Break my Soul, I’m That Girl, Cozy, Alien Superstar…. Sizin favoriniz hangisi oldu? Altı yıl önce yayınladığı Lemonade’den beri yeni albümünü merakla beklediğimiz Beyonce, yedinci stüdyo albümü Renaissance‘ı yayınladı. “Queen B ne yapsa başımızın üstündedir.” cümlesinde hemfikir olsak da Renaissance hem müzikal tercihleri hem de şarkıların mesajlarıyla bolca tartışmanın da konusu olmayı başardı.

Beyonce | Fotoğraf: Microsoft Sway

16 şarkıdan oluşan ve prodüksiyonunda Ryan Tedder ve Raphael Saadiq gibi Grammy ödüllü isimlerin yer aldığı albümde Beyonce bu kez R&B sınırlarının dışına çıkıp disko ve elektronun dünyasına geçiş yapıyor. Bunu yaparken de eski defterleri açıyor! “Boy, I know you can’t help but to be yourself around me, yourself around me. And I know nobody’s perfect so I’ll let you be, I’ll let you be.” (Benim etrafımdayken kendin olabiliyorsun. Kimsenin mükemmel olmadığını biliyorum o yüzden kendin olmana izin veriyorum) gibi sözlerle Jay-Z ile ilişkilerinin güncel durumuna dair ipuçları verirken güçten ve zorlukların üzerinden gelmekten söz ettiği “Cozy”de Solange’a ve Jay-Z ile olan meşhur asansör kavgasına referans veriyor.

Beyonce’nin Renaissance’ta değindiği tek konu elbette kendi geçmişi değil. Albümden yayınlanan ilk şarkı “Break My Soul”u hustle culture’a karşı bir marş niteliğinde her yerde duymaya başlayalı bolca zaman geçti bile. “’Now, I just fell in love / And I just quit my job / I’m gonna find new drive” (Aşık oldum/ Ve işimi bırakacağım. Kendime yeni bir amaç bulacağım), “Work by nine / Then off past five / And they work my nerves / That’s why I cannot sleep at night” (Dokuzda çalışmaya başla/Beşe kadar/ Ve sinirlerimi bozuyorlar/Bu yüzden geceleri uyuyamıyorum) gibi sözler barındıran şarkıyla antikapitalist bir duruş sergileyen Beyonce, kariyerinde bunca yıl sonra bile bizi şaşırtmayı başarmıştı.

Öte yandan Beyonce’nin şarkısına da ilham veren “stresten kurtul”, “zihnini özgür bırak” mottolarının ve işi bırakmaya yönelik davetinin ayrıcalık sahibi olmayan kitleler için ulaşılabilir olmayışı ve yıl içerisinde Tiffany kampanyasında gördüğümüz Beyonce’nin antikapitalist sözleri ve davranışları arasındaki çelişkiler üzerinden Queen B’nin mesajının samimiyetine dair tartışmalar da doğmuştu.

Güncel bir diğer tartışmaysa insan hakları aktivistlerinin Beyonce’yi “Heated” isimli şarkısında geçen bir kelimeye dair uyarmasıyla ortaya çıktı. Beyin felcine sahip insanlara karşı hakaret olarak kullanıldığı için ‘ableist’ (engelleri olan insanlara karşı ayrımcı) olarak nitelendirilen bu kelimeye dair aldığı uyarılar üzerine hemen harekete geçen Beyonce ise şarkıyı yeniden kaydederek eleştirilere duyarlı ve onarıcı yaklaşmanın ne kadar hızlı yapılabileceğini kanıtladı. Sonuç olarak, henüz bir video klip dahi yayınlanmayan Renaissance janra değişiklikleri, mesajları ve duruşuyla gündemin tam ortasına oturmayı başarırken Beyonce 40’lı yaşlarında da formunu kaybetmeyeceğinin ipuçlarını bırakmış durumda…

Kapak Fotoğrafı: Instagram.com/@beyonce

İlginizi çekebilir: Ayça Yenigün’den The Weeknd