Çiğ Beslenmenin Bilinmeyen Yönü: Gerçekte Cep Dostu Mu?
Günümüzde sağlıklı beslenmek, organik ürünlere ulaşmak için ne yazık ki fazla paralar ödemek zorunda kalıyoruz. Organik pazarlar veya çeşitli internet siteleri gibi, sağlıklı besinlere ulaşmamız için birçok seçeneğimiz var. Peki çiğ beslenmek için daha fazla mı para ödeyeceğiz? Yoksa çiğ beslenmek cebimizin dostu mu?
Organik ürün bulmak artık herkes için lüks haline geldi. Veganlar, vejetaryenler ve detoks yapanlar sağlıklı olmak adına, yüksek fiyatlara, kendi diyetlerine uygun ürünler alıyorlar. Diğer yandan ise televizyonda, gazetelerde, doktorlar, diyetisyenler sağlıklı ve organik ürünleri almamız için konuşuyorlar. Peki sağlıklı beslenebilmek, kaliteli besinler yiyebilmek için daha fazla mı para ödememiz gerekiyor? Çiğ beslenmede bu durum biraz farklı, her diyetin olduğu gibi bu diyetin de, eğer isterseniz pahalı ürünleri var ama evimizde herkesin ulaşabileceği malzemelerle de bu beslenmeyi sürdürebiliriz.
İlk olarak, artık biliyorsunuz ki çiğ beslenmede besinler ateşle buluşmuyordu. Bu yüzden çok basit bir şekilde başlayarak doğalgaz veya tüp derdinden kurtulduğumuzu söyleyebiliriz. Çiğ beslenenlerin en çok tükettiği besinler olan, sebze ve meyvelerin ortalama fiyatlarından konuşalım. Çiğ beslenen bir kişi alışveriş yapsa neler alabilir? Ve ne kadar harcar?
Sağlıklı yaşam ve detoks koçu Gül Kaynak, çiğ beslenmenin diğer beslenme çeşitlerine göre daha uygun fiyatlı olduğunu düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Hayvansal proteini kesmesini tavsiye ettiğim insanların mutfak bütçelerinin düştüğünü biliyorum. Çünkü et, kıyma, peynir gibi ürünler aslında pek uygun fiyatlı değil. O yüzden bence sebze, meyve pahalı kategorisine girmiyor. Biz ülkemizde çok şanslıyız, kiloyla hatta istersek kasayla alıyoruz. Avrupa’ya gittiği zaman insanlar 2 elma, 3 limon şeklinde diye alışveriş yapıyor. Avokado mevsimine göre pahalı olabilir ama, sonuçta avokadonun da mevsiminde 2-3 lira olduğunu biliyoruz. O yüzden ben bu tarz beslenmenin pahalı olduğunu düşünenlerden değilim.”
Benim size önermek istediğim ve rahatlıkla bulabileceğiniz, gayet de uygun fiyatlı çiğ beslenme ürünleri şöyle: badem puding (kavanozda tarçınlı çiğ badem ezmesi, badem sütü, mevsim meyveleri), Gül’ün ünlü hurma tatlısı (avokado, hurma, çiğ kakao, organik agave ve hindistan cevizi yağı), çiğ çikolatalı enerji topları (çiğ kakao, çiğ badem, çiğ ceviz, çiğ fındık, hurma, portakal yağı, tarçın, hindistan cevizi), raw food süzme torbası (çekirdeklerin sütünü yapmakta, tohum filizlendirmekte, yeşil sebzelerin suyunu çıkartmakta, peynir ve yoğurt yapımında kullanabilirsiniz.)
Kaynak: Ateiler Raw
Biraz da ihtiyacınız olabilecek araç gereçlerden söz edelim. İlki, dehidre makinesi. Dehidre makinesi, çiğ beslenen herkese lazım diyemeyiz ancak, sürekli çiğ beslenenler için gerekli bir makine diyebiliriz. Sebze ve meyveleri kurutarak daha fazla yemek yapmaya yarıyor.
Karıştırıcı blender, çiğ beslenmese bile artık çoğu kişinin evinde olan bir alet. Çiğ beslenenler için büyük katkısı var. Çiğ sebze ve meyvelerden çorba, detoks suları yapılabiliyor.
Bir diğeriyse değirmen (öğütücü). Fıstığı ve tohumları ince toz haline getirmek için kullanılıyor. Öğütücü ekiyle birlikte gelen karıştırıcıyı da kullanabilirsiniz. Eğer bu bu alete sahip değilseniz, günlük kullandığınız kahve öğütücüler de aynı işe yarıyor.
Kapak fotoğrafı: Dr. Weil
İlk yorumu siz yazın!