Şarap İle İlgili Kitaplar: Her Yudumda Yeni Bir Hikaye
Günümüzde, şarapla ilgili biraz “snob” bir bakış olduğunu düşünüyorum. Bence şarabın başına gelen şey şu: bir şeyin az bilinmesi ya da hiç bilinmemesi korkuya yol açar ya, işte tam olarak böyle olmuş. İşte bu yaklaşım bence, şarapla ilgili yeterli bilgiye sahip olmamaktan kaynaklanıyor. Bu da, insanlar arasındayken şarabı çok iyi anlıyormuş gibi gözükme ihtiyacını doğuruyor. Anlamıyorsam, bilmiyorsam da içmem. Aslında şarap dediğimiz üzüm ve havada bulunan mayaların buluşmasından fazlası değil. En önemli hadise, bunun sadece bir içki olduğunu kabullenip keyif almaya bakmak. Ama bu keyifi arttırmanın bir yolu da, ne içtiğini bilmek, tanımak. Birazdan önereceğim şarapla ilgili kitapların konusu, teknik bilgiden çok; şarabın tarihi, ruhu ve felsefesi üzerine. Ama yine de şunu unutmamak lazım: ne demiş Louis Pasteur, ‘‘Bir şişe şarapta bütün kitaplardakinden daha fazla felsefe vardır.”
Şarap İle İlgili Kitaplar
Roger Scruton, İçiyorum Öyleyse Varım
Descartes’ın meşhur sözü olan “Düşünüyorum öyleyse varım”ı duymamış olanımız yoktur herhalde. Felsefeci Roger Scruton ise bambaşka bir şey söylüyor: “İçiyorum öyleyse varım.” Son derece akıcı ve nükteli bir üslupla hemen her büyük medeniyetin baştacı ettiği bu içkiyi anlatıyor bize. Kitap, çok sayıda şarap önerisi ve şarap hikayesi içeriyor. Alt başlığıysa, ‘Bir Filozofun Şarap Rehberi’ (çev. Akın Terzi, 2012).
Ophelie Neiman, Kim Korkar Şaraptan?
Hem şarabın dünyasına yeni adım atanlara, hem de konu hakkında bilgi sahibi amatörlere hitap edebilen zengin içerikli bir başucu kitabı. Nail Kitabevi bu kitabın baskısına bir de Türkiye şarap haritası eklemiş. Bu kitap beyaz-kırmızı ve rose şarabın yapımlarına ve farklarına, dünyanın ünlü bağ rotalarına dek merak ettiğimiz her tür konuya değiniyor ve bir çok soruya cevap veriyor.
Tom Standage, Altı Bardakta Dünya Tarihi
Perspektif tarihçilik adına muazzam bir eser. Standage, insan yaşamını ve tarihin kendi içerisindeki akışını, içeceklerin üretim, tüketim ve ortaya çıkışları ile ele alıyor. Tespitleri ve değerlendirmeleri bence çok başarılı. Altı içecekle böldüğü dönemler; Bira Çağı, Şarap Çağı, Damıtık İçkiler Çağı, Kahve Çağı, Çay Çağı, Kola Çağı.
Elvan Uysal Bottoni, Üzümler ve İnsanlar: Toprak Ana, Bağban Baba
Bu kitap kuzeyinden güneyine bir İtalya yolculuğu. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan bu kitapta; insanın, toprağın, bağın, üzümün ve şarabın hikayesi var. Görsel açıdan da oldukça zengin bir kitap. İçeriği açısından oldukça güzel ve öğretici olsa da sloganına katılmıyorum. Zira sloganı ‘Üzümden, şaraptan anlamam diyen kalmayacak!’ Bu yazının ve benim mottomla çelişse de faydalı taraflarını almak gerek. 🙂
Kapak fotoğrafı: Instagram / @kirmizikediyayinevi
İlginizi çekebilir: SineMagger’dan En İyi Şarap Filmleri
İlk yorumu siz yazın!