Sanat Otelleri Dosyası: Türkiye'nin Dört Yanından Tercihler
Seyahatlerimizin önemli bir kısmını konaklama deneyimlerimiz oluşturur, öyle ki bazen sırf konaklama tercihlerimize göre seyahat rotamızı oluştururuz. Peki ya konaklama tercihlerinizi neler belirler? Tercihleriniz arasında sanata da yer var mı? Eğer bu soruya cevabınız gönülden bir “Evet!” ise bugün “Sanat Otelleri” kategorisinin Türkiye’deki örneklerine gün be gün yenisinin eklendiğini söyleyebilirim.
Artan ihtiyaçlara ve dünyadaki değişime sektörün olumlu yanıt vermesi ile bugün pek çok sanatsever otel, kendi bünyesinde sanatın farklı dallarına ev sahipliği yapıyor. Bazı oteller odalarının tasarımında kullandıkları tarihi eserleri sergilerken bazı oteller ise düzenledikleri sanat günleri ile misafirlerine değişik deneyimler yaşatmayı hedefliyorlar. Çoğunlukla otel lobilerinde görmeye aşina olduğumuz, daha çok dekor olarak kullanılan sanat eserlerine, bugün pek çok otel kendi bünyesinde bir art gallery ya da direk sanat eserleri ile otelin odalarını donatarak yer açıyor. Böylece misafirlerinin hem ruhunu besliyor hem de misafirlerine birbirinden kıymetli sanat eserleri ile birlikte konaklama imkanı sunuyor. Siz de tatilinizi planlarken sanat ile iç içe bir deneyim yaşamak istiyorsanız gelin Türkiye’nin farklı köşelerinden derlediğim “Sanat Otelleri” listesine birlikte bakalım.
Türkiye’de Sanat Otelleri
Hotel Caeli (Çanakkale/Eceabat)
Lüks Bağ Evi ve Sanat Oteli kategorisinde hizmet veren Eceabat’ın Kumköy mevkiinde oldukça geniş bir araziye konuşlanan yirmi bir odalı bu otel tabiat ve sanat ile iç içe bir deneyim vadediyor. Otel, ziyaretçilerini Türkiye’nin önde gelen heykel sanatçılarından Seçkin Pirim’in otele adını da veren, Latince adı ile Porta Caeli yani “Cennetin Kapısı” eseri ile karşılıyor. Sofistike lüksün adresi Hotel Caeli’de New Yorklu hiperrealist sanatçı Carole A. Feuerman ve insan bedeni üzerine çalışan Koreli sanatçı Seo Young Deok gibi birçok çağdaş sanatçının eserlerini “Koşu Parkuru ve Heykel Bahçesi” üzerinde ve iç mekanlarda görmek mümkün.
Stay Warehouse (İzmir/Alaçatı)
1980’li yıllarda bira deposu olarak kullanılan özgün mimarisi ve teknolojik alt yapısı ile Stay Warehouse, Stay Oteller Grubu’nun Alaçatıdaki sanat ile iç içe oteli. Sanat ve mimari üzerine kapsamlı bir kütüphanesi de bulunan Stay Warehouse da sene içerisinde müzik ve tiyatro performansları, film geceleri, sergiler ve sanat üzerine keyifli sohbetler düzenleniyor. Yaz kış aktif etkinlik takvimi ile misafirlerine sanatın her alanından eşsiz deneyimler sunan otel şimdilerde aralarında Nuri Bilge Ceylan, Ayşe Erkmen ve Peter Zimmerman gibi sanatçıların da yer aldığı on iki sanatçının yapıtlarını kapsayan bir seçki oluşturdu. Dirimart’ın katkıları ile oluşturulan bu sergi, 21 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Museum Hotel (Nevşehir/Kapadokya)
Harabe haldeki eski yıkıntı evlerin aslına sadık kalınarak restore edilmesi sonucu oluşturulmuş olan Museum Otel, aynı zamanda Dünya’nın ilk müze konseptli oteli olma özelliğini de taşıyor. Nevşehir müzesine kayıtlı, Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birbirinden seçkin tarihi eserleri, otelin özenle tasarlanmış odalarında ve ortak alanlarında görebilmek mümkün. Özel otuz odası ile hizmet veren Museum Hotel, sanatsal mimarisi ve tasarımı ile yaşayan bir müzeyi andırıyor.
Pintura Urla (İzmir/Urla)
Sanat galerisi ile butik otel konseptini bir araya getirme hayali ile 2019 yılının Haziran ayında kapılarını açan Pintura Otel, Urla’nın Sanat Sokağı’nda, altı odası ile hizmet veren şirin bir Sanat Oteli. Süreli sergileri, sanat atölyeleri ve sanatçı söyleşileri ile oldukça aktif bir otel olan Pintura Urla’nın etkinlik takvimini takibinize almanızda fayda var.
OMM INN (Eskişehir/Odunpazarı)
Adını Odunpazarı Modern Müze’den alan OMM INN, on dört odası ile geleneksel Odunpazarı mimarisi ile sanatı bir araya getiriyor. Japon Mimarlık Ofisi Kengo Kuma and Associates imzası taşıyan müzenin tasarımında, doğa ile mimari ve bina ile lokasyon arasında bağ kurulması amaçlanmış. Otelin Deluxe odalarında yer alan modernist mimar Louis Kahn’a saygı duruşunda bulunan beton duvarlar ise görülmeye değer. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Koleksiyoner Erol Tabanca tarafından 2019 yılında kurulan OMM INN, yeme-içme, konaklama ve müze alanı dışında sürdürülebilir ve doğa dostu uygulamaları ile de öne çıkıyor.
The Museum Hotel Antakya (Hatay/Antakya)
Tarihin en eski yerleşim yerlerinden olan Antakya’da, 2009 yılında dört yüz oda kapasiteli bir otel projesi ile başlanan çalışmalarda arkeolojik eserlerin bulunması ile proje tamamen değiştirilerek, tarihe tanıklık etmemizi sağlayacak bir müze oteline dönüştürüldü. 2019 yılında misafirlerinin hizmetine açılan bu otelde kendinizi adeta zaman tünelinde hissedebilirsiniz. Dünya’nın en büyük tek parça zemin mozaiğinden Eros Heykeli’ne, Pegasus Mozaiği’nden Roma Hamamları’na kadar tarihin farklı dönemlerine tanıklık etmiş beş kültür katmanı ve on üç farklı medeniyetten eserleri görmeniz mümkün. On yıllık bir çalışmanın sonrasında yaklaşık otuz bin arkeolojik eserin yer aldığı The Museum Hotel Antakya, meraklısı için gerçekten farklı bir deneyimi garantiliyor.
Club Marvy (İzmir/Özdere)
Özdere’nin Kesre Koyu’nda yer alan, bünyesindeki Atelier Marvy ile çeşitli sanat etkinliklerini buluşturan Club Marvy, bohem mimarisi ile Ege ruhunu yansıtıyor. Süreli sergilerin ve çeşitli workshopların yapıldığı Atelier Marvy’de Temmuz etkinlik takvimi henüz plan yapmayanlar için; Türk çağdaş resim ve yerleştirme sanatçısı Ardan Özmenoğlu’nun mekana özgü enstalasyonlar, resimler ve transparan cam heykellerden oluşan sergisi ile 4-31 Temmuz tarihleri arasında sizleri karşılamaya hazırlanıyor.
MGallery Bodrum (Bodrum/Yalıkavak)
Deniz tutkunları tarafından çokça tercih edilen Yalıkavak’a gelmeniz için artık bir neden daha var. MGallery Yalıkavak, otel içerisinde özenle konumlandırılmış sanat eserleri ile misafirlerinin ruhunu beslemeye aday. Aralarında Ferruh Başağa, Ergin İnan, Ahmet Güneştekin, Richard Orlinski, Yiğit Yazıcı, Bubi ve Robert Indiana gibi uluslararası alanda tanınmış sanatçıların ikonlaşmış eserlerinin yer aldığı, ilham veren enstalasyonların sergilendiği bir sanat oteli. Tercihini deniz tatili ve sanat ile birleştirmek isteyenler için güzel bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Casa dell’Arte Bodrum (Bodrum/Torba)
Deniz tatili ve sanatı buluşturan bir diğer Sanat Oteli ise Bodrum’un balıkçı köyü Torba’dan. Henüz Sanat Oteli konseptinin Türkiye’de konuşulmaya başlanmadığı bir dönemde, 2007 yılında Büyükkuşoğlu Aile Koleksiyonu’nu sergilemek amacı ile kapılarını açıyor Casa dell’Arte. Kendinizi bir koleksiyonerin evinde hissetmenizi amaçlayan otel sahipleri, 40 yılı aşkın bir sürede topladıkları sanat eserleri ile size sanat ile iç içe huzur dolu bir tatil sunuyor. Geride bıraktıkları on yıllar içerisinde arasında devlet başkanları, kralların da yer aldığı çok seçkin konuklarını ağırlama imkanı bulmuşlar. Otelin ilk girişinde sizi ihtişamlı el işçiliği ile antika Edirne Kapısı karşılıyor. İtalyanca “Sanat Evi” anlamına gelen Casa dell’Arte’nin ortak alanlarında Fikret Mualla, Nuri İyem, Mehmet Güleryüz gibi Türk ressamlarının orijinal eserlerini görebilirsiniz. Sanatı her yaş grubu ile buluşturan otelde, çocuklar için seramik, heykel ve resim workshopları da düzenleniyor.
Kapak Fotoğrafı: thestay.com.tr
İlginizi çekebilir: Wander Magger’dan Hotel Caeli
İlk yorumu siz yazın!