na indik. Binanın çıkışında dolmuş misali Railay Beach, Ao Nang gibi bölgelerin isimlerini söyleyip yolcuları çağıran otobüse bindik. Ücreti otobüse binerken ödeyip 40 dakika boyunca medeniyetten uzak bölgelerden geçerek bildiğimiz rıhtımdan farklı bir koya geldik. Buradan da, meşhur ahşap long tail teknelere geçtik. Yaklaşık yirmi dakika sonra hoş geldik Railay!
Tekne Railay’e yanaştığında, bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Resimlerde gördüğümüz, denizi ve doğasıyla gönlümüzü fetheden bir plajdan oldukça uzak görünümlü bir yerdeyiz. Burası adanın doğu bölgesi, paniğe gerek yok çünkü otel görevlisini bulup golf arabalarıyla adanın ön tarafına geçiyor ve cennete merhaba diyoruz. Eğer kalabalık bir grupsanız, kalacağınız otelden ulaşım hizmeti alabilirsiniz. Az kişi olunca pahalı olabiliyor ama en az dört beş kişiyseniz ekonomik ve konforlu hale geliyor.
Railay’de Konaklama
Batı Railay Kumsalı, bir uçtan öbür uca yürüdüğünüzde 15 dakikada bitireceğiniz bir koy. Böyle dar alanda da tesis sayısı sınırlı. Maave Resort, Railay Bay Resort & Spa, Railay Village Resort, Sand Sea Resort’tan birini seçebilirsiniz. Bizim kaldığımız ve şiddetle tavsiye edeceğimiz Railay Bay Resort & Spa’nın, iki havuzu ve lezzetli restoranı bulunuyor. İçindeki palmiye ağaçlarıyla Bodrum tatil köyü havasında bir yer. İki katlı evlerde kalıyorsunuz, geniş odaları, manzaralı balkonu ve sunduğu huzurla burada konaklamanızı en az bir ay uzatmak isteyebilirsiniz. Sand Sea ve Railay Village’da da benzer durumlar söz konusu ve kalan arkadaşlarımın önerileri arasında.
Railay Kumsalı’nda Yeme-İçme
Denizden babam çıksa yerim anlayışının benimsendiği bu plajda aç kalmanız imkansız. Çarşı bölgesi dedikleri beş yüzmetrelik bir sokağı ve sayısız yemek seçenekleri var. Malumunuz her tarafımız uçsuz bucaksız okyanus olunca, midyeden ıstakoza, red talepia, white snepex gibi ismini bilmediğiniz balıklardan karidese kadar her türlü deniz ürününün hakkını veriyorlar. Red/white snapper gibi büyük balıkları ızgara yapıyor, karideslerle harikalar yaratıyorlar. Çöp şişe karidesle birlikte mısır, biber, salatalık gibi sebzeleri dizip ızgarada pişirdikleri ve adına “kebap” dedikleri bir tarifleri bile var! Yemeklerin yanında ekmek yerine buharda pişirdikleri pilav geliyor. Deniz ürünlerinden sonra en çok tercih edilen yemek ise tavuk. Gerçi çiğ olarak görüntüsü pek içinizi açmayabilir ama deneyebilirsiniz. Sushi ile geleneksel mutfaklarından pad thai de yine deneyip beğenebileceğiniz başka seçenekler.
Mutfaklarında pek tatlıya yer yok gibi. Dondurma, özellikle hindistan cevizlisi herkesin favorisi. Meyveleri o kadar fazla ki, ayrıca bir tatlı yemeye de gerek yok. Passion fruit, dragon fruit, bal niyetine yiyeceğiniz muzları, mandalinalarıyla şeker komasına bile girebilirsiniz.
İçecekler konusunda birinci sırada hindistan cevizi suyu var. Dış kabuğuna delik açıp süsleyerek ikram ettikleri hindistan cevizi suyunu içmek ziyaretinizin olmazsa olmazı. Bahsettiğim meyvelerin suları da tropik bir adada olduğunuzu kanıtlıyor. Kokteyl seçeneklerinde çeşitler, meyvelerden çok daha fazla. Bu bölgenin alameti farikası chai mai kokteyli, konakladığınız her akşam içilesi. Railay Sokağı’nda yanyana konuşlanan Latin esintili barlarında ve kaldığınız resortta, çeşitli kokteylleri denemeye şimdiden hazırlıklı olun. Bu kadar çeşit arasında mojito sıkıcı kalabilir, öyle söyleyeyim. Şarap kültürleri yok ama kendi markaları Singha, Chang ve Leo ile birada iddialılar.
Tatları belirttikten sonra gelelim mekan önerilerine. Pan fried fish ve kokteyllerde Railay Resort; yerel mutfak ve balıklarda Local Thailand Restaurant, Mangrove Rerstaurant, Railay Family Restaurant, Skunk House; sushide Fusion Sushi, üçüncü nesil kahvede Coffee Break ve Coffee Station, barlarda Bamboo Bar ve Black Pearl Bar deneyip memnun kalacağınız yerler. Gerçi, burada kalacağınız günlerde hepsini deneme şansınız olmayabilir ama önceliği Railay Bay Resort Restaurant’a ve yer bulabilirseniz de Railay Family Restaurant’a verin derim.
Railay’de Ne Yapılır?
Bakmayın Railay’in ufacık tefecik bir koy olduğuna; aktiviteler ve turlarda seçenekler sınırsız! Muhtemelen bizim gibi, siz de uçak saatleri bakımından, long tail teknelerle akşamüstü buraya varacağınızdan ilk aktiviteniz güneşi batırmak olacak. Güneş saat 18:00’de batmaya başlıyor ve manzaraya doyum olmuyor. Eğer Resort’ta kalırsanız hemen üstünüz değiştirip havuza girin. Manzaraya karşı yüzmek bambaşka. Ya da her odaya koydukları hasır serginizi açın, marketten alacağınız bira ve sushili cipslerle dört dörtlük bir akşam sefası yapın. Tesislerin ve restoranların da, güneşin batışına özel şarap-bira ikramlı konseptlerini de düşünebilirsiniz.
İkinci aktivite de ada turları. Bunun için başlıca iki seçenek var ve ne yapıp edin, ikisine de katılın. Birincisi Hong Adası turu. Sürat tekneleriyle yapacağınız, 9:00’la 14:30 arasında Lading, Pakbia, Rai, Hong Lagoon ve Hong adalarını gezeceğiniz, öğle yemeğinin de dahil olduğu çok keyifli bir tur. Her adada yüzmek, salıncakta fotoğraf çektirmek şart; hepsinin cennetin bir yansıması olduğuna inanmak da serbest.
Almanız gereken ikinci tur ise Phi Phi Adaları turu. Phi Phi adasını çok duymuş olabilir ve orada konaklamak isteyebilirsiniz ama benden tavsiye, Railay’de kalmaya devam edin, bu günübirlik turla adayı ziyaret edin. Phi Phi’nin kendisi beni hayal kırıklığına uğrattı ancak çevresindeki adalar, plajlar ve lagünler mest etti. O nedenle konaklamak için bir yerden diğerine taşınma zahmetine girmeden sabahtan akşama kadar fethedebilirsiniz. Söylemeden geçmeyeyim, aklım en çok Bambu adasında, Phi Ley lagününde ve şnorkel molasında kaldı.
İsterseniz gün batımı turu, plankton turu ve yakın çevrede fillerle aktivite turu gibi farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Zaten hangi tesiste kalırsanız, elinize turlardan oluşan kalınca bir dosya veriyorlar; istediğinizi kararlaştırmak zor olacak ama kangisi olursa olsun sizi mutlu edecek.
Bir gününüzü de Railay’e, çevresine ve Ao Nang plajına ayırmalısınız. Deniz öğleye doğru gelmeye başlarken havlunuzu kuma serin ve plaj keyfi için düğmeye basın. Biraz tuzlu ve ılık denizinden hiç çıkmak istemeyeceksiniz. Kanolar da bir diğer aktivite. Biz yüzerken herkesin kano kiralayıp açıldığını ve gözden kaybolduğunu fark ettik. Ve sonra gördük ki, koyun solunda başka bir plaj varmış ve herkes kanolarla, şnorkellerle ve kumlarda keyif yapıyormuş. Kano kiralamak istemezseniz de, sahildeki long tail kayıkları kiralayıp burada vakit geçirebilirsiniz. Ao Nang Plajı’na gitmek için de long tail tekneler hizmetinizde. Günün belli saatlerinde iki koy arasında karşılıklı seferleri var. Tüm bu turları ve long tail tekne kiralama işini kaldığınız tesisin resepsiyonundan yapacağınız gibi, Railay Village’ın önündeki standdan da satın alabilirsiniz. Herkes çok yardımcı ve karşılarındakini memnun etmek için azimli.
Tur aktivitelerinden sonra Tayland’a gelmişken yapmadan dönmeyin dediğimiz bir şey daha var, o da Thai masajı. Bahsettiğim sokakta veya Railay Resort’un kendi bünyesinde masaj salonları yer alıyor. Bir saat süren masajı mümkünse her akşam gevşemek için yaptırabilirsiniz. Baş-boyun masajını, ayak masajını da düşünebilirsiniz. Geri döndüğünüzde denizinden sonra en çok sayıkladığınız şey, masaj olacak. Manikür ve pedikürden sonra yaz renkleriyle dolu tırnaklarınız olsun. Saçınızı ördürmeyi unutmayın. Renkli iplerle balık sırtı veya süresine dayanabilirseniz ince örgülerle saçlarınıza da tropik esinti gelsin.
Aktivite olarak düşünebileceğimiz bir diğer unsur ise tabi ki alışveriş. Çok fazla seçeneğiniz yok, Railay Sokağı bildiğiniz turistik eşyalarla dolu ama her şeyin üstünde fil olması, alışveriş isteğinizi kabartacak. Fil resimli t-shirtlerden tutun da elbiselere, terliklerden veya çantalara kadar tüm hediyelikler size para harcattıracak. Ada turlarında telefonunuzun ve eşyalarınızın ıslanmaması için özel çantalardan da satın almanızı önerebilirim. Fiyatlar o kadar fazla ya da başka yerlere göre daha pahalı değil. Hemen hemen her yerde aynı eşyaları aynı fiyata bulabilirsiniz. Pazarlık yapmak ise, bu ülkede alışverişin altın kuralı.
Railay Kumsalı’na Gideceklere Tavsiyeler
_Ülkenin para birimi Baht. 100 Baht yaklaşık 16 TL. Önceki yıllarda 7-10 TL civarındaymış, o nedenle de daha ucuzmuş. Yine de çok pahalı değil, bazı şeyler ülkemiz standartlarına yakın gelebilir. Yanınıza alacağınız doları havaalanlarında rahatlıkla bozdurabilirsiniz, düşündüğünüz gibi komisyonu yok. Kaldığınız otellerde de bozdurabilirsiniz. En fazla 90 baht kaybınız olacak.
_Railay’den kalacağınız süreyi ve sonrasında gideceğiniz yerleri düşünerek hazırlayacağınız bavul en fazla on kilo olmalı. Eğer mümkünse kamp çantaları gibi sırt çantası almakta fayda var. Bavulları kumların üzerinde çekmek, bir tekneden diğerine aktarmak inanılmaz yorucu. Yardımcı oluyorlar ama yine de bavulun kırılma riskini de göz önüne alın. Eve geldiğimde bile tekerleklerinde kalan kumlar dökülmeye devam etti.
_Küçük bir plaja gelmiş olabilirsiniz ama mahrumiyet bölgesinde değilsiniz. Unuttuğunuz herhangi bir malzeme varsa, atıştırmalıklar, içecek ve içki için minik bir marketi ve herhangi bir sağlık sorununa karşı bir kliniği de bulunuyor.
Railay Kumsalı’nda güzel zaman geçirdik, adalara ve denize doyduysak geri dönüş yoluna geçebiliriz. Dönüş, gelişe göre biraz daha rahat. Bangkok’a dönmek isterseniz, resepsiyondan veya plajdaki tur standından dönüş biletinizi alabilirsiniz. Bu kez, plajın ön tarafından long tail kayıklarla bir süre gidip motora aktarma yapıyorsunuz. Bir saat içinde Krabi limanındasınız. İndiğinizde binanın içinde, taksi durağının masasını göreceksiniz. Oradan havaalanına aracınızı ayarlayabilirsiniz. Böylece dışarıda duran taksicilerden ve kolunuzdan çekip sizi kendi aracına bindirmeye çalışan insanlardan kurtulmuş olursunuz. Klimalı ve konforlu araçlarla ve mini bir Krabi turuyla, şehrin modernliğine ve büyüklüğüne şaşırarak yolculuğumuzun son aşamasını da tamamlıyoruz. Ve elveda Railay…
Tayland’a gelip de uğramadan dönemeyeceğiniz, dönünce de hep hatırlayacağınız Railay Kumsalı’nı mutlaka planlarınıza dahil edin. Turistten geçilmeyen ve kalabalıktan hareket edemeyeceğiniz meşhur adalardan sonra Railay huzuru sizi kucaklayacak. Keyfini çıkarın!
İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan Tayland Chiang Mai
İlk yorumu siz yazın!