Pandeminin yarattığı tüm fiziksel, ekonomik ve sosyal belirsizliklerle birlikte hepimiz kendimizi alışılmadık şekilde endişeli ve temelsiz hissettiğimiz bir süreçten geçtik ve hala da geçmekteyiz. “Sabah Rutini” içten içe gergin ve huzursuz hissettiğimiz bu günlerde hepimize yardımcı olacak bir uygulama. Öncelikle rutin nedir diye soracak olursanız, tekrar tekrar ve tutarlı bir şekilde uygulayarak alışkanlık haline gelen, belirli bir davranış, eylem veya ritüel olarak tanımlanabilir. Rutini tekrar etmek ise çok önemli, eğer bir rutin oluşturduysak sürekliliği için istikrarlı olmamız gerekiyor.

Sabah Rutini | Fotoğraf: Vlada Karpovich (pexels.xom)

Aşağıdaki sabah rutinini telefonumuza bakmadan, mailleri kontrol etmeden veya herhangi bir haber okumadan önce düzenli olarak her gün yapmaya başlayarak; içsel huzursuzluğumuzu, zaman zaman artan endişemizi azaltabilir, belirsiz ve hızlı değişen zamanlar karşısında enerjimizi artırabiliriz.

Sabah Rutini

Bağışıklık ve Enerji Çayı

Hayat boyu kahve içen -hatta bağımlı sayılabilecek biri olarak- kaygımı azaltmak ve uykumu iyileştirmek için eve kapandığımız bu günlerde kafein alımımı azaltmaya başladım. Güne artık bağışıklık ve enerji veren çay ile başlıyorum. Sabah kahvenizin yerine siz de lezzetli, bağışıklığı artıran ve enerji veren bir çay hazırlayarak sabah rutinimize başlayabilirsiniz. Bağışıklık ve enerji çayının temelde 6 basit bileşeni var: su, zencefil, limon, bal, zerdeçal ve biraz kırmızı biber. Aşağıdaki adımları izleyerek iki porsiyon çayı hazırlayabilirsiniz:

  • Sıcak suya biraz taze dilimlenmiş zencefil ekleyin ve 3 dakika bekleyin.
  • Taze limonun yarısını suya sıkın.
  • Bir çorba kaşığı bal ekleyin.
  • Birkaç zerdeçal, kırmızı biber ya da karabiber ekleyin.
  • 15 saniye karıştırın ve keyfini çıkarın!

Eğer daha pratik bir yöntem isterseniz, Melez Tea‘nin zerdeçal, vanilya çubuğu, zencefil, karabiber ve tarçından oluşan Golden Milk çayını deneyebilirsiniz.

Sabah Sayfaları

Sabah sayfalarını 1-2 sayfalık bir bilinç akışı yazıları gibi düşünebilirsiniz. Sabah sayfalarını yazarken kasıtlı bir düşünme eylemine girmek zorunda değilsiniz. Sadece kaleminizi defterinizin üzerine koyun ve bırakın kendiliğinden aksın, siz de öylece yazın. Dilediğiniz kadar sayfayı doldurana kadar yazın, hepsi bu.

Sabah sayfalarımızı saçma sapan ve anlamsız cümlelerle doldurduğumuz sabahlar da olabilir. “Ne düşündüğümü bilmiyorum. Bu sayfayı şu anda hiç yazasım yok. Görev bilinciyle yazıyorum. Maksat rutinime istikrarlı bir şekilde devam etmek. Aslında bugün…” Bazen hiçbir şey düşünmediğimizi fark ederken birden bir düşünce tohumu düşer zihnimize ve sonra ise olanlar olur. Yazdıkça yazar, hiç ummadığımız hislerimize, bilincimize ve bilinçaltımıza tanık oluruz. Amacımız mükemmel bir yazı yazmak değil, bu 1-2 sayfayı düşünmeden doldurmak aslında. Sabah sayfaları zihnimizi arındırmamıza yardımcı olur. Kaygı ve korkuyu kafamızdan alıp kağıda dökerek, daha sakin ve daha az kaygı dolu bir gün geçirmemizi sağlar. Sizce de hem çok kolay hem de büyüleyici bir yol değil mi? Julia Cameron’ın Sanatçının Yolu kitabını okuyarak sabah sayfaları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İçinizde bilmediğiniz bir sanatçı vardır.. Eğer biliyorsanız, evrenin başlangıcından beri biliyorsanız hemen evet deyin.

Mevlana Celaleddin Rumi
Sabah Rutini | Fotoğraf: Vlada Karpovich (pexels.xom)

Yoga

Sabah sayfalarıyla zihnimizi temizledikten sonra bir yoga matı çıkarıp, 20 dakika süren, tüm vücut esnekliğimizi sağlayan bir akışla devam edebiliriz. Yoga, geçtiğimiz 1 sene boyunca, benim de en sevdiğim ve vazgeçilmez rutinlerimden biri oldu diyebilirim.

Örneğin şu anda bir “Element Serisi”ne başladım! “Toprak, Ateş, Su ve Hava” elementlerine ilişkin yoga pratiğimin “Toprak Serisi”ne devam etmekteyim. Daha güçlü ve aynı zamanda esnek bir beden ile günün getirdiği her şeye uyumlu ve kararlı bir zihin için toprak elementi serisini, nereden başlayacağım diyen herkese öneririm. Şu anda 36. günümdeyim. İlk günden bu yana hem bedenimde hem de zihnimde yaşadığım değişim muazzam! Toprak demek köklenmek demek… Çetin Çetintaş’ın Toprak Elementi Yoga pratiğini bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Vücudumuzu gevşetirken gün içerisinde endişe ve kaygıyı azaltarak topraklanabiliriz. Pratiğimizde ellerimizi ve ayaklarımızı yere sapasağlam basarken daha ait, daha güçlü ve hayat içinde daha “Yapamayacağım şey yok.” hissine bürünür her bir hücremiz. Birçok farklı akış bulabilirsiniz, önemli olan vücudunuzun hareket etmesini ve açılmasını sağlamak, zihninizde ve bedeninizde oluşan gerginliği de bu sayede azaltmak.

Meditasyon

20 dakikalık yoga akışından, topraklanmış ve daha sakin hissetmeye başladıktan sonra meditasyona oturmak sabah rutini için en verimli alışkanlıklardan bir diğeri. Bu aşamada “Insight Timer” uygulamasını kullanabilirsiniz. Meditasyon ve diğer özelliklere de sahip uygulamayı dilerseniz sadece zamanlayıcıyı olarak kullanabilir ve meditasyon esnasında kendinize rehberlik edebilirsiniz.

Unutmayın ki meditasyon konsantrasyon işi değildir. Meditasyon şahit olmak demektir. Yargılamadan, eleştirmeden, kimliklenmeden.. Duruma, hisse, düşünceye, sese ve her şeyimize, olana olduğu gibi şahit olmak. Kendi kendimize rehberli meditasyon yaparken: Başımız, kollarımız, bacaklarımız ve ayaklarımızın altından, yani baştan sona nasıl hissettiğimize ilişkin vücudumuzu tarayarak başlayabiliriz. Sonrasında nefes alışınıza ve verişinize odaklanın, ardından olana, ana tanık olun. Eğer sakinleşemiyorsanız o zaman sakinleşemediğiniz konu her ne ise ona tanık olun. Bana kalırsa burası çok ama çok kritik, çünkü burası yönetilecek bir alan değil. Bir beklentiyle oturup meditasyonu yönetmeyin. Oturun ve izleyin. Kimi günler öfkenizi, kızgınlığınızı, üzgünlüğünüzü izleyin. Kimi günler ise neşenizi, şahane hissedişinizi, sahip olduğunuz tüm güzellikleri, aşkı, başarıyı, sevgiyi gözlemleyin. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız ve nasıl yapılacağını bilmiyorsanız Headspace, Calm ve Waking Up uygulamalarını deneyebilir ya da YouTube üzerindeki videolara göz atabilirsiniz.

Sabah Rutini | Fotoğraf: Vlada Karpovich (pexels.xom)

Kitap Okuma

Evet okumak, endişemizi azaltmaya veya enerjimi artırmamıza doğrudan yardımcı olmaz belki ama okuduğumuzda çoğumuz kendimizi çok daha iyi hissederiz. Öğreniriz, bir hikâyeye dalarız ve başkalarının yaşam deneyimlerini takdir eder ve onlardan ilham alırız… Harika olan tarafı da bu. Bu yüzden sabahları ilk iş olarak iç karartıcı haberleri okumaktansa kitap okumayı tercih edebilirsiniz.

Güneş Işığı

Güneş bize enerji verir ve vücudumuz için çok önemli olan sirkadiyen döngümüzü düzenlememize yardımcı olur. Elimizden geldiğince sabah ilk iş birkaç dakika boyunca gökyüzüne, güneş ışığına bakabiliriz. Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun “D Vitamininin Önemi” hakkında paylaştığı bilgileri dinlemek isterseniz: link.

Sabah Rutini | Fotoğraf: Nadi Lindsay (pexels.xom)

Su

Gece boyu susuz kalan vücudumuz yorgunluk, baş ağrısı, anksiyete ile birlikte huzursuz hissetmemize neden olabilir. Siz de benim gibi su içmekte zorlanıyorsanız: içerisine taze sıkılmış limon ve bir tutam pembe Himalaya tuzu ekleyerek suyunuzu içebilirsiniz. Limon ve tuz, uyurken kaybettiğimiz mineralleri almamıza yardımcı olur.

Sabah rutini günümüzün tonunu ve gidişatını doğrudan belirler. Kendimiz için belirlediğimiz sabah rutini değişen ve belirsiz zamanlarda daha enerjik ve dinç hissetmemize oldukça yardımcı olur. Şunu da eklemek isterim ki, oluşturduğunuz sabah rutini, sizin için gerçekten neyin işe yaradığıyla ilgilidir! Herkese uyan tek bir “sabah rutini” yoktur. Neyin gerçekten işe yarayıp neyin yaramadığını kendiniz için derinlemesine hissedin! Paylaştıklarım bana iyi gelen ve size de iyi gelebileceğini düşündüğüm ve dilediğim, kalpten öneriler sadece. 

Günaydın, her birimize iyi günler dilerim!

Kapak Fotoğrafı: Vlada Karpovich (pexels.xom)

İlginizi çekebilir: Nesliay Ocakküçük’ten Ho’oponopono Tekniği