Samhain Festivali: Cadılar Bayramı'nın Karanlık Geçmişi
Dünyanın her yerinde, farklı zamanlarda gerçekleşen insanları bir araya getiren, keyifli vakit geçirmelerini sağlayan çeşitli bayramlar ve festivaller var. Bunlardan birisi: “Cadılar Bayramı”. 21. yüzyılda dünyanın farklı noktalarında kutlanıyor olsa da ilk çıkış noktası Samhain Festivali, Pagan kültürüne dayanıyor.
Cadılar Bayramı deyince izlediğimiz film karelerinden veya yurtdışında yaşayanların tanık olduğu belli başlı aşina olduğumuz görüntüler var; özellikle banliyö evlerin olduğu sokaklar, evlerin önleri bal kabakları, kuru kafalar ve cadı temalarıyla apayrı bir dünya yaratılıyor. Her yıl 31 Ekim günü geldiğinde, öncelikli olarak çocuklar farklı farklı kostümler giyip ; kimisi korkunç kimisi sevdiği bir kahramanın kostümlerini giyip, şeker ve harçlık toplamaya başlarlar. Cadılar Bayramı kavramı bugün uluslararası bir anlam kazanmış , insanların bir araya gelip keyifli vakit geçirmesine vesile bir araç olsa da ilk ortaya çıkışı oldukça karanlık bir hikayeye sahip. Hikayeyi okuduğunuz zaman, bayramın adı ve kostümleri çok daha anlamlı hale gelecek.
“Cadılar Bayramı” kavramı, Antik Britanya’da varlıklarını sürdüren Pagan Keltleri ve onların kutladığı, başlangıç tarihi net bilinmeyen Samhain festivaline dayanıyor. 1 Kasım, aslında tüm dünyada yazın resmi olarak bitişi ve kış aylarına geçişin ilanıdır. 1 Kasım’ın anlamı Pagan Keltleri için de aynen böyleydi hatta çok daha fazlasıydı. Her yıl bu tarih, onlar için hasat mevsiminin bitişini, evliliklerin yapıldığı ve ölüleri için yaptıkları törenlerin zamanının geldiğini işaret ediyordu. Ölülerin, yerel halkın evlerini ziyaret ettiğini ve ekinlere zarar verdiği düşüncesini benimsedikleri için her yıl bu zamanlarda içlerini korku kaplıyordu. Kendilerini evlerini ve geçim kaynaklarını korumak için büyük ateşler yakıyor, maskeler ve kostümler kullanıyorlardı; böylelikle kötü ruhları uzak tutup aynı zamanda kendilerini tanınmaz bir hale getiriyorlardı. Günümüzde Cadılar Bayramı’nda giyilen kostümlerin geliş noktası Samhain Festivali olduğu gibi bal kabağını oyup, içine ışık koymakta o günlerden geliyor. Samhain Festivali’nde ruhları kaçırmanın bir parçası olan kabak , bugün bayramın diğer simgeleri gibi süsleme amacı ile kullanılıyor.
Pagan kültür ve geleneğinden gelen Cadılar Bayramı, içinde bulunduğumuz yüzyılda bildiğimiz gibi en çok Amerika’da kutlanıyor. 19.yüzyılda özellikle Britanya’dan Amerika’ya yerleşen halkın gelmesiyle bu kadar yaygınlaştığı düşünülen bayram, değişim geçirdiği yüzyıllar içinde, “Azizler Günü”nün arifesiyle bütünleşiyor; bunun sonuncunda da Pagan kültürünün kötü ruhları kovmak için oluşturduğu Samhain bugün, Amerikan Kültürüyle anılıyor… Yüzyıllar içinde korku dolu hikayeden, keyif dolu bir bayrama dönüşen festival birçok değişim gösterse de ilk andan beri hep aynı tarihte kutlanıyor.
Cadılar Bayramı’nın Amerika’da popüler olarak kutlandığından bahsetmişken, New York’un klasik Cadılar Bayramı geçidinden bahsetmemek olmaz. Her yıl 31 Ekim’de , gün boyu ara sokaklarda ve metrolarda akın akın insanları kostümlerle görmeniz zaten mümkün fakat asıl Manhattan’da Spring Sokak’ta iki saat süren geçit şölenine her yıl 1 milyondan fazla Amerikalı katılıyor.
Kapak Fotoğrafı: Pinterest
İlginizi çekebilir: John Jamie’den Cadılar Bayramı’nın İrlandalı Atası
İlk yorumu siz yazın!