Şebnem Bezmen ile: Sürdürülebilir ve Yenilikçi İnsan Kaynakları Üzerine
Başarı, azim ve kararlılığın bir araya geldiği ilham dolu bir yolculuğa tanık olmaya hazır mısınız? Hayatın her alanında sınırları zorlayan, cesur adımlarıyla kendine yer edinen ve hayallerinin peşinden giden kadınlar ile röportaj yapma fikrinden yola çıkarak Doğan Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı ve Türkiye’nin En Güçlü 50 İnsan Kaynakları Lideri Listesi’nde yer alan sevgili Şebnem Bezmen ile buluştum.
Kendinizden biraz bahseder misiniz? Sizi yakından tanımak isteriz.
1993 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Profesyonel iş hayatıma Koç Holding Yetiştirme Elemanı (MT’si) olarak Arçelik İnsan Kaynakları Bölümü’nde başladım. 1998 yılında Citibank Türkiye’ye Ücretlendirme ve Yan Haklardan Sorumlu Müdür olarak katıldım. Sırasıyla Citibank Türkiye Eğitim ve Gelişimden Sorumlu Kıdemli Müdür ve Bireysel Bankacılık’tan Sorumlu İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı rollerine atandım. 2008-2011 yılları arasında Peppers & Rogers Group İnsan Kaynakları Direktörü olarak kariyerime devam ettim. Bu rolümde Türkiye harici Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Amerika ve Körfez Ülkelerindeki ofislerinde insan kaynaklarından sorumluydum. 2012- 2016 yılları arasında ID Danışmanlık bünyesinde Kıdemli Danışman olarak farklı sektörlerdeki şirketlerin üst düzey rollerinin doldurulması ile ilgili sorumluluk aldım. 2016 yılında Burgan Bank bünyesinde Kurumsal, Ticari ve Dijital Bankacılıktan Sorumlu İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı olarak çalışmaya başladım.
2019 yılından bu yana Doğan Holding bünyesinde İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevindeyim. Holding ve grup şirketlerinde kültürel değişime destek olan modern, sürdürülebilir ve yenilikçi insan kaynakları organizasyonunun kurulması, süreçlerinin tasarlanması ve tüm grup içerisinde uygulamaya alınması konularından sorumlu çalışıyorum. Çalışan deneyiminin iyileştirilmesine yönelik süreçlerin oluşmasındaki projelere öncülüğün yanında grubun büyümesini destekleyecek stratejik yeteneğin planlanması, seçimi ve yönetimi ile kültürel dönüşüm projelerinde aktif rol alıyorum.
Behavioral Coaching Institute koçluk programını tamamladım. ICF Professional Coaching Training sertifkasını, Kanada NutraPhoria School of Holistic Nutrition’dan Bütünsel Beslenme Koçluğu (Holistic Nutrition Coaching) diplomasını aldım.
Şirketinizin insan kaynakları stratejisini nasıl tanımlarsınız? Bu strateji şirketin genel vizyon ve hedefleriyle nasıl uyumlu?
İK stratejimizin temelinde güçlü kurumsal değerlere sahip çalışanlarına gurur duyduğu olumlu bir çalışma ikliminin yaratılması ve potansiyellerinin maksimize edilmesi için yenilikçi ve devamlılığı olan insan kaynakları uygulamalarını oluşturmak yer alıyor. Bu konuda üst yönetimin stratejik iş ortağı olmak, grubun kendi lider ve yöneticilerini içeriden yetiştirmek ve en yetenekli çalışanların grubumuzu tercih etmesini sağlamak için faaliyetler yürütüyoruz.
Bu kapsamda iki alana çok fazla odaklanıyoruz: Doğan Grubu değerlerinin ve kültürünün içselleştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor, aynı zamanda modern ve sürdürülebililir insan kaynakları uygulamalarını hayata geçiriyoruz.
Grubumuzun şirket portföy yapısı hızla değişiyor; satın alma, birleşme veya şirket kuruluşları gerçekleştiriyoruz. Hızlı değişen bu yapı içerisinde kültürün büyümeyi ve değer yaratmayı destekleyecek şekilde geliştirilmesi ve şirket kültürüne olumsuz yansıyabilecek durumları engellemek 2017 yılından bu yana üzerinde yoğun olarak çalıştığımız en önem verdiğimiz odak alanlarımızdan ilkini oluşturuyor. Hem holding ve grup şirketlerimizdeki üst yönetim hem de tüm kademlerdeki yöneticiler ile diğer kademeler arasındaki iş birliği ve güven ortamının güçlendirilmesine yönelik süreçlerin başarılı bir şekilde içselleştirilmesi, strateji ve iş sonuçlarımıza olumlu yansıyor.
Modern ve sürdürülebilir insan kaynakları uygulamalarımızla ise tüm seviyelerde sahiplenilmiş ve iyi tasarlanmış sürekli geri bildirim alma ve verme ile güçlendirilmiş performans yönetimi süreçlerinin kurulması ilk adımlarımızdan biri oldu. Çalışanlarımız ve liderlerimizin yetkinliklerini geliştirecek ve iş yapış tarzlarının değerlerimiz ile uyumlu olmasını sağlayacak yetenek yönetimi ve gelişim programları hazırlıyor, organizasyonu sürdürülebilir kılabilmek için üst yönetim ve kritik rollerin yedeklemelerini sistematik şekilde yapılması, takibi ve grup içi rotasyonlar ile desteklenen etkin kariyer yönetimi yapısının tüm şirketlerimizin içerisinde oluşturulmasını en önemli stratejilerimizden biri olarak görüyoruz. Kariyer yönetimi kapsamında ayrıca genç yetenek ve profesyonelleri çekebilmeye yönelik tanıtım, etkinlik, iletişim ve cazip staj ve işe alım süreçlerini yürütüyoruz. Dijitalleşmeyi çağımızın en önemli yetkinliği olarak gören bir grup olarak İK alt yapısında dijitalleşme çalışmalarının devam ettirilmesi, çalışanların da aktif katılımı ile yeni çalışma modellerini ve çalışma iklimini iyileştirmeye yönelik çalışmaları hayata geçirdik. Olumlu çalışma ikliminin yaratılması, tercih edilen işveren olma odağımızla uygulamalarımızı sürekli geliştiriyoruz.
Çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda ne tür adımlar atıyorsunuz? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?
Doğan Holding’de milliyet, inanç, etnik köken, dil, cinsiyet, maluliyet, siyasi görüş ve yaş gibi bireysel farklılıklar kurumsal yapıyı güçlendiren unsurlar olarak kabul ediliyor. Çalışanlarımıza ayrımcılığın olmadığı, çeşitliliğin ise desteklendiği adil bir çalışma ortamı sunuyoruz.
Çalışanların farklılıkları bizim için değerli. Çalışanlarımızın kendilerini Doğan’a ait hissetmeleri için çalışıyoruz. Fırsat eşitliğine önem veriyoruz; işe alım, ücretlendirme, çalışan gelişimi ve terfi kararlarında çalışanın performansını, potansiyelini ve deneyimini esas alıyoruz.
Doğan Grubu beş neslin birlikte çalıştığı bir kültürün zenginliğinden faydalanıyor. İş gücünde çeşitlilik, farklı geçmiş ve deneyimlerden beslenmek bizim için değerlidir. Mentorluk, tersine mentorluk, koçluk programlarında bu zenginliklerin birbirini beslemesi hedefleniyor.
Doğan Grubu’nda kadın çalışan, kadın yönetici ve kadın yönetim kurulu üyesi sayısının artırılmasına yönelik hedeflerimizden taviz vermiyoruz. İşe alımlar esnasında benzer profillerde kadın ve erkek adayımızın olduğu durumlarda kadın adaylara yönelik işe alım gerçekleştiriyoruz. Holding ve grup şirketlerimizde ise kadın ve erkek çalışanlarımıza eşit imkan ve haklar sağlıyoruz.
Bu sene grubumuz içerisinde kadın lider yetiştirmeye yönelik Kadın Lider Yetiştirme Programı’nı da başlattık. Bu programda liderlik potansiyeli yüksek kadın çalışanlarımızın yetkinliklerini geliştirmeyi ve liderlik rollerimiz için yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Kadın liderlerin iş dünyasına kattığı en önemli değer nedir sizce?
Sadece iş dünyasını değil, hayatın herhangi bir alanını kadınlar olmadan düşünemeyiz. Kadınlar farklı bakış açılarıyla karmaşık sorunları çözmede oldukça yaratıcılar. Problem çözme yetenekleri, özellikle değişken ve belirsiz iş ortamında önemli bir beceri olarak ön plana çıkıyor. Kadın liderlerin yüksek duygusal zekaya sahip olduğunu düşünüyorum. Kadınların bu özelliği, ekip içi iletişimde, empatik yaklaşımda, ilişki ağı kurmada ve çatışmaları yönetmede başarılı olmalarını sağlıyor. Bu da daha olumlu bir çalışma iklimi ve kültürünün oluşması ve çalışanların yaratıcılığına olumlu yansıyor.
Kadın liderler genellikle açık, net ve etkili iletişim kurmada başarılılar. Etkin ve net iletişim yetenekleri ekip çalışmasını güçlendirme, fikirlerin etkin olarak paylaşılmasında ve anlaşmazlıkların çözümünde kritik bir rol oynuyor. Kadınlar yüksek dayanıklılığa ve doğaları gereği aynı anda pek çok işi bir arada yapma kabiliyetine sahipler. İş dünyasında bu özellikler çok büyük etki yaratıyor. Ayrıca kadın liderler, iş birliğine dayalı yönetim tarzını benimsemeye daha eğilimliler. Bu yaklaşım, ekiplerin daha uyumlu çalışmasına ve daha güçlü bir takım ruhu oluşturulmasına katkı sağlıyor.
İş birliği ve çeşitliliğe dayalı liderlik, inovasyonu teşvik ediyor ve farklı görüşleri dinleyerek daha etkili kararların alınmasına yardımcı oluyor. Kadın liderler, kriz yönetiminde soğukkanlılıkları ve stratejik düşünme becerileri ile öne çıkıyor. Zor durumlarla başa çıkmada gösterdikleri etkinlik, onları kriz zamanlarında güçlü liderler haline getiriyor.
Türkiye’de kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması için ne tür adımlar atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Günlük hayatta da iş hayatında da cinsiyetler arasında anlayış ve farkındalığa çok ihtiyaç var. Bunun için de Türkiye’de kadınların iş dünyasında ve liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edilmesi için toplumsal, kurumsal, yasal ve hatta bireysel düzeyde kapsamlı stratejiler oluşturulmasının, farklı alanlarda adımlar atılması önemli. Öncelikle eğitim ve mesleki gelişim fırsatlarının artırılması gerekiyor. Bu kapsamda kadınların özellikle bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında daha fazla eğitim almaya teşvik edilmesi ve bu alanlarda daha fazla burs, eğitim programı ve mentorluk fırsatları yaratılması sağlanmalı diye düşünüyorum.
Kadın liderliği konuşurken kadın girişimcileri de unutmamak gerek. Ekonomide önemli yerleri olan kadın girişimciliğinin desteklenmesiyle çok daha fazla kadın lider yetişeceğine inanıyorum. Kadın girişimciliğini destekleyen programların fazlalaştırılması, girişimci olmaları için teşvikler, sermaye ve finansman erişiminde destek sağlanması, hibe programları, teşvikler ve düşük faizli kredi imkanları kadın girişimcilerin önünü daha fazla açabilir.
Çalışma modellerinde de bazı değişiklikler yapılması kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasına destek olacaktır. Kadınlar, iş ve aile yaşamı dengesini kurmada zorluk yaşayabiliyor. Bu nedenle esnek çalışma saatleri, uzaktan çalışma seçenekleri ve yarı zamanlı çalışma gibi modellerin yaygınlaştırılması, kadınların iş gücüne katılımını artırabilir. Hem kadınlara hem de erkeklere eşit şartlarda ebeveyn izni sunulması, kadınların kariyerlerinden vazgeçmek zorunda kalmadan çocuk sahibi olmalarını kolaylaştırır ve sorumlulukların eşit şekilde paylaşılmasını sağlar.
Kurumsal kapsayıcılık ve çeşitlilik politikalarının oluşturulmasına paralel yönetim kurullarında ve üst düzey pozisyonlarda kadın temsil oranını arttırmak için konulan hedeflerin gerçekleştirilmesi de önem taşıyor. Ayrıca şirketlerin cinsiyet eşitliği konusunda somut hedefler ve bu hedeflere yönelik performans metrikleri belirlemesi ve takibi, kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesine katkı sağlıyor. Kadın liderleri destekleyerek görünür hale getirmek, kadınların iş dünyasında rol model olmasını teşvik ediyor.
Kadınların yönetim ve liderlik pozisyonlarına yükselmesini teşvik eden özel eğitim ve gelişim programları oluşturularak kadınların, iş dünyasında kendilerine güven kazanmaları ve liderlik becerilerini geliştirmeleri sağlanabilir. Kadın çalışanların kariyer gelişimini desteklemek için mentorluk ve koçluk programları yaygınlaştırılabilir. Özellikle deneyimli kadın liderler, genç kadın çalışanlara mentorluk yaparak onların kariyer yolculuklarını destekleyebilir. Bu alanda rol model olmak, ilham vermek en büyük desteklerden biri.
Toplumsal cinsiyet rolleri ve ön yargılarla mücadele ve farkındalığın artırılması da kadınların iş gücüne katılımını desteklemek için önemli. Cinsiyet rolleri konusunda bilinçlendirme kampanyaları, medya ve eğitim yoluyla ön yargılarla mücadele edilebilir. Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması için erkeklerin de toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmalarını önemli buluyorum. Erkeklerin iş yerinde çeşitlilik ve kapsayıcılık programlarına katılımı teşvik edilmeli.
Ücretlendirmede cinsiyet farklılığı yaratılmaması adına kadınların erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücretler almasının önüne geçmek için etkin politikalar, hem yasal hem de kurumsal düzeyde daha güçlü bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Kadınların iş gücüne katılımını teşvik etmek için devlet tarafından işverenlere vergi indirimleri veya teşvikler sunulabilir.
Şirketlerde kapsayıcı kültürü yaratılarak kadınların fikirleri duyulmalı, işe alım, terfi ve maaş politikalarında fırsat eşitliği sağlanmalı, kadınların terfi süreçlerinde karşılaştığı cam tavan engelleri kaldırılmalıdır. Çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması kapsamında ise uygun fiyatlı ve erişilebilir çocuk bakım hizmetleri sağlanarak kadınların iş dünyasında daha fazla yer alabilmesi için imkanlar yaratılabilir. Devlet ve özel sektör iş birliğiyle kreş ve bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Özellikle büyük şirketler, iş yerinde kreş hizmeti sunarak kadınların iş yaşamına daha rahat devam etmelerine olanak sağlayabilir.
Bireysel bazda ise erkeklerin eşlerinin kariyerini desteklemek için ev işleri, çocuk veya aile üyelerinin bakımında ortak sorumluluk anlayışı geliştirmesi ve sorumlulukları paylaşması kadınların ev ortamındaki iş yükünü azaltarak kariyerlerine daha fazla odaklanmasını sağlıyor.
Bu adımlar, Türkiye’de kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesi, liderlik pozisyonlarına yükselmeleri ve iş gücüne etkin bir şekilde katılmaları için önemli bir temel oluşturabilir.
İş dışında stres atmak ve dinlenmek için neler yaparsınız? Hobileriniz veya ilgi alanlarınız nelerdir?
Genelde stresimi düzenli spor yaparak atıyorum. Spor bana hem fiziksel hem zihinsel dayanaklılık ve aynı zamanda dinginlik sağlıyor. Günün çözülemeyen konularını sonraki gün işe gidene kadar aklımdan çıkarmama yardımcı oluyor.
Bunun yanında doğada özellikle denizde olmak bana çok iyi geliyor. Yelken yapmayı çok seviyorum. Yelken yaparken insanın odağı rüzgar ve denizde oluyor. Düşüncelerimi başka bir yere odaklamak zihnimin berraklaşmasına yardımcı oluyor. Seyahat etmeyi de çok sevdiğim için bu ikisini birlikte yapabildiğim zamanlar mutlu hissediyorum.
Kitap okumayı da çok seviyorum. Kitap okumak kendi iç dünyama dönüp, fikirlerimi ve bakış açımı, doğru bildiklerimi sorgulamama ve yeni perspektifler kazanmama yardımcı oluyor. Kitap seçimimi çoğunlukla o anki ruh halim belirliyor; çok aşırı yoğun bir günün sonrası daha hafif kitaplar okumak iyi geliyor.
Evin içinde minik bir bahçem var; bitkilerle ilgilenmek, bakımlarını yapmak, bitkilerimi çoğaltmak ve düzenlemek hoşuma gidiyor. Şehrin içinde bile yaşasam biraz da olsa doğa ile bağlantı kurmuş oluyorum.
Uzay yolculukları ve uzay turizmi hakkındaki gelişmeleri öğrenmek de çok ilgimi çekiyor. Uzaya gidişi önceden sadece astronotlar deneyimliyordu. Dünyanın sınırlarını aşma, yerçekimsiz ortamda bulunmayı normal kişilerin de yapabileceği bir şey olması beni çok heyecanlandırıyor. İmkanım olsa kesinlikle böyle bir seyahatin parçası olmak isterdim. Şu aşamada en çok ilerlemeleri takip edebiliyorum. Teknoloji ilerledikçe ve maliyetler düştükçe daha geniş kitlelere de ulaşabilecek; umarım bizlerin de deneyimleyebileceği kadar yakın gelecekte bu gelişmeler tamamlanır.
Hem zamanı dolu yaşamayı, bir yandan da kendi dünyam içinde olmayı seven ve her zaman sosyalleşmeye ihtiyaç duymayan bir yapım var. Bazen vaktimi fazla doldurduğumu da düşünüyorum. Özellikle pandemi döneminde ‘zaman’ı biraz da olsa çok aktif ve yoğun geçirmemenin de iyi geldiğini keşfettim. O nedenle kendimi dinleyip hiçbir şey yapmamak da çok iyi geliyor.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya kariyerini insan kaynaklarına yönlendirmek isteyen adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
Kariyer hayatı uzun bir yolculuk. Önceden tek bir meslekle ve hatta tek bir şirkette çalışarak emekli olma fikri daha geçerliyken artık kariyer yolculuğunda değişiklik yapmak normal karşılanıyor. Severek yapılan bir işin kişinin genel mutluluğu ve hayatında duyduğu tatmin için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle de kişilerin neyi yaparken mutlu olacağını bulmaları çok önemli. Şu anda üniversite öğrenimi gören genç arkadaşlarımın meslek seçimi öncesi bir insan kaynakları çalışanın neler yaptığını, görebilmeleri için mutlaka insan kaynakları bölümlerinde staj yapmalarını öneririm. Stajları esnasında yapılan işlerle ilgili mümkün olan en fazla bilgiyi almaya çalışsınlar. Sorumluluk almaktan kaçmasınlar. Ayrıca bu meslekte çalışan profesyonellerle de mutlaka konuşsunlar.
Bunun yanında global insan kaynakları uygulamalarını takip etmek ve modern insan kaynakları süreçlerini kurmak için iyi derecede yabancı dil, özellikle de İngilizce’ye hakimiyet çok önemli. Bu sadece üniversiteye devam eden arkadaşlarım için değil tüm profesyoneller için geçerli.
Akademik başarı çok önemli ama yeterli değil. Çok çalışmak, sorgulamak, varsayımları ve mevcut bilineni kabul etmek yerine meraklı olmak, aramak, öğrenmek, değişime açık olmak, iyi dinlemek, zihinsel ve fiziksel dayanıklılık, pes etmemek, olumlu olmak, olumlu iletişim kurmak, öz yeterlilik sahibi olmak, başarısızlıktan yılmamak, iyi bir ekip üyesi olmak, vasat işle yetinmeden “daha fazlasını nasıl başarabilirim” bakış açısında olmak; fark yaratmalarına yardımcı olacaktır.
İnsan kaynaklarında ileriye yönelik liderlik rollerini hedefleyenlerin tüm insan kaynakları süreçleri hakkında bilgi sahibi olmaları çok faydalı oluyor. Buna kültürel değişim, organizasyonel gelişim, işe alım, kariyer ve yetenek yönetimi, eğitim, öğrenim ve gelişim, ücret ve yan haklar süreçleri ve finansal okuryazarlık da dahil. İnsan kaynakları her ne kadar içinde rakamları ihtiva ediyor gibi görünmese de çalıştıkları şirketlerin finansallarına, stratejisine ve büyüme planlarına hakim olmaları kariyerleri adına çok avantaj sağlıyor. Bu söylediklerimin bir kısmı zaman içerisinde tecrübe ile olacak. Ama her şeyi biliyorum demeden daha fazlasını öğrenmeye, gelişmeye ve uygulamaya devam etmelerini öneririm.
Bunun yanında ek sorumluluk almak, gerekirse kariyerin başlangıcında çalışma saati harici de kendi gelişimleri için zaman ayırmak ve öğrenme sürecini devam ettirmekten vazgeçmemelerini öneririm. Organizasyonlar kariyer yollarını çizme konusunda araçları tasarlar ve uygulamaya alır. Ama başarılı bir kariyer yönetimi kişinin kendisi tarafından yapılır. Sürekli öğrenmek, kişinin kendi güçlü ve iyileşmeye açık alanlarını tanıması, geri bildirim alarak aksiyona geçmesi, kendi sınırlarını zorlaması, pasif bir şekilde kendisine bir imkanın sunulmasını beklemeden proaktif olarak farklı sorumluluklar almaya istekli olmak kariyer basamaklarının inşaasında çok önemlidir.
Son olarak sizin gibi başarılı bir kariyer sahibi olmak isteyen genç kadınlara ne gibi tavsiyeler verirsiniz ve nasıl yol gösterirsiniz?
Öncelikle kadınların kendileriyle ilgili bakış açıları hakkında bir farkındalıklarının olması önemli. Çocukluktan itibaren erkek ve kız çocuklar pek çok ön yargı veya kodlarla büyüyor. Oyuncaklardan, oynanan oyunlara kadar toplumsal rollerle kodlanmaya başlıyoruz. Örneğin kız çocuğuna iyi bir meslek sahibi erkekle evlenmesi beklentisi kodlanıyor ama ona iyi bir iş kadını olması veya kendi işini kurması ve başına geçip yönetmesi kodlanmıyor. Ya da kadının ekonomik özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunun üzerinde yeteri derecede durulmuyor. Hayat boyu aile veya eşe bağımlılık nedeniyle kendi potansiyelini gerçekleştiremeyen çok fazla kadın var. Halbuki kim bilir bu kadınlar içinde ne kadar çok ortaya çıkmamış cevher bulunuyor. Sadece iş dünyası için de değil; buna spor, sanat ve bilim gibi tüm alanları katabiliriz.
Kabul etsek de etmesek de iş dünyası erkek egemen bir bakış açısıyla kurgulanmış. Ama bu dünyanın kuralları hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Kadınlar bunu kabullenip oldukları gibi yaşamayı seçebilirler veya bu kuralları öğrenip kendini geliştirmeyi ve ilerlemeyi tercih edip iş dünyasında kendilerine bir yer edinebilirler. Kadınlar asla güçlerinden vazgeçmemeliler. Kadınlar farklıdır ve bu da bizim süper gücümüz. Kadın bakış açısı erkeklerin göremediğini görür. Öncelikle kadınlar kendi eğitim, gelişimleri konusunda kesinlikle sorumluluklarını ellerine almalı. Kadınlar büyütülürken dezavantajlı koşullar içinde bulunmuş olabilirler. Ancak bunu kabullenmeyip kendini geliştiren çok fazla kadın da var. Karşısına çıkan engellere takılmadan, mazeret yaratmadan bunların üstesinden gelmek için uğraşırlarsa mutlaka yaratıcı fırsatlar karşılarına çıkacak, kapılar kendilerine açılacaktır.
Sessiz kalmamaları, seslerini duyurmaktan çekinmemeleri gerekiyor. Kadınlar erkeklere göre daha az yetkin değil. Her cinsiyetin kendine göre farklı özellikleri var ve bunlardan faydalanmak çok önemli. Kadınlar öncelikle hayatlarının sorumluluğunu alsınlar, kendi hayatlarına ait bir vizyon yaratsınlar. Kendilerini en iyi şekilde geliştirip, donatıp, güçlü ve empatik yaklaşım sergileyip öne çıkmaktan ve görünür olmaktan çekinmesinler. Farklı, yapıcı, yaratıcı yaklaşımları ile fark yaratsınlar. Etraflarına onları yukarı çeken ve destekleyen insanlar dahil etsinler. Bu kişilerden de öğrensinler. Diğer kadınlara ilham olsunlar. Devamlı kendi gelişimlerine odaklanarak iş dünyasına, dünyaya katkı sağlayabileceklerini göstersinler. Başkalarının kendileri ile ilgili söyledikleri olumsuz yargılarla motivasyonlarını düşürmesinler. Tabii ki mutlaka geri bildirim alsınlar ama bu geri bildirimi kendi gelişimleri için kullansınlar.
Samimi ve kendileri gibi olmaları, güçlü, prensipli ve empatik yaklaşımları saygı ve güven yaratır. İş dünyasında bu özellikler son derece önemli. Kendileri gibi diğer kadınları da desteklemekten vazgeçmesinler.
Kapak Fotoğrafı: CHRO Summit – LinkedIn
İlginizi çekebilir: Nuray İmre’den Elifcan Çebi ile Mon Réve Chocolat ve Girişimcilik Üzerine
İlk yorumu siz yazın!