Asitane: Edirnekapı'nın Lezzet Durağı
Bir İstanbullu olarak, ne zaman Tarihi Yarımada’ya gidecek olsam heyecanlanır, bir turist gibi önceden araştırma yapar, mekanlara ve tatlara açık olmaya çalışırım. Bu hafta sonu da, Kapalıçarşı’dan Tahtakale’ye uzanan gezime daha da anlam katmak için, en harika lezzetleri barındıran restoranların bir listesini yaptım. Ancak kendimi daha önce de gittiğim ve yemeklerini çok beğendiğim Asitane’de buldum.
–Bu yazı Kasım 2018’de güncellenmiştir.-
Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen adlardan biri anlamına gelen Asitane, şu anda restorasyonda olan Edirnekapı’daki Kariye Müzesi’nin hemen yanında, restore edilmiş bir Osmanlı Konağı’nın bahçe katında bulunuyor.
Klasik Osmanlı mutfağının temsilcisi olan restoranda, 200’den fazla Osmanlı reçetesinden oluşan yazlık ve kışlık menüler bulunuyor. Önceki gelişimde tattığım ve çok beğendiğim Vişneli Yaprak Sarmanın neden menüde olmadığını sorduğumda, reçeteleri aynen uyguladıklarını ve bu sebeple mevsimi olmayan hiçbir malzemeyi kullanmadıklarını öğrendim.
Asitane’de Neler Yedim?
Yemeğe, içinde kurutulmuş yoğurt, nane ve kestane bulunan Kestaneli Terine Çorbası (1469)‘yla başladık. Benim gibi yeniliklere çok da açık olmayan, kapalı bir damak zevki olan biri için bile harika bir çorbaydı.
İçinde toz değil, gerçek çıtır tarhana vardı ve bu nedenle de çok lezizdi. Ardından sıcak iştah açıcılarla devam ettik; Çevgani Mücver (1898), Ispanaklı Piruhi (1844) ve Kuyruklu Tatar Böreği (1898)‘ni sipariş ettik. Hepsi birbirinden güzeldi ancak içinde kuzu eti ve kuyruk yağı bulunan börek bize biraz ağır geldi.
Ana yemek olarak ise İç Pilavlı Kuzu Kol Tandır denedik. Et yumuşacıktı, güzel pişmişti ve pilav gerçekten muhteşemdi!
Asitane’nin yemekleri kadar ortamı da güzel. Yaz aylarında yeşillikler içindeki bahçesinde oturması çok keyiflidir eminim, ancak iç bölümü de bizi gayet memnun etti. Osmanlı tarzında, zarif ve şık bir şekilde döşenmiş olan bu restoranda çalışanlar da son derece bilgili, yardımcı ve güler yüzlü. Cuma akşamları canlı müzik var, hafta sonu akşam yemekleri için rezervasyon şart.
Biz ortamından yemeklerine, müziğinden servisine kadar her şeyden çok memnun kaldık ve çok mutlu ayrıldık. Asitane’ye siz de mutlaka uğrayın ve oldukça tarihi olan bu mahallenin güzel bir köşesine gizlenmiş bu mabedi keşfedin!
Asitane Adres: Kariye Camii Sokak No:6 Edirnekapı/İstanbul
İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan İstanbul’da Turist Olmak
İlk yorumu siz yazın!