Rainbow Washing: Markalar Ne Kadar Samimi?
‘Pride washing’ terimini daha önce duymuş muydunuz? Peki ya ‘pinkwashing’? Aslında bu terimlerin her ikisi de devletler ve şirketler tarafından kullanılan göz boyama hareketlerini ifade ediyor. Pride ayının gelişiyle birlikte markaların ‘rainbow washing’ (markaların LGTQI+’a olan desteklerini yalnızca ürün pazarlamak amacıyla göstermeleri) tartışmaları da yeniden su yüzüne çıkmaya başladı.
Pride ayı ile birlikte farklı ürünlerde gökkuşağı renklerinin kullanıldığı ambalajlar, reklam kampanyaları ve logolarda tasarım değişiklikleri görmeye başlıyoruz. Temsiliyet bakımından bu çabalar kıymetli iken markaların gökkuşağı renklerini, gerçek anlamda bu yönde bir efor sarf etmeden LGBTQI+’ı desteklediği imasıyla ve tüketicinin ilgisini çekmek üzere kullanmaları ‘rainbow washing’in temelini oluşturuyor. Örneğin; global şirketlerin Pride ayında diğer tüm edisyonlarında logolarına gökkuşağı renkleri eklerken halkın veya yönetimin tepkisini alacağını düşündüğü ülkelerde bunu yapmaması, bir markanın LGBTQI+’ı desteklemek adına hiçbir projesi yokken yalnızca pride ayında ambalajlarına gökkuşağı renklerini eklemesi gibi davranışları ‘rainbow washing’e örnek olarak gösterebiliriz.
Elbette Pride sürecinde gerçekleşen kampanyaların hepsi ‘rainbow washing’ tanımının içerisinde yer almıyor. Ancak markaların LGBTQI+ desteklerinin samimi olup olmadığını anlamak adına tüketici olarak kendimize sorabileceğimiz sorabileceğimiz bazı basit sorular bulunuyor: “Marka gökkuşağı simgesini şüpheli davranışlarını saklamak için kullanıyor mu?”, “LGBTQI+ ve haklarından yalnızca Haziran ayında mı söz ediyor?”, “LGBTQI+ bireyleri işe alınıyor ve alınıyorsa yönetici pozisyonlarında da görevlendiriliyor mu?”, “Sözlerin ötesine geçip LGBTQI+’ı kaynakları, davranışları ve politikalarıyla da destekliyor mu?”… Bu soruların yanıtları markaların uzun vadedeki davranışlarını analiz etmemizi sağlayarak gerçek bir ‘ally’ (destekleyen) ile tüketici davranışlarını analiz ederek hareket edenler arasındaki farkı tespit etmemize yardımcı oluyor.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@eduardopastor
İlginizi çekebilir: Yogi Magger’dan Gökkuşağının Anlamı
İlk yorumu siz yazın!